Wall Street Journal'ın ardından ABD'nin bir diğer büyük gazetesi Washington Post da Türkiye-Suriye sınırında güvenli bölge iddialarına yer verdi.
Wall Street Journal'ın ardından ABD'nin bir diğer büyük gazetesi Washington Post da Türkiye-Suriye sınırında güvenli bölge iddialarına yer verdi.
Gazeteye göre, Türk özel kuvvetleri de bölgeye konuşlanacak.
ABD'nin en saygın gazetelerinden Wall Street Journal'ın (WSJ) ardından ülkenin bir diğer büyük gazetesi Washington Post da Washington ve Ankara'nın Türkiye-Suriye sınırında küçük bir güvenli bölge kurulması konusunda anlaşmaya yaklaştığını yazdı. WSJ haberinde iki tarafın uçuşa yasak bölge fikrinden vazgeçtiğini ancak sınıra kurulacak güvenli bir bölgenin İncirlik Üssü'nden kalkarak devriye gezecek uçaklarla de facto korunacağını yazmıştı. Washington Post ise dün, "görece güvenli bölge" olarak tarif ettiği alanın Halep'in kuzeyinde ve Kobani'nin doğusundaki bölgede kurulacağını yazdı.
Türk askeri yardım edecek
Üst düzey yetkililere dayandırılan haberin bu bölgenin "potansiyel olarak" 100 mil (160 km) uzunluğunda ve 20 mil (32 km) genişliğinde olabileceğini kaydetti. Başkan Obama'nın iki tarafın haftalardır üzerinde konuştuğu planı geçen hafta yapılan ulusal güvenlik toplantısında dinlediği ancak nihai kararını henüz vermediği ifade edildi. Bir yetkili detaylar üzerinde görüşmelerin devam ettiğini söyledi.
Gazeteye göre Türk özel kuvvetleri kurulacak bölgeye konuşlanarak Suriyeli muhaliflerin pozisyonlarını korumalarına yardım edecek. Türk askerleri ayrıca ABD uçaklarının IŞİD hedeflerini belirlemesine yardımcı olacak. Şu anda insansız hava araçları ve sahadaki muhaliflerin yönlendirmesiyle hareket ettiklerini hatırlatan bir yetkili, bu sayede daha kesin ve etkin hedefler belirlenebileceğini söyledi. WSJ de pazartesi günü, Türkiye'nin özel kuvvetlerini güvenli bölgeye yollamayı teklif ettiğini yazmış ancak "Amerikalı yetkililerin Türk ordusunun bu kapasiteye sahip olup olmadığı ile ilgili şüpheleri olduğunu" öne sürmüştü.
ABD'li yetkililer plan çerçevesinde İncirlik Üssü'nün kullanımını elde ettiklerini söyledi. Bir yetkili bu sayede IŞİD'e karşı operasyonda saldırıların sıklığının ve süresinin uzayacağını ifade etti. İncirlik'in kurulacak güvenli bölgeyi devriye uçuşlarıyla korumak için de kullanılacağı belirtildi. Ancak bu plan Suriye lideri Beşar Esad'ın Amerikan uçaklarının Suriye hava sahasını kullanmasına izin vermeye devam edeceği varsayımına dayanıyor. Bir Pentagon yetkilisi Washington Post'a Esad'ın ABD uçaklarına müdahale etme girişimi olursa Suriye'nin hava kuvvetleri ve savunma sistemlerine büyük saldırı düzenleneceğini söyledi. Gazete ABD'li yetkililerin "Türkiye'nin ABD'yi Esad'la karşı karşıya getirme arzusundan" endişe duyduğu yorumunu yaptı.
Beyaz Saray yalanlamadı
Türkiye ve ABD'nin sınırda güvenli bölge konusunda anlaştığı yönündeki haberlerin yayınlanmasının ardından pazartesi günü Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest'e "uçuşa yasak bölge konusunda" anlaşma olup olmadığı soruldu. Earnest, haftalardır verdiği yanıtı tekrarlayarak bunu düşünmediklerini söyledi. Ancak WSJ zaten haberinde uçuşa yasak bölge seçeneğinin masadan kaldırıldığını yazmıştı. İkinci bir soruda "Başkan Yardımcısı Biden'ın ziyareti sırasında Türkiye ve ABD'nin daha dar kapsamlı bir sınır bölgesi kurulmasıyla ilgili seçenekleri daraltıp daraltamadığı" sorulduğunda ise Earnest, Biden'ın muhataplarıyla bu konuyu uzun uzun konuştuğunu söyledi. Earnest, "Şu anda bu konuda ne kadar yol aldıklarını karakterize etmem mümkün değil" diye ekledi. Sonuçta iddiaları yalanlamamış oldu. (Milliyet)