Sınava hazırlanan öğrencilerin, sürecin ilerlemesi, havaların soğuması, gibi birçok bahane ile yorulmaları başladı. Hatta bazı danışanlarım Hocam dolar almış başını gidiyor ne sınavı diyen bile oluyor. Bunlar gibi benzeri mazeretlerle ders çalışmalara ara vermelerde başladı.
Tam da bu sırada yani bu hafta TYT