YAŞAR DOĞU İLE HÜSEYİN AKBAŞ ARASINDA BİR HATIRA

YAŞAR DOĞU Haber Girişi : 10 Haziran 2019 20:58
YAŞAR DOĞU İLE HÜSEYİN AKBAŞ ARASINDA BİR HATIRA
Hüseyin Akbaş Türk Güreşinin Sembolü Yaşar Doğu'nun talebesiydi. Yaşar Hoca'nın Kulübünde güreş yaparken Tokat’a bağlı Muhat köyünde yaşayan babasından bir Mektup gelir.

YAŞAR DOĞU İLE HÜSEYİN AKBAŞ ARASINDA GEÇEN BİR HATIRA 


     Hüseyin Akbaş Türk Güreşinin Sembolü Yaşar Doğu'nun talebesiydi. Yaşar Hoca'nın Kulübünde güreş yaparken Tokat’a bağlı Muhat köyünde  yaşayan babasından bir Mektup gelir. 


Sağ ol oğlum parayı aldım gelmene gerek yok


 Karakucaklarda başarıları ile kabiliyeti görülen Hüseyin Akbaş, Milli Takım Antrenörü Yaşar Doğu tarafından Ankara’ya çağrılır. Köydeki koyunlarının bakım problemi için zor razı olan Akbaş’ın ailesi kısa süre için Hüseyin Akbaş’ı Ankara’ya gönderirler. Bir süre sonra Akbaş’ın Tokat’a bağlı Muhat köyündeki babası bir mektup yazarak oğlunun geri dönmesini, koyunlarının bakıcısız kaldığını paralarının olmadığını söyler. Yaşar Hoca mektubu okur. Hüseyin Akbaş’ın cevabı olarak kendisi Hüseyinin ailesine 250 Tl ile birlikte bir mektup yazar ve postalar.


     Mektupta rahatının çok iyi olduğunu şampiyon alacağını kendilerinin iyi olmasını temennisini bildirir. Bu mektup babasının eline geçince memnun olur. Babası cevaben:


 —“Sağ ol oğlum parayı aldım gelmene gerek yok, şampiyon olda öyle gel” der.


     Aynı sene Türkiye Şampiyonasında daha evvelki Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu Hasan Gemici ve Ahmet Bilek’i yenerek Milli Takıma girer ve katıldığı ilk Dünya Şampiyonasında birincilik kürsüsüne çıkar. Daha sonra da ardı sıra şampiyonlukları devam eder.


    İşte bizim şampiyonluklarımızın temelinde böyle eşsiz  kahramanlar yatmaktadır. Şampiyonluk kürsülerine çıkmadan evvel fedakarlık kürsülerine hakim olmak gerektiğini bir kez daha anlıyoruz.


Hüseyin Akbaş kimdir?


1933 yılında Tokat’ın Almus İlçesine bağlı Muhat köyünde dünyaya geldi.

1960 yılı Burgaz da Serbest stil 57 Kg da Balkan 1. oldu.

1954 yılı Tokyo JAPONYA da Serbest stil 52 Kg da Dünya 1.

1955 yılı Karsruhe F.ALMANYA da Greko-romen stil 52 Kg da Dünya 3.

1957 yılı İstanbul TÜRKİYE de Serbest stil 57 Kg da Dünya 1.

1959 yılı Tahran İRAN da Serbest stil 57 kg da Dünya 1.

1962 yılı Toledo A.B.D. de Serbest stil 57 Kg da Dünya 1.

1961 yılı Yokohama JAPONYA da Serbest stil 57 Kg da Dünya 3.

1965 yılı Manchester İNGİLTERE de Serbest stil 57 Kg da Dünya 4.

1956 yılı Melbourne Olimpiyatlarında Serbest stil 52 Kg da 3.

1964 yılı Tokyo Olimpiyatlarında Serbest stil 57 Kg da 2.

Kendine has en iyi uyguladığı Güreş Teknikleri Sakat ayağını öne uzatıp rakibi o ayağıyla uğraşırken Milli Takım Antrenörlüğü yaptı. Tokat İli Almus İlçesinin Belediye Başkanlığını yaptı. 1989 yılında öldü. 


(Ahmet Seven-Türk Güreşinin Sembolu Yaşar Doğu 2016-Samsun)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.