Her yıl memleketi Samsunun Kavak İlçesinde Güven Göleti mevkisinde yapılan Yaşar Doğu Karakucak Güreşleri bundan böyle gençliğinde yaşadığı Emirli Köyünde gerçekleştirilecek.
YAŞAR DOĞU
(1913 Kavak/Samsun-1961 Ankara)
1913 yılında Samsun'un Kavak ilçesine bağlı Karlı köyünde doğan Yaşar Doğu, I. Dünya Savaşı sırasında babasının şehit olması üzerine annesinin köyü olan Emirli'ye yerleşti. Bu köyde çok küçük yaşta güreşe başladı. Daha 15 yaşında iken yörenin ünlü pehlivanları arasına girdi. Askere gidinceye kadar Karakucak Güreşi yaptı.
İlk Milli Güreşine 25 Nisan 1939'da Oslo'daki Avrupa Grekoromen Şampiyonasında çıktı. Bu şampiyonada karşılaştığı dört güreşçiden sadece Estonyalı Toots'a karşı 2-1 sayı ile yenildi. Hayatı boyunca ilk ve son yenilgisi olup,şampiyonalarda aldığı tek ikinciliği de bu olmuştur.
-1939'da Oslo'daki Avrupa
Şampiyonasında (66 kilo) Grekoromen ikinci.
-1940'da İstanbul'da yapılan Balkan Şampiyonasında, (66 kilo) Serbest Birinci.
-1946'da Stockholm'de yapılan Avrupa Şampiyonasında (73 kilo) Serbest Birinci.
-1947'de Prag'da yapılan Avrupa Şampiyonasında (73 kilo) Grekoromen Birinci.
-1948'de Londra Olimpiyat Oyunlarında 73 kilo) Serbest Birinci.
-1949'da Avrupa Şampiyonasında (79 kilo) Serbest Birinci.
-1951'de Helsinki Dünya Şampiyonasında (87 kilo) Serbest Birinci.
Girdiği müsabakalarda hem Serbest hem de Grekoromen olmak üzere iki stilde de
birincilik alabilen tek şampiyondur. Beynelmilel güreşlerde her iki güreş
dalında 6 altın, 1 gümüş olmak üzere 7 madalya kazanmıştır.
Türk güreşinin efsane isimlerinden biri olan Yaşar Doğu, ay yıldızlı mayo ile yaptığı 47 güreşin yalnızca birinde sayı ile yenilmiş, galip geldiği 46 karşılaşmanın 33'ünü tuşla kazanmıştır. Kazandığı 46 karşılaşmanın normal süre toplamı 690 dakika olduğu halde, kısa sürede yaptığı tuşlar nedeniyle bu güreşler toplam 372 dakika 26 saniye sürmüştür.
1939'da Oslo'da kazandığı Avrupa İkinciliği Türk Güreşinde yeni dönemin başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Yaptığı yüzlerce müsabakada sırtı mindere gelmeyen bu cihan pehlivanı Türk Güreşinin Sembol ismi olarak güreş tarihine geçmiştir. Yaşar Doğu aktif güreşi bıraktıktan sonra da vefatına kadar çok sayıda Avrupa-Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu güreşçi yetiştirmiştir.