Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, kent-kırsal ayrımının ortadan kalkacağı, şehir merkezi ile köylerin bütünleşmesine yönelik bir hizmet yarışı içinde olduklarını söyledi.
AMAÇ GÖÇLERİN ÖNÜNE GEÇMEK
Şehir merkezinde ve merkez ilçelerde büyük projeler hayata geçirerek Samsun'u gelişen şehirler yarışında geleceğe hazırlayan Samsun Büyükşehir Belediyesi, kırsalda önemli yatırımlara imza atıyor. Büyükşehir Yasası öncesine kadar şehirde yapılan hizmetlerle kırsaldaki hizmetler arasında oluşan büyük uçurumun sonucu olarak ortaya çıkan sosyolojik travmalar ve göçleri durdurmak isteyen Büyükşehir Belediyesi, içme suyu, kanalizasyon, katı atık ve yol gibi alt yapı yatırımlarını program takvimine bağlayarak köyleri kalkındırmaya ve geliştirmeye çalışıyor.
Samsun'un 960 köyündeki nüfusun da geleceğini düşünerek bir çok konuda gerekli çalışmaları yaptıklarını ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, kırsalın kaderini değiştirmeye yönelik hayata geçecek hizmetlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
KIRSALDAKİ 700 BİN NÜFUSA HİZMET GÖTÜRMEK
Bu güne kadar şehirlerde yapılan hizmetlerle, kırsaldakilerin aynı paralellikte ve hızda olmadığının altını çizen Başkan Yılmaz, "Yani şehir merkezleri hizmetlerle ve imkanlarla gelişirken, kırsallar geri kaldı. Bu büyük sosyolojik travmalara ve göçlere neden oldu. Kırsal nüfus giderek azaldı. Kent nüfuslarının yüzde 70'i şehirlerde, yüzde 30'u ise kırsallarda yaşıyor. Siyaset ve hizmet de insanların yaşam konforunu artırmak amacıyla yapılır. Oysa yüzde 30'luk kesim de bizim vatandaşımız. Onların da şehirlerdeki hizmetler neyse bunlardan yararlanma hakkı var. Büyükşehir Yasası da bu manada çok büyük bir dönüşüm projesidir. Bu dönüşüm projesine görev süremin de girmesinden çok mutluyum. Şehir merkezinde yaşayan 600 bin nüfusa değil, kırsalda yaşayan 960 köydeki 700 bin nüfusa da hizmet edebilecek olmanın heyecanını yaşıyorum." dedi.
Köylerde ciddi yol ve su problemleri bulunduğunu hatırlatan Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, "Bu problemler olduğu sürece biz büyük devlet olamayız. Büyük devlet şehirlerde hangi hizmeti veriyorsa kırsalda da aynı hizmeti vermelidir anlayışından hareketle çalışıyoruz. Bizler Sayın Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi hizmeti hakkın rızası, halkın duası için yapıyoruz. Buradan hareketle hizmete yoğunlaştığınız zaman başaramamak diye bir şey yok. Bizi başarıya götüren en önemli şey budur. Şimdi biz de 30 Mart'ta vatandaşlarımızın verdiği yetki ve sorumluluğun farkında olarak beklentilerini olabildiğince hızlı şekilde karşılamaya yönelik çaba içindeyiz." diye konuştu.
DÖNÜM NOKTASINDAYIZ
Köylerde ve kırsalda hayata geçirdikleri titiz çalışmaların bir vizyona bağlı olduğunu vurgulayan Başkan Yılmaz, "Bundan sonra biz, kentle kırsal arasında ayrım olmayacak şekilde, gelişen gelir seviyesiyle birlikte insanların köylerinden çıkıp işlerine gidebileceği bir yapıyı dönüştürmeye çalışıyoruz. Şehirlerdeki hizmetlerin aynısını buralara da götürmek istememizin sebebi budur. Köylerimizi iktisaden kalkındırmak, şehre göçü bir nebze de olsa durdurmak istiyoruz. Artık köylerle kent iç içe olacak. Şuan bu dönüm noktasını yaşıyoruz. Sağlık, eğitim, ulaşım ve içme suyu gibi eksiklikleri süratle gidermek zorundayız. Çöp problemlerini çözmek zorundayız. Vahşi çöp istasyonlarını kapatıp buradaki çöp istasyonuna taşımamız lazım. Bütün bu sorunları büyük oranda çözeceğiz. Sorunların üstesinden gelebilecek potansiyele sahibiz." ifadelerini kullandı.