TEKKEKÖY MAĞARALARI İHMAL EDİLİYOR

TARİH Haber Girişi : 29 Eylül 2012 09:22
TEKKEKÖY MAĞARALARI İHMAL EDİLİYOR
Tekkeköy Belediyesi tarafından koruma altına alınan Tekkeköy Mağaraları ve çevresi, Tekkeköy Arkeoloji Vadisi adı altında turizm bölgesi olarak planlandı.
 Tekkeköy Belediyesi tarafından koruma altına alınan Tekkeköy Mağaraları ve çevresi, Tekkeköy Arkeoloji Vadisi adı altında turizm bölgesi olarak planlandı. 26 bin metrekare alanın kamulaştırıldığı Tekkeköy Arkeoloji Vadisi’nde müzeden gezi parkurlarına, seyir teraslarından piknik alanlarına bir çok mekan ve alan yapılacak.

 Tekkeköy Belediyesi dünyanın en eski yerleşim yerlerinden olan Tekkeköy Mağaraları’na sahip çıkarak koruma altına aldı. Tekkeköy Belediyesi, Tekkeköy Arkeoloji Vadisi projesi için Kültür Bakanlığı, Samsun İl Özel İdaresi ve Müze Müdürlüğü işbirliği ile bölgede sit alanı içinde yer alan 26 bin metre kare alanı kamulaştırdı. Kamulaştırırlan alan tel örgülerle çevrilerek güvenlik altına alındı.

Proje hakkında bilgi veren Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin, Tekkeköy Arkeoloji Vadisi projesini çok önemsediklerini belirterek, ’’Tekkeköy Mağaraları, dünyanın en eski yerleşim yerleri arasında yer alıyor. Karadeniz Bölgesi’nin ilk insan yerleşkesi olan bölgeyi korumaya alıp, vadinin tamamını içine alacak bir şekilde projeler hazırlayarak dünyaya tanıtılması amaçlıyoruz’’ dedi.

Bölgede 26 bin metre kare alanı kamulaştırdıklarını belirten Hayati Tekin, ’’Kamulaştırılan alan içinde bulunan evler istimlak edildi. Proje kapsamında var olan evlerden üç tanesi tescillenerek dönem müzeleri yapmak üzere restore edilmesi için gerekli resmi işlemler başlatılmıştır. Bölgemize turizm anlamında potansiyel katacak, dünya çapında ilgi uyandıracağına inanılan bir Arkeoloji Vadisi için Tekkeköy Belediyesi olarak çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor’’ dedi.

Proje ile öncelikli amaçlarının bölgenin korunması olduğunu belirten Hayati Tekin, ’’Proje kapsamında ziyaretçiler için yaya ve atlarla gezi parkurları, seyir terasları, piknik alanı, kafe-restorant, hediyelik eşya reyonları ve promosyon merkezi, seramik atölyesi satış ve uygulama yeri, takı tasarım atölyesi vb gibi mekan ve alanlar planlanmakta. Müzelerde dönemlerine göre o zamanın yaşamını simgeleyen ve anlatan imitasyon eşyalar, avlanma aletleri vb. malzemeler sergilenecektir. Ayrıca resimlendirme panoları ve dönem heykelleri ile de canlandırmalar yapılacaktır. Açık havada alanlarında dönemi anlatan heykeller yer alacak. Turistlerin Arkeoloji Vadisi gezi parkuru üzerinde bir de Mezolitik dönem köyü kurularak o dönem yaşamı anlatılacaktır. Projeyi en kısa zamanda hayata geçirip tüm insanlığın ve dünya kültür mirasının hizmetine sunacağız’’ diye konuştu.

TEKKEKÖY MAĞARALARI

Tekkeköy Mağaraları, Tekkeköy ilçe sınırları içinde yer almaktadır. 1941 yılında Ankara Üniversitesi Dil Tarih-Coğrafya Fakültesi o zamanın öğretim üyesi Prof. Dr. Tahsin Özgüç başkanlığında bir heyet tarafından yapılan kazı ve yüzey araştırmaları sırasında burada çok sayıda prehistorik mağara, sığınak ve düz yerleşme yeri keşfedilmiştir. Paleolitik Çağ’a ek uzanan buluntular elde edilmiştir. Bu mağaralarda yaşayan Paleolitik Çağ insanı madeni tanımamış, bütün yaşam aletlerini taş, ağaç ve kemikten yapmıştır.

Geçimlerini avcılık ve toplayıcılıkla sağlamışlardır. Taşları yontmak suretiyle yaptıkları el baltaları, mızrak uçları, kesiciler, kazıyıcılar gibi çeşitli aletleri kullanmışlardır. 

Tekkeköy Arkeoloji Vadisi’nde yer alan mağaraların ve burada yaşam izleri buluntuları ile burada: M.Ö. 600.000-10.000 yılları ile eşlendirilen Epi-Paleolitik dönem, M.Ö.10.000 ile 8000 yıllarını kapsayan Mezolitik dönem, Hitit ve eski tunç çağı ile Frig Kalesi dönemleri tespit edilmiştir. 

Bu bulgular hem dünya ve ülkemiz hem de bölgemiz açısından arkeolojik bilim dünyası için çok önemlidir.

Samsunkulishaber

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.