• İHSANBAŞKAN
SAMSUN HABER Haber Girişi : 31 Ağustos 2021 10:12

Ünlü tiyatro sanatçısı Ferhat Şensoy vefat etti

Ünlü tiyatro sanatçısı Ferhat Şensoy vefat etti
Bir süredir İstanbul Tıp Fakültesi'nde tedavi gören ünlü tiyatrocu Ferhan Şensoy hayatını kaybetti. 70 yaşındaki tiyatrocunun acı haberi sanat dünyasını ve ailesini gözyaşına boğdu. Yakınları da sosyal medyadan taziye dileklerini paylaştı.

Bir süredir İstanbul Tıp Fakültesi'nde tedavi gören ünlü tiyatrocu Ferhan Şensoy hayatını kaybetti. 70 yaşındaki tiyatrocunun acı haberi sanat dünyasını ve ailesini gözyaşına boğdu. Yakınları da sosyal medyadan taziye dileklerini paylaştı.

 

Şensoy'un kurucusu olduğu 'Ortaoyuncular' sahnesi de bir açıklama yayınladı.

 

Açıklama şu şekilde:

 

Tiyatromuzun kurucusu, ustamız Ferhan Şensoy’u, dün gece, bir süredir tedavi gördüğü hastanede, yapılan tüm müdahalelere rağmen kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içerisindeyiz. Tüm sevenlerinin başı sağolsun…

 

FERHAN ŞENSOY KİMDİR?

26 Şubat 1951 tarihinde Samsun'un Çarşamba ilçesinde dünyaya gelen Türk tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu; roman, deneme, günlük, televizyon dizisi ve film senaryoları yazarı, şair ve Ortaoyuncular Tiyatro Topluluğu'nun kurucusu olan Ferhan Şensoy, Türk Tiyatrosu'nda kendine özgü bir yer edinmiştir.

 

Tek kişilik oyunu ''Ferhangi Şeyler'', 1987 yılından beri aralıksız devam eden ve en tanınmış oyunudur. Kel Hasan Efendi'den günümüze gelen Ortaoyuncuları Kavuğu'nu Münir Özkul'dan devralmış ve Rasim Öztekin'e devretmiştir. Galatasaray Lisesi'nde de bir süre okuyan Şensoy, 1970 yılında Çarşamba Lisesi’nden mezun olmuştur.

 

1971 yılında Grup Oyuncuları çatısında ilk profesyonel oyunculuk deneyimini yaşayan Şensoy, 1972-1975 yılları arasında Fransa ve Kanada'da tiyatro eğitimine ve çalışmalarına Jerome Savary, Andre-Louis Perinetti gibi isimlerle devam ederken Montreal'de Ce Fou De Gogol adlı oyunuyla 1975'te En İyi Yabancı Yazar ödülünü almıştır.

 

Yine Montreal’de Theatre De Quatre - Sous’da da, yönetmenliğini yaptığı, Harem Qui Rit isimli müzikalde oynamış ve aynı yıl Türkiye'ye dönmüştür. Nisa Serezli - Tolga Aşkıner Tiyatrosu'nda oyunculuk yapan Şensoy, yine 1976 senesi içinde, TRT’ye ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda çeşitli skeçler yazmıştır.

 

Stardust Gece Kulübü’nde, yazdığı Dedikodu Şov isimli bir kabare gösterisini, Adile Naşit, Perran Kutman, Pakize Suda, Sevda Karaca ve İstanbul Gelişim Orkestrası'yla sahneleyen Şensoy, aynı kulüpte, Arda Uskan'ın yazıp Fuat Güner'in müziklerini yaptığı Kukla ve Kuklacı Kabare gösterilerinde rol almıştır.

 

1978’de ilk kitabı Kazancı Yokuşu’nun yayımlanmasının ardından yönetmenliğini Temel Gürsu’nun yaptığı ''Kızını Dövmeyen Dizini Döver'' ile ilk kez bir film çalışması yapan Şensoy, aynı yıl Mete İnselel ile Anyamanya Kumpanya Tiyatrosu’nu kurmuştur. Kendi eseri olan ''İdi Amin Avantadan Lavanta'' oyununda rol almış ve yönetmenlik yapmıştır.

 

Onlarca ödül alan sanatçı aynı zamanda çok sayıda kitap kaleme almıştır.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.