YENİDEN ANADOLU LEOPARI
Bundan birkaç yıl önce Anadolu leoparı üzerine yaptığım bir söyleşiyi şu sözlerle bitirmiştim:
“Binlerce yıldır bu topraklar üzerinde yaşayan, postunun güzelliğinden veya ona olan korkumuzdan Anadolu leoparını vurduk, öldürdük, kapanlarla yakaladık, kürkünü serip öğündük…
1974 de Beypazarı’nda, sonra Tunceli, Diyarbakır, Bitlis ve Siirt illerinde zaman zaman ben hep buradaydım dercesine ortaya çıkan ama varlığından hala tam olarak emin olamadığımız Anadolu leoparı bunca var olma çabasıyla, hayata tutunma isteğiyle sonsuza kadar bu topraklarda yaşamayı hak ediyor...”
Birkaç gün önce medyada düşen bir haber okuduk: “Neslinin tükendiği düşünülen ancak son yıllarda foto kapanlarla görüntülenen Anadolu Leoparı bu kez Antalya'da ortaya çıktı.”
Bir kez daha muzip, şakacı bir kedi gibi başını çıkarıp ben buradayım demişti. Üstelik de hep daha doğuda olduğunu düşünen konunun meraklılarını şaşırtarak Antalya’da görülmüştü.
Gerçi Ege ve Akdeniz bölgesi tarihsel süreçte de sıkça gördüğümüz gibi Anadolu leoparının popülasyonu için önemli ve yaşama tutunabileceği yerlerdi. Onun doğal yaşam alanlarıydı.
Üstelik bu kez flu, net olmayan, belli belirsiz; kurt mu, tilki mi, vaşak mı şeklinde sorular sormamıza gerek kalmayacak net bir fotoğrafla daha doğrusu video ile varlığını kesinleştirdi.
Sağlıklıydı ve kedilere özgü bir davranışla bölgesini işaretliyordu. Bu davranış varlığını devam ettirmesi için gerekli içgüdülere yeterince sahip olduğu anlamına da geliyordu.
Anadolu leoparı meraklıları için tarihi değerde görüntülerdi bunlar. Anadolu’daki varlığı artık tartışma bırakmayacak kadar netleşmişti.
Artık varlığından eminiz. İran leoparı mı? Sınırdan geçmiş gezgin bir birey mi? Gibi sorulara gerek bırakmayacak kadar aramızda artık Tulliana.
Ancak asıl soruyu işte burada sormalıyız. Onu nasıl koruyacağız?
Umuyoruz ki eşi, yavruları hatta başka leopar popülasyonları da var ülkemizde.
Dünyanın değişik ülkelerinde nesli tükenen canlılar için koruma programları uygulanıyor.
Ciddi yaptırımlar, cezalar, koruma tedbirleri hayata geçiriliyor. Anadolu leoparı için artık yeni bir umut var. Yetkili mercilerinin sadece para cezası dışında da koruma alanları oluşturmasını umuyoruz.
Görüldüğü yerlerde doğal koruma alanları oluşturulmalı, gözetim altında yavruları çoğaltılmalıdır.
Leoparın görüldüğü bölgedeki vatandaşlarımızın daha duyarlı ve hassas
davranmalarını istiyoruz.
Kaçak avcılıkla ilgili cezaların çok daha caydırıcı olması da bir
tedbir olarak gözüküyor.
Kutup ayıları, kaplanlar, pandalar, penguenler, carette carettalar, balinalar, akdeniz foku için dünyanın değişik ülkelerinde ve ülkemizde uygulanan koruma programları Anadolu leoparı için de pekâlâ uygulanabilir.
Zaten yapısı gereği saklanmayı seven ve insandan uzak duran bu canlının varlığı adına yanan bu umut ışığı sönmesin.
Bu görüntüler bizler için adeta mutluluğun resmidir.
Bu mutluluk hiç bitmesin Anadolu topraklarımızda.
O görüntü madem Antalya da çekilmiş.bunu çeken şahıs leopar ordan uzaklaşınca neden aynı yere gidip kendinide goruntulememis acaba.sonuçta tarihe geçmiş adını yazdırmış olacaktı.ama adınida aciklamamis.o halde bu video pekala sinir ülkelerinde çekilmiş olabilir..