YAŞAR DOĞU 30 AĞUSTOS 1955 GÜNÜ JÜBİLE YAPMIŞTI
Türk Güreşinin Sembol ismi Yaşar Doğu bundan 64 yıl önce 1955 yılı 30 Ağustos gecesi jübile yaparak aktif güreş hayatına veda etmişti.
1955 Yaşar Doğu'nun Jübilesi
Yaşar Doğu'yu sevenler onun için bir Jübile düzenlemek isterler. Jübile için cazip bir program hazırlanır. Jübile 30 Ağustos 1955 yılında İstanbul Spor ve Sergi Sarayında yapılır. Güreşseverler bu güreş şölenini izlemek için akın ederler. Salonunun içini dışını tıklım tıklım doldururlar.
Yaşar Doğu' jübilesinde güreşmek için önce Hintli bir güreşçi talep eder. Ancak Hintli gelemeyeceğini bildirince Yunanistandan bir rakip davet edilir. Yaşar Doğu'nun kendine rakip olarak seçtiği Yunanlı Şampiyon 87 kilodaki Yorgopoulos Avrupa hatta Dünya Şampiyonluğu için aday bir güreşçidir. Adını çok duyduğu Yaşar'la güreşmek istemektedir. Yaşar çok sevdiği Ay-Yıldızlı mayosunu son kez giyecektir. Aynı zamanda bu onun veda güreşi olacaktır. O gece salon tıklım tıklım dolmuştur.
Hayatı boyunca Milli Değerlerimize hassasiyeti olan Yaşar Doğu Jübile için '30 Ağustos Zafer Bayramı' gecesini bilerek seçmiştir.
Yaşar Doğu'nun Jübilesinde aralarında Olimpiyat ve Dünya şampiyonları olan arkadaşları ve talebeleri güreş tutarlar. Bu jübile bir şekilde Şampiyonlar geçidine de dönüşür.
Jübile ile ilgili olarak bir yazı kaleme alan Spor Yazar Doğan Koloğlu30.08.1955 tarihli Milliyet gazetesindeki köşesinde şunları yazmaktadır;
Bir cihan şampiyonu mindere veda ediyor
"Yaşar Doğu bugün kazandığı şereflere layık jübileyle spor hayatını bilfiil kapatmaktadır. Ona bu fikri verenler, onun jübile yapmasını isteyenler güreşçi arkadaşları, seyirci takdirkârlar ve nihayet onun son bir müsabakasını seyretmek isteyen güreş meraklılarıydı. Yaşar Doğu milleti temsil ettiği gibi milletin iradesine de uymasını bildi ve karşımıza sade bir jübileyle bu akşam çıkıyor. Jübilesi yapılan bir güreşçi olmak o şerefi kazanmak muhakkak ki pek nadir insanlara nasip olur. Fakat muhakkak ki bu sırtı yere gelmemiş insanların en tabi hakkıdır.
Yaşar Doğu memleketimizde en çok sevilmiş en çok müspet netice almış bir güreş kahramanımızdır. Her güreşçi için ideal, onun eriştiği muvaffakiyetlere yükselmektir. Yaşarı tekrar minderde görmekten, bir akşamlık bile olsa, büyük haz duyacağız.
Güreş federasyonu başkanı hatıralarını kurcalayarak;
"Müsabık olarak ilk günden beri beraber çalıştık. Askerliğini yaparken küçük Yaşar Türkiye birinciliklerine iştirak etmişti. Celal de güreşe ondan biraz evvel başlamıştı. Antrenör Pellinen, takımı dünya Şampiyonasına hazırlıyordu. Elemanlar arasında Yaşar hem benim hem de antrenörün nazarı dikkatini celbetti. O da ümitlerimizi takviye etti. Müsabık olarak ilk günden beri yüzümüzü güldürdü. Aldığı neticeler gönül ferahlatıcı ve iftihar edici" dedi.
Vehbi Emre'nin yüzünde eski hatıraları yaşamaktan mütevellit bir yorgunluk vardı. Sözlerine devamla;
"Bu tarzda bir jübile ilk defa yapılıyor. Artık Yaşar amatör değildir. Biz federasyon olarak kendisine pek nadir şahsiyetlere hediye ettiğimiz bir şilt vereceğiz. Bunlardan bugüne kadar sadece on iki tanesini kullandık. Beynelmilel Federasyon başkanlarına verdiğimiz bu şiltlerden bir tane de Yaşar Doğu'yu hediye edeceğiz. Ayrıca Beden Terbiyesi de bir kupa hediye edecektir" dedi.
