Suudi Arabistan Kralı vefat etti

DÜNYA Haber Girişi : 23 Ocak 2015 13:37
Suudi Arabistan Kralı vefat etti
Suudi Arabistan Kralı vefat etti Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdulaziz El Suud vefat etti. Bir süredir hastanede tedavi gören Kral Abdullah 91 yaşındaydı. Bugünkü cenaze törenine, Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılacak.
 Suudi Arabistan Kralı vefat etti Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdulaziz El Suud vefat etti. 
Bir süredir hastanede tedavi gören Kral Abdullah 91 yaşındaydı. Bugünkü cenaze törenine, Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılacak. 
 Suudi Arabistan Kralı Abdullah, vefat etti. Haberi Suudi Arabistan devlet televizyonu duyurdu. Kral Abdullah'ın vefatının ardından yeni kral, Kral Abdullah'ın kardeşi veliaht Prens Selman Bin Abdülaziz El Suud oldu. Suudi Arabistan Kralı Abdullah, bir süredir hastanede tedavi görüyordu. Kral Abdullah 2005 yılında tahta geçmişti. Geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Prens Selman'ı arayarak, Kral Abdullah'ın sağlık durumu hakkında bilgi almış, geçmiş olsun dileklerini iletmişti. Yerel saatle 01.00'de hayata veda eden Merhum Kral Abdullah Bin Abdülaziz'in cenazesi bugün başkent Riyad'da ikindi namazının ardından toprağa verilecek. Kral Abdullah, kardeşi Fahd bin Abdulaziz'in 1 Ağustos 2005'te vefat etmesi üzerine ülke yönetiminin başına geçmişti. 
YENİ KRAL 80 YAŞINDA 
Kral Abdullah bin Abdülaziz'in vefatıyla, 80 yaşındaki Prens Selman bin Abdülaziz yeni Suudi Arabistan Kralı oldu. Kral Abdullah, Savunma Bakanlığı görevinde bulunan Prens Selman bin Abdülaziz'i 2012 yılında Birinci Veliaht Prens ilan etmişti. Kral, 27 Mart 2014'te de üvey kardeşi Prens Mukrin'i ikinci Veliaht Prens olarak tayin etmişti. Yeni Kral Selman bin Abdülaziz, Suudi Arabistan'ın 7. Kralı. 1935 yılında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da doğdu ve Suudi Arabistan devletinin kurucu ailesinin erkek çocuklar sıralamasında 25. sırada. Yeni Kral, ilk konuşmasında, ülke politikalarında selefleriyle aynı yaklaşımı muhafaza edeceğini söyledi. Kral Salman, Müslüman ve Arap ülkelerini birlik ve dayanışmaya çağırdı. Prens Salman adına yapılan açıklamada, "Majesteleri Salman, ailenin tüm üyeleri ve bütün ulus Kral Abdullah'ın yasını tutuyor" denildi.
ERDOĞAN CENAZE İÇİN RİYAD'A GİDİYOR 
Bugün ikindi namazından sonra Riyad'da defnedileceği kaydedilen açıklanırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cenaze törenine katılacağı öğrenildi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, Afrika Boynuzu ülkelerini kapsayan resmi ziyaretlerinin ilk durağı Etiyopya'daki temaslarının ardından sabah saatlerinde Riyad'a gidecek. Somali'deki programlarını erteleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz Al Suud'un cenaze törenine katılmak üzere Suudi Arabistan'a gidecek. Erdoğan, Riyad'daki cenaze töreninin ardından akşam saatlerinde de Cibuti'ye geçerek, Afrika Boynuzu ülkeleri ziyaretine devam edecek. Dost Kral'a veda: Cumhurbaşkanı Erdoğan taziye mesajı yayınladı Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın vefatı dolayısıyla bir taziye mesajı yayınladı. Mesajına "Suudi Arabistan Kralı, değerli kardeşim, Kral Abdullah bin Abdülaziz Al Suud'un vefatını derin bir teessürle öğrenmiş bulunuyorum. Merhuma Allah'tan rahmet niyaz ediyor; kardeş Suudi Arabistan halkına taziyelerimi iletiyorum" diye başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan halkının refah ve kalkınmasına büyük hizmetlerde bulunmuş olan Kral Abdullah'ın, İslam aleminin işbirliği ve dayanışmasını güçlendirme yolunda da önemli katkılarda bulunarak, başta Filistin meselesi ve Suriye'deki durum olmak üzere İslam dünyasının ve bölgenin ortak sorunlarının çözümü için fevkalade gayretler sarfettiğini bildirdi. Kral Abdullah'ın ayrıca, İslam dünyasının iki önemli şehri Mekke ve Medine'de yaptığı hizmetlerle Türkiye ve tüm İslam ülkelerince büyük takdir ve şükranla anılacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle dedi: "Türkiye olarak bizler, Kral Abdullah'ın görevde bulunduğu süre zarfında ülkelerimiz arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi yönünde yaptığı eşsiz katkıları da daima şükranla hatırlayacağız. Bu acılı günde, köklü kardeşlik ilişkilerimizin bulunduğu Suudi Arabistan'ın kraliyet ailesine ve halkına milletim ve şahsım adına başsağlığı diliyor, en samimi taziyelerimi sunuyorum." 
