İçişleri Bakanlığı'nın trafik kontrollerinde yeni yöntemleri içeren genelgesi uyarınca hız denetimlerinde kullanılan radar ikaz levhası uygulamasına son verildi. Yollardaki tabelalar kaldırılıyor.
Bazı bölgelerde radar aracıyla yapılan denetimlerde hız sınırını aşan sürücülere, araçları durdurulmadan kesilen cezalar, adreslerine gönderildi.
Abdulkadir Aksu'nun İçişleri Bakanı olduğu 2003 yılında trafik polislerinin hız denetimini sürücülere 'tuzak' kurarak değil, sürücülerin göreceği şekilde yapmaları yönünde uygulama başlatılmıştı. Bu uygulamada denetimlerin yapılacağı bölgelerde radar ya da trafik kontrol levhası konulmuştu. Artan trafik kazaları sonucu Emniyet Genel Müdürlüğü 10 yıl sonra yeni bir uygulamaya geçerek, bu levhaların kaldırılması talimatı verdi. Mobil uygulanan radar denetimleri ve trafik uygulamalarının bulunduğu bölgelerde artık uyarı levhaları yok.
KAYSERİ'DE RADAR UYGULAMASI
Kayseri Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden gelen talimat doğrultusunda artık trafik kontrollerinin yapıldığı güzergaha konulan Radar Uygulaması", "Trafik Kontrol" ifadelerinin yazılı olduğu levhaların kaldırıldığı açıkladı.
Aydın, trafik kazaları ve ölüm oranlarında Türkiye'nin dünya ülkeleri arasında ilk 10 içinde yer aldığını belirtti. Aydın, trafik kazalarında Kayseri'nin Felahiye ilçesi nüfusu kadar (6 bin 500) insanın hayatını kaybettiğini dile getirerek, "Kazaların önüne geçmek için yapılan denetimler sıklaştırıldı. Bunlar içerisinde artık bir sabit noktada değil mobil olarak radar denetimi yapıyor. Kişinin adres bilgisine ceza makbuzu gönderiliyor. Bu durum vatandaşlarımızı biraz şaşırttı. Kendisinin herhangi bir yol kontrolünde çevrilmemesine karşın ceza gelmesine tepki gösteriyor. Ama artık denetimler bu yönde olacak." dedi.
Mustafa Aydın, 'Trafik kazası' diye bir şeyin olmadığını, karayolların insanların birbirini öldürdüğünü anlatarak, "Maalesef kurallara uyulmuyor ve sonuç olarak trafik kazası algısı ön plana çıkıyor. Biz böyle bakmıyoruz. Çünkü kazalardaki hata oranlarında insan hatası yüzde 98 oranındadır. Bizin için trafik kazası yok, karayollarında insanlar birbirlerini öldürüyor olarak değerlendiriyoruz." şeklinde konuştu.
Kayseri'de ilk 4 ayda 28 kişinin kazalarda hayatını kaybettiğini ifade eden Aydın, yıl sonuna kadar 100 insanın daha ölmesini beklemeyeceklerini söyledi. Aydın, bunun için denetim, eğitim, uyarı ve kazaların engellenmesi adına çalışma yapmaya devam edeceklerini dile getirdi. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün de kazaların önlenmesi adına büyük çaba içinde olduğunu anlatan Aydın, "Genel müdürlükten bizlere gelen talimatta artık trafik uygulamaları ile ilgili yol güzergahlarına konulan uyarı levhaları kaldırıldı. Eskiden sürücüler bu levhalara göre hareket ediyordu. Şuan hiçbir bölge ve trafik denetiminin yapıldığı yollarda radar uygulaması, trafik uygulaması yapıldığına dair levhalar bulunmuyor." diye konuştu.
Mustafa Aydın, trafik kazalarının çoğunlukla sürücünün evine 30 kilometrelik mesafede meydana geldiğini anımsatarak, takılmayan emniyet kemerinin kazada ölümlere neden olduğunu anlattı. Aydın, 60 kilometre hızla giden bir aracın çarpma anında kemer takmayan kişinin 4'üncü kattan aşağı düşen bir insanın hissettiği çarpma şiddetini bu kaza anında yaşadığını aktardı. Emniyet kemerini bu nedenle önemsediklerini ifade eden Aydın, "İnsanlarımız yakın mesafe, evlerine yakınlaşmanın verdiği rehavetten kaynaklı kazalar olduğu araştırmalar sonucu ortaya çıktı. Burada kısa mesafede takılmayan emniyet kemerinin de ölüm oranlarını artırdığını görüyoruz. 100 metrelik bir mesafeye de gitsek mutlaka emniyet kemeri takalım." uyarısında bulundu.
EDİRNE'DE RADAR İKAZ LEVHALARI KALDIRILDI
Edirne Emniyet Müdürü Cemil Ceylan, mobil radar aracında yeni uygulama hakkında AA muhabirine bilgi verdi.
Ceylan, trafik kazalarının başlıca sebeplerinden birinin aşırı hız olduğunu, bu nedenle radar ikaz levhalarının kaldırıldığını dile getirdi.
Yapılan araştırmalara göre, ölümlü veya yaralamalı trafik kazalarının, genelde radar ikaz levhaları ve polis ekiplerinin olmadığı bölgelerde meydana geldiğini aktaran Ceylan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Artık sürücülerimiz hiçbir noktada radar tabelası göremeyecek. Radar uyarı levhaları kaldırıldı. Sürücülerimiz radar uyarı levhalarını görünce radara yakalanmamak için yavaş gidiyor. Polis ekiplerinin olmadığı bölgelerde ise hız yapıyor ve kazalara neden oluyor. Bu nedenle sürücüler üzerindeki yakalanma riskini arttırmak ve hız ihlallerinin önüne geçmek amacıyla radarla hız denetimlerinde kullanılan radar ikaz levhası uygulamasına son verildi. Artık her yerde radar uygulaması olabilir. Sürücüler her yerde radara yakalanabilirim düşüncesiyle trafik kurallarına uygun araç kullanacak."
Ceylan, önceden günde 8 saat hız denetimi yapıldığını, yeni uygulamayla her ekibin günde 14 saat radar uygulaması yapacağını anlatarak, kesilen cezaların da sürücülerin adreslerine gönderileceğini kaydetti.
"Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Eylem Planı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yapacağı çalışmalar" konulu genelge kapsamında, emniyet kemeri denetimlerinin de arttırılacağını belirten Ceylan, sürücülerin trafik kurallarına uymasını istedi.
TRAKTÖRLER DE RADARA YAKALANIYOR
Emniyet Müdürü Ceylan, şehir içi ve şehir dışında yapılan hız denetimlerinde traktörlerin de radara yakalandığını söyledi.
Traktörler için de hız sınırlaması olduğunu dile getiren Ceylan, "Vatandaşlar yakalanınca, 'traktörün ne hızı var ki radara yakalanıyor' diyor. Traktör ve biçerdöverin de bir hız sınırı var tabii ki. Traktörde saatte 20 kilometre hız sınırının aşılmaması gerekir. Onlara da radar uygulaması yapılıyor. O nedenle trafikte seyreden bütün araç sürücülerimizin radara yakalanmamak için trafik kurallara uygun hareket etmesi gerekiyor" diye konuştu.