Yaşarın jübilesinde güreşecek güreşçiler Çiçek Palas otelinde toplanmışlar hepsi de ağabeylerine hizmet etmek gayesini güdüyorlar. İsmet Atlı telefonla Mersinden Mersinli Ahmet'le konuşuyor;
Ahmet yarın (bugün) sabah hareket et, gel.
İsmet valla çok rahatsızım.
Olur mu Ahmet söz verdik.
Hepimiz yarın gece (bu gece) güreşeceğiz.
Hatırınız için yarın (bugün) sabah tayyaresiyle geliyorum.
Telefon kapanıyor. İsmet Atlı bir tebessümle; 'Bu da bitti' diyor.
Mehmet Yüce, Bekir Büke hepsi de otelin salonundalar. Güreşçiler memnun ve neşeli. Kilo düşmek mecburiyeti yok, grekoromen hiç yok. Tam Yaşarın istediği, yetiştiğimiz serbest güreşi zevkle tutacağız diyorlar. Herkeste istifhamlaşan bir sual var. 'Sakın güreşler danışıklı olmasın?' Mehmet Yüce atılıyor. Yaşarın jübilesinde şike maç olmaz. Hepsi de kıran kıranadır dedi.
Sıra Yaşar Doğu'ya gelmişti. Üzgündü Koca Yaşar...
Ben peyk memleketlerinden veya Hintli bir güreşçiyle bu akşam kozumu paylaşmak isterdim. Yunanlının telgrafını gazetenizde okudum. Organizatörlerle de konuştum. Bu sabah saat dokuzda İstanbul'da olacakmış. Eğer yerli bir rakiple karşılaşırsam muhakkak ki hiç zevk duymayacağım ' diyordu.
Yaşar daha sonra bu akşam ki müsabakalar hakkında şunları söyledi;
Bu akşam sporsever seyircileri memnun etmeye çalışacağım. Türk basını bütün hayatım boyunca layık olmadığım şekilde beni taltif etmiştir. Hayatım boyunca yegâne arzum milletime olan borcumu ödeyebilmektir. Bugüne kadar sporda vücudumla çalışıyor fakat artık memleketime fikrimle nafi olacağım. Bu akşam işte benim için bir dönüm noktasıdır. Profesyonel olarak güreş hayatıma devam edebilirim. Ecnebi milli takımları çalıştırmam için teklifler aldım fakat ben kendi milletimin hizmetleriyle meşgul olmak istiyorum'
Yaşarın bu jübilesi onu bir defa daha minderde görmemizi sağlayacak onu son bir defa daha minderde alkışlayacağız.
Yaşar Doğu Yunan rakibi Yorgopoulos'la yaptığı güreş 3 dakika 52 saniye sürer. Karşılaşmanın ikinci dakikasında pes etmesine rağmen güreşi sürdüren Yorgopoulas 3.52 saniyenin sonunda tuşla yenilmekten kurtulamaz.
O gece güreşen güreşçiler şu isimlerden oluşmaktadır:
52 kg. Hasan Gemici-Hüseyin Akbaş
57 kg. Nasuh Akar-Mustafa Dağıstanlı
62 kg. Bayram Şit-Nurettin Zafer
67 kg.Tevfik Yüce-Mehmet Yüce
73 kg. Celal Atik-Kazım Ayvaz
79 kg.Haydar Zafer-Bekir Böke
87 kg.İsmet Atlı-Süleyman Baştimur
Ağır sıklet Yaşar Doğu - Yorgo Poulos
"Beden Terbiyesi Umum Müdürü Faik Binal güreş hayatına veda etmesi dolayısıyla Yaşar Doğu'ya değerli bir şilt takdim etmiştir. Sonra da Yaşar ile Rakibi Yorgo Poulos mindere çıkmışlar selamlamadan sonra maça başlamışlardır. Daha ilk dakikalarda rakibini darmadağın eden Yaşar Doğu 3. dakikanın sonunda rakibini tuşla yenerek galip ilan edilmiştir. Eski gücünden hiçbir şey kaybetmediğini gösteren Yaşar yine eski Yaşar'dı. Ve son karşılaşmasında da rakibini tuşla yenmiş ve böylece son noktayı koymuştur" (Ali Gümüş-Güreş yazarı. A.G.E)
Kaynak: Yaşar Doğu Tüm Yönleriyle Hayatı-Ahmet Seven-