SİSİ DAVOS'U YARIDA BIRAKTI, CENAZEYE KATILACAK 
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi Kral Abdullah'ın ailesine ve Suudi Arabistan halkına başsağlığı dileğinde bulundu. Sisi, yaptığı yazılı açıklamada, "Kişisel taziyelerimi ve Mısır halkının üzüntülerini derin duygularımla Kral Abdullah bin Abdulaziz'in ailesine ve Suudi Arabistan halkına iletiyor, Allah'tan rahmet diliyorum" ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Sisi, cenaze törenine katılmak için İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu'nu (WEF) yarıda bıraktı. ÜRDÜN'DE 40 GÜN YAS İLAN EDİLDİ 
Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz Al Suud'un vefatı dolayısıyla Ürdün'de 40 gün yas ilan edildiği bildirildi. Ürdün Kraliyet Divanı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kral İkinci Abdullah'ın emriyle ülke genelinde bugünden itibaren 40 gün yas ilan edildiği belirtilerek, Suud ailesine başsağlığı dileklerinde bulunuldu. Açıklamada, Kral İkinci Abdullah'ın, cenaze törenine katılmak için İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu'nu (WEF) yarıda kestiği aktarıldı. 
OBAMA: HUZUR İÇİNDE YATSIN ABD 
Başkanı Barack Obama, vefat nedeniyle, Kral Abdullah'ın ailesine ve Suudi Arabistan halkına başsağlığı dileğinde bulundu. Obama, yaptığı yazılı açıklamada, "Derin saygılarımla kişisel taziyelerimi ve Amerikan halkının üzüntülerini Kral Abdullah bin Abdulaziz'in ailesine ve Suudi Arabistan halkına iletiyorum" ifadesini kullandı. Kral Abdullah'ın hayatının modern Suudi Arabistan'ın doğuşundan önce başlayıp, Arap ve İslam uluslarının arasında bir lider ve küresel ekonominin içinde eleştirel güç olarak ortaya çıkışını kapsadığını kaydeden Obama, Abdullah'ın, Arap Barış Girişimi'nin ilerlemesinde cüretkar adımlar attığına ve bölgede barış arayışlarına sunduğu katkıya işaret etti. Obama, ABD ve Suudi Arabistan'ın birçok zorlukla birlikte mücadele ettiğini belirterek, "Kral Abdullah'ın perspektifine her zaman değer verdim ve samimi, sıcak dostluğundan minnettar oldum" değerlendirmesinde bulundu. Abdullah'ın, her zaman içten ve fikirlerini cesurca savunan bir lider olduğunu belirten Obama, ABD-Suudi Arabistan ilişkilerinin önemini, Ortadoğu'da ve ötesinde bir istikrar ve güvenliğin gücü görmesinin, onun değişmez ve tutkulu düşüncelerinden biri olduğunu bildirdi. Obama, iki ülke arasındaki yakınlık ve ortaklığın gücünün Kral Abdullah'ın mirasının parçası olduğunu kaydetti. Obama, açıklamasını, "Huzur içinde yatsın" diye tamamladı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.