Sütçü İmam Fransız müstemlekesinde peçe ile gezilmez! diyerek kadınlarımızın başörtüsüne saldıran Fransız ve Ermeni Lejyonerlerine ilk kurşunu atarak cevap vermişti.
Kendi halinde Uzunoluk Camii'nin imamlığını "Ücret almadan Allah rızası" için yapan imam, geçimini de caminin biraz altındaki küçük dükkanında süt satarak temin ettiği için, İmam olan asıl adı "Sütçü İmam" olarak bilinirdi. (d. 1871, Kahramanmaraş ? v. 25 Kasım 1922)
31 Ekim 1919 günü hamamdan çıkan 3 Türk kadına Fransız-Ermeni lejyonerleri"Burası artık Türk memleketi değildir. Fransız müstemlekesinde peçe ile gezilmez!" diyerek kadınların peçelerini zorla açmak istemişlerdir. Olaya ilk müdahale eden Çakmakçı Sait; "Gâvur oğulları! Dokunmayın bacılarıma!" diyerek Fransız-Ermeni Lejyonerlerinin üzerine yürüdü. Üzerinde silahı olmayan Çakmakçı Sait, silahlarıyla karşılık veren işgalciler tarafından yaralanmıştır.
Bu olayı gören Sütçü İmam silahıyla ateş açmış ve bir Fransız-Ermeni Lejyoner askerini öldürmüş, bir diğerini de yaralamıştır. Olayda Çakmakçı Sait ile Ermeni askeri ölmüştü. Bu kurşun, düşmana atılan ilk tokattı Bu kurşun,Türk İstiklal ve özgürlüğünün ilk işareti ve Kurtuluşun müjdecisi olmuştur.
1 Kasım 1919 tarihinde ölen Ermeni için büyük bir cenaze töreni düzenlendi. Ermeni ve Fransız askerleri Sütçü İmam'ı aramaya başlayınca Sütçü İmam bir atla Ağabeyli köyüne gitti. Ermenilerin ve Fransızların bütün çabalarına rağmen Sütçü İmam bulunamadı. Şeyhadil Mahallesinden Sütçü İmam'ın dayısının oğlu Tiyeklioğlu Kadirin ellerini ve ayaklarını arkadan bağlayarak burnunu ve kulaklarını keserek şehit ettiler. Sütçü İmam'ı bulamayan alçaklar intikamlarını dayısının oğlundan aldılar.
31 Ekim 1919'da Kahramanmaraş'ta düşmana ilk kurşunu atan Sütçü İmam,Kahramanmaraş'taki Kurtuluş hareketini başlatmıştır.
Sütçü imam, düşmanın Maraş'tan kovulmasından sonra, harpteki fedakârlıklarına mükafat olarak belediyeye odacı olarak alınmış, bu vazifesi yanında kaledeki topun idaresi kendisine verilmişti. Abdülmecit halife olunca 101 pare top atmak için kaleye çıkmış, daha yarısını atamadan iyice ısınan topun, barutun ateş alması neticesi yandı. Derhal Alman Eğitim hanesinde tedavi altına alındıysa da iki gün sonra 25 Kasım 1922 tarihinde Hakkın rahmetine kavuştu.
Daha sonraki yıllarda ülkemizde başörtüsü resmi kurumlarda yasaklanmış, akabinde kamusal alanda takılması da bu yasaklar zincirine eklenmişti.
Sütçü İmam 31 Ekim 1919'da Kahramanmaraş'ta düşmana ilk kurşunu atttığında 48 yaşında bulunuyordu. Bu milletin örnek alıp unutmadığı kahramanlar arasında yerini almıştır.
15 Temmuz Darbe kalkışmasında ilk kurşunu atarak hain general Semih Terzi'yi alnından vuran Ömer Halisdemir Sütçü İmamın izinden giderek cuntacıların emellerini kursaklarında bırakmıştır.
Mehmet Akif bu beyitleri adeta o ve onun gibi kahramanlar için yazmıştı;
Âsım'ın nesli...diyordum ya...nesilmiş gerçek:
İşte çiğnetmedi nâmûsunu, çiğnetmeyecek.