Yaşar Doğu kitabı 'Yazardan okura, nesilden nesile' Dijital miras' projesinde yer aldı

Yaşar Doğu kitabı 'Yazardan okura, nesilden nesile' Dijital miras' projesinde yer aldı

 

 

USİD (Uluslararası Sanat ve İlim Derneği) ve İLESAM Türkiye’de bir ilke imza atarak yazar, şair ve akademisyenlerin kendi eserlerinin “arka kapak” “önsöz” içeriklerini okuduğu içerikleri üreterek eser sahiplerini okuyucuları ile buluşturdu.

 

USİD ve İLESAM T.C. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğünün desteği ile Yazar, Şair ve    Akademisyenleri okurlarıyla buluşturdu.

 

Yapılan açıklamada:

Okuyucuların, kitap kurtlarının ve yazın tutkunlarının en önemli meraklarından biridir bir şiiri ya da bir romanın ön sözünü yazarından/şairinden dinlemek. Şiir severler şairlerin yazdıklarını nasıl okuduklarını her daim merak ederler. Oysa bu tarz özel içeriklere erişmek okuyucu, öğrenci vb. için çok da kolay değildir ya da yazarlar, şairler için bu tarz içerikleri üretmek…

 Gençlere kitap sevgisini aşılamak,

Sıradışı içeriklerle gençleri kitap okumaya teşvik etmek,

Gençlerin, engelli bireylerin ve hedef kitlemizin sosyal gelişimlerine katkı sunmak,

Oluşan içeriklerle toplumsal farkındalık oluşturmak,

Gençlere, rol modellerinin seslerini dinleme fırsatı tanımak,

Yazar ve şairlerin kendi seslerinden oluşturulacak içeriklerle dinleyici/okuyucunun yazar/şair ile birebir temasını (yani organik bağını) sağlamak…

Tüm bu amaçlara ek olarak projenin bir diğer amacı da; yazın hayatının emektarları ile okuyucuyu buluştururken yazanların kalemlerinden kitaba akan duyguların kendi sesleriyle vücut bulmasını sağlamaktır. Özellikle şair; şiirine kattığı ruhla sesinden yansıyan duygularla dinleyiciyle başka bir evrende buluşur. Zira kelimeler şairlerin tonlamalarında/vurgularında zengin anlamlar kazanır.

 

“EDEBİYAT” ve “SANAT” yazarların ve şairlerin eserlerini anlatırken/okurken kendi seslerinden edindiği tınılarla yeni nesillere yazarların duygularının bire bir (aracısız) aktarıldığı bir içerikle kayıt altına alınabilir mi? USİD ve İLESAM’ın “YAZARDAN OKURA, NESİLDEN NESİLE” Projesi; bu temel üzerine hazırlandı ve oluşturuldu. Edebiyatı yaşamımızın odak noktasına koyabilmek genç nesilleri kitapların içine daha çok çekebilmek için böyle bir projenin hazırlanıp edebiyatımıza kazandırıldığı bildirildi.

 

AHMET SEVENİN YAZDIĞI ‘YAŞAR DOĞU’ KİTABI DA PROJEDE YER ALDI

 

Proje çerçevesinde katılım sağlayan Ahmet Seven Seven şunları söyledi.

Avrupalıların " Artık onu minderde durdurmak imkânsız" dedikleri şampiyon,

Türk Güreşinin Sembolü, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Yaşar DOĞU'nun

Tüm Yönleriyle Hayatı bu kitapta yer almıştır. Sahasında yayınlanan ilk ve tek kaynak eserdir.

Güreşe nerede ne zaman ve nasıl başladı, nasıl yetişti?

Nasıl Yaşar Doğu oldu?

Gayesi, güreşimize katkıları.

Hakkında yazılanlar söylenenler, şiirler, röportajlar?

Yaşar Doğu nasıl anlaşılmalı?

Hakkında bilinenler ve bilinmeyenler?

Kitapta Yaşar Doğunun oğlu Prof. Dr. Gazanfer Doğu’nun takdim yazısı da yer almaktadır.

Eser büyük boy baskı olup tamamı 480 sayfadır.

Yaşar Doğu'nun Doğup büyüdüğü memleketi yöreyi ve insanları yerinde tanıyan bir hemşerisi tarafından kaleme alınmış olması esere ayrı bir değer katmaktadır.

Doğduğu Samsun/Kavak İlçesi - Karlı Köyü ve askere gidinceye kadar yaşadığı Emirli köyünden başlayıp ayağını bastığı, havasını aldığı, güreş tuttuğu köyleri ve harmanlarının tozunu yuttuğu topraklar tek tek gezilip görülerek yazılmaya çalışılmıştır.

Dünya aynı yüzyıl içerisinde iki büyük harp yaşamış, birçok ülke ekonomik yönden bunalımlara sürüklenmişti. Doğu Bloku ülkeleri sancı içerisindeydi. Yoksulluk ciddi boyutlara ulaşmıştı. Türkiye Cumhuriyeti Kurtuluş Savaşından yeni çıkmış, toparlanma süreci yaşıyordu. Anadolu insanı tarihin bu zorlu günlerinde yanık yüreğine su serpecek bir yiğit arıyordu. 

Hakikat şu ki; Kahramanlar zor zamanlarda ortaya çıkıyordu. İşte böyle bir zamanda bir Anadolu yiğidi çayırlardan fırlayıp milletlerarası minderlere uzanıyor, Milletine yüz görümlüğü gibi şampiyonluklar hediye ediyordu. Bayrağımız göndere çekilirken, ulusların gözleri ona takılıyor, defalarca dinlemek zorunda kaldıkları İstiklal Marşımız hafızalarına yerleşiyordu.

Yakın Güreş tarihimizi tahlil edenlerin Yaşar Doğu’dan evvel ve Yaşar Doğu’dan sonra diyerek iki bölümde inceleme yapmaları yerinde bir tespittir. Onun vefatıyla ‘Yaşar öldü Türk Güreşi öldü’ söylentileri de üzerinde durulması gereken bir gerçeğin altını çizmektedir.

Her milletin gücünü temsil eden efsanevi kahramanları vardır. Rusların Aleksandr Medvedi, Pakistanın Kalası, İranlıların Gulam Rıza Tahtisi olduğu gibi. Bu manada Türk Milletinin gücünü temsil eden kahraman da Yaşar Doğu’dur.

Kitapta kronolojik sıra takip edilmiş olup Yaşar Doğunun yaşadığı dönem ve arkadaşları hakkında da malumat verilmiştir. Ayrıca Güreş tarihi de yer almıştır. Sahasında yazılan ilk ve tek kaynak eser niteliğindedir.  

Yaşar Doğu bu millete minderde kahramanlık destanı yazmıştır. Ben de onun destani hayatını kitaplaştırmanın mutluluk ve gururu içerisindeyim.

  • 2 / 1 Yaşar Doğu kitabı 'Yazardan okura, nesilden nesile' Dijital miras' projesinde yer aldı 0

  • 2 / 2 Yaşar Doğu kitabı 'Yazardan okura, nesilden nesile' Dijital miras' projesinde yer aldı 1

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.