Yaşar Doğu'nun Halasının Kurnaz Köyündeki evine ziyaret

YAŞAR DOĞU Haber Girişi : 04 Ağustos 2017 21:20
Yaşar Doğu'nun Halasının Kurnaz Köyündeki evine ziyaret
Türk Güreşinin Sembolü Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu'nun hayatı isimli kitabın yazarı Arş. Yazar Ahmet Seven Yaşar Doğu'nun Yaşar Doğu'nun hayatında önemli yer tutan Suluova'nın Kurnaz Köyüne giderek Yaşar Doğu'nun halasının
Türk Güreşinin Sembolü Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu'nun hayatı isimli kitabın yazarı Arş. Yazar Ahmet Seven Yaşar Doğu'nun Yaşar Doğu'nun hayatında önemli yer tutan Suluova'nın Kurnaz Köyüne giderek Yaşar Doğu'nun halasının oğlu 88 yaşındaki Hayrettin Tok'la görüştü.

Amasya/Suluova/ Kurnaz Köyü ve Yaşar Doğu

Yaşar Doğu sık sık halasının evli olduğu Amasya/Suluova/ Kurnaz Köyüne gider orada kalır ve  bölgede yapılan güreşlere katılırdı.


     Samsun muhitinde onlarca güreşe katılarak kendini yetiştiren Yaşar Doğu'nun güreş sevdası halasını ziyarete gittiği Amasya'da da devam eder. Amasya onun hayatında önemli yer tutmaktadır. Halası, ağabeyi Osman Çavuş'un emaneti olan yeğenini çok sevmekte, onu kendi çocukları ile bir tutmaktadır.  O da fırsat buldukça Amasya'nın Suluova Kazasına bağlı Kurnaz Köyüne gider halasının çocukları ile hayvan otlatır,çevrede yapılan güreşlere katılırdı.


     Dostluk kurduğu,eniştesinin yeğeni Hamit'le gün boyu idman ederdi. Atçılığa meraklı olan Hamit,Yaşar'a  ata binmeyi, Yaşar'da ona güreş oyunlarını öğretirdi.


    Prof. Dr. Gazanfer Doğu'da babası için: " Halasının kocası Satılmış Eniştesinin yeğeni Hamit iyi ata binermiş. O atla koştururken, babam da atla yarışırcasına koşar ve çevre köylere güreş seyretmeye giderlermiş ' Bu Doğu'nun farkına varmadan kazandığı temel dayanıklılık çalışmalarından birisi olmuştur" demektedir.

    Amasya'da bulunduğu günlerde çevre köylerde yapılan güreşlere Hamitle birlikte katılır,rakiplerini yenerek aldığı ödüllerle Kurnaz köyüne dönerdi. Bu arada bazı düğünlerde güreşle birlikte at yarışları da yapıldığı olur ve eniştesinin yeğeni Hamit'te bu yarışlara atıyla birlikte katılırdı. Bu yörede yapılan güreşlerde gösterdiği başarı kısa zamanda etrafta duyulmuş ve adı nam salmış pehlivanlar arasında yer almıştı.


     Yaşar Doğu vefat edinceye kadar fırsat buldukça halasını ziyaret etmiş ve bu ziyaretleri vefatına kadar sürmüştür.


Yaşar Doğu'dan söz edilince gözyaşlarını tutamayan Hayrettin Tok Ahmet Seven'e şunları söyledi; (01.08.2017 Suluova-Kurnaz Ahmet Seven Satılmış Tok görüşmesi)  


Ben onun yalan söylediğini hiç duymadım

"Ben o buraya geldiği günlerde henüz çocuk yaşlardaydım. Onun gençliğini iyi hatırlıyorum. Civan gibi bir delikanlıydı. Kabına sığmıyordu. Gece erken yatar sabah erkenden kalkardı. Çalışmayı hele bir işte başarılı olmayı çok severdi. Kurnaza geldiği zaman her işimizde yardımcı olurdu.  Annem ve Babam onu evlatlarından fazla severlerdi. O da bu sevgiden dolayı sık sık Kurnaz'a gelir ve bir süre kalırdı. Burada babamın yeğeni Hamitle çevre köylerde yapılan güreşlere gider akşam elinde hediyesiyle dönerdi. Buralarda adı duyuldu. Ondan bahsedilince biz de gurur duyardık. Yenince sevinçten uyku tutmazdı. Ben onun yalan söylediğini hiç duymadım. Bir şeye söz vermişse mutlaka yerine getirirdi. Yapamayacağı şeylere söz vermezdi. Onu Kurnazda gençler kadar yaşlılar da severdi. Büyüklerine karşı son derece saygılıydı. Askere giderken de geldi birkaç gün kaldı. Hepimizle hellaleşti öyle gitti. O benim dayımın oğlu olur. Dayımda seferberliğe gitmiş bir daha geriye dönmemiş. Yaşar ağabeyim anneme babasını sorardı. Annem de ona babasını anlatırdı. Annemi annesi gibi severdi. Annem onu evlatlarından ayırmazdı. Askerde iken minder güreşine başlamış. Şampiyonluklarını bize yazardı. Şampiyon olunca da bizi unutmadı. Sürekli gelip gitti. Her gelişinde elinde hediyeleri olurdu. Ben onun gibi vakarlı bir insan görmedim. Hiç ümitsizliğe düşmezdi. Çok konuşmazdı. Fakat konuştuğunda hep manalı şeyler konuşurdu. Yaşının üstünde hareket ederdi"

Ahmet Seven  kaleme aldığı Yaşar Doğu'nun Tüm Yönleriyle hayatı isimli eseri Hayrettin Tok'a hediye etti.


Kitabı görünce  duygulanan Hayrettin Tok onun hayatını kaleme aldığı için Arş. Yazar Ahmet Seven'e teşekkür etti. 

Satılmış Tok; Keşke hayatında görebilseydi

Yaşar Doğu kitabını Ahmet Sevin'in elinden alan Satılmış Tok; Keşke hayatında iken görebilseydi. Keşke onu hayatında iken siz de görmüş olsaydınız.  

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.