• İHSANBAŞKAN

YAŞAR DOĞU OMÜ'DE ANILDI

YAŞAR DOĞU Haber Girişi : 26 Nisan 2019 23:36
YAŞAR DOĞU OMÜ'DE ANILDI
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Dağcılık ve Kış Sporları Arama Kurtarma Topluluğu tarafından Yaşar Doğu’yu Anma Paneli düzenlendi.

YAŞAR DOĞU OMÜ'DE  PANELLE  ANILDI


PANELE EFSANE ŞAMPİYON AHMET AYIK'TA KATILDI


Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Dağcılık ve Kış Sporları Arama Kurtarma Topluluğu tarafından Yaşar Doğu’yu Anma Paneli düzenlendi.


OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Mavi Salon’da gerçekleşen panelin katılımcıları arasında; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Yalçın Taşmektepligil ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Soner Çankaya, Kavak Dernekler Federasyonu (KADEF) Başkanı Bayram Erişgin, akademisyenler ve öğrenciler yer aldı.


Anma etkinliği kapsamında yapılan panelin açılış konuşmasında Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Yalçın Taşmektepligil, bu yıl ikincisini düzenledikleri ‘Efsane Sporcu Yaşar Doğu’ konulu panelin, geçen yılki gibi aynı heyecan ve ilgiyle geçmesini temenni ederek sözlerine başladı.


Cümlelerine Yahya Kemal Beyatlı’nın “Kökü mazide olan atiyiz”  sözüne atıfta bulunarak devam eden Taşmektepligil “Tarihimizi iyi öğrenerek geçmişimizi anlamamız gerekir ve bu bağlamda tarihte izini bırakan şahsiyetleri genç nesillere aktarmak çok önemlidir. Bu yönüyle de Türk güreş tarihimizin efsanevi sporcularından biri olan Yaşar Doğu’yu anlatmayı çok değerli buluyoruz.” ifadelerini kullandı.


“Yapılan etkinlikler gelecek adına ümit vadediyor”


Toplantıya katılanlara teşekkür ederek sözlerine başlayan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ise panele katılmaktan ötürü duyduğu memnuniyeti belirterek “19 Mayıs 1919’un 100. yılında çok anlamlı ve önemli etkinliklere imza atmaktayız. Samsun’da değişik faaliyetler yürütülürken, Atatürk’ün ilk adımını attığı Samsun’da ve o kutsal adı taşıyan Ondokuz Mayıs Üniversitesinde ayrıca 100 etkinlik planladık ve bunları adım adım gerçekleştiriyoruz. Günde birkaç etkinliğin açılışına katılıyorum. Son 2 gündür katıldığım toplantılar beni gelecek adına çok daha ümitli kıldı.” dedi.


Konuşmasında Türk milletinin azmi ve kararlılığına vurgu yapan Rektör Bilgiç devamında “Katıldığım etkinliklerin kalabalık olması ve öğrencilerimizin kendi gayretleriyle bir şeyler yaptıklarını görmek; bazen gençler için ‘bu gençlikten bir şey olmaz, geleceğimiz kötü’ gibi ümitsiz ve negatif değerlendirmelerin aslında ne kadar da boş olduğunu göstergesidir. Tersanelerine girilmiş, silahlarına el konulmuş durumdayken bile Türk milleti, ümidini kesmemiş ve o yokluk ve zorluk içinde aziz şehitlerimiz bu vatanı bizlere kanlarıyla sulayarak teslim etmiştir. İşte bu süreçte bizim yapmamız gereken; yaşanılanları unutmadan onlardan ders çıkararak, yarınlar için neler yapabileceğimizi iyi planlayıp ümitle yolumuza devam etmemizdir.” sözlerine yer verdi.


“Toplumların medeniyet inşası sanatçılar ve âlimler eliyle olur”


Önemli bir düşünürün “Toplumların medeniyet inşası, sanatçılar ve âlimler eliyle olur” sözlerine dikkat çeken Bilgiç ”Spor da bir sanattır ve bunu icra edenlerin, sadece sporun gerektiği hareketleri yapmakta sağladığı başarıyla değil ahlaklı bir insan olarak toplumun önünde yer aldığı takdirde medeniyetin inşasında önemli katkıları olacaktır.” diye konuştu.


“Gücümüzü tarihimizden alıyoruz”


Türk milletinin mensubu olarak görev ve yükümlülüklerinin farkında olduklarına işaret eden Rektör Bilgiç “Bu toprakları vatan olarak biz de gençliğe geleceği teslim edebilmek adına üzerimize düşen görevi farkında olmalıyız. Biz gençlerden ümitliyiz, bu anlamda sizler de inşallah bu ümitlerimizi boşa çıkarmayacaksınız, çok çalışacaksınız. Çalışmadan, emek vermeden olmayacak, buna inanın ve bunun gereğini yerine getirin. Biz Türkiye’nin; sadece kendimiz için güven adası olmasının ötesinde mazlum ve mağdur milletlerin de ümidi olduğunu düşünüyoruz. Bu potansiyel ve güç bizde var. Bu gücü de tarihimizden alıyoruz. Bu güzel toplantı örnek ve başarılı sporcumuz Yaşar Doğu anısına düzenleniyor. Türk sporuna bütün inancı ve fedakârlığıyla hizmet etmiş Yaşar Doğu’yu rahmet ve minnetle anıyorum. Tabii bu vesileyle şehitlerimizi, bu ülkenin adını dünyada başarılarıyla duyurmuş bütün geçmişimizi sevgi ve rahmetle yâd ediyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.


Moderatörlüğünü Antrenörlük Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seydi Ahmet Ağaoğlu’nun yaptığı panelin ilk konuşmacısı Gazanfer Doğu, OMÜ bünyesinde Spor Bilimleri Fakültesi kurulurken Yaşar Doğu adının verilmesinin ailesi olarak değil de spor akademisyeni olarak çok mutluluk verici olduğunu ifade etti. Gazanfer Doğu, Ahmet Ayık gibi Türk sporunun ve güreşinin önemli isimlerinin değerinin yaşarken anlaşılması gerektiğine dikkat çekerken, verdikleri emek ve hizmetle adlarına birimler kurulmasını hak ettiklerini söyledi.


“Yaşar Doğu’yu değerleriyle anlayın”


Babasının bir sporcu olarak geride bıraktığı birikim ve değerlere değinen Gazanfer Doğu sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşar Doğu’yu anlamak ve anmak adına buradayız. Yaşar Doğu’nun oğlu olarak çok uzun bir mazim yok lakin babamın izinden giden o dönemin şampiyonları arasında ve onların anlattıklarıyla büyüdüm. Onlardan duyduklarım bana da yol çizdi. Ben Yaşar Doğu’yu değerleriyle anlamanızı rica ediyorum.”


Bir diğer konuşmacı Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu ve Türkiye Güreş Vakfı Başkanı Ahmet Ayık ise gençlere hem Üniversitenin hem de isim olarak 19 Mayıs’ın kıymetini bilmelerini tavsiye etti.  Konuk Ahmet Ayık sözlerinin devamında Yaşar Doğu ile tanışmasını, Yaşar Doğu’nun hayatının her alanında verdiği desteği konuklarla paylaştı.


“Kimin elinden tuttuysa kürsüye çıkarttı”


Son konuşmacı Samsun Yazarlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Seven de Yaşar Doğu’nun gözlem yeteneğinin son derece kuvvetli olduğunu belirterek “Yaşar Doğu, kimden iyi sporcu olur, hemen anlar ve onların ihtiyaçlarını karşılayıp bu yöndeki desteklerini ardına kadar verirdi. Bu bağlamda da kimin elinden tuttuysa kürsüye çıkarttı.” şeklinde konuştu.


Yaşar Doğu’nun insanlığıyla, sporculuğuyla tarihimize damga vuran çok önemli bir isim olduğunu ifade eden yazar Seven, Yaşar Doğu gibi tarihimize damga vurmuş bütün değerlerimizi,  günümüzde yaşatmamız gerektiğini belirterek sözlerini tamamladı.


Yaşar Doğu’yu anma kapsamında yapılan etkinlik, katılımcılara verilen hediyelerin ardından toplu hatıra fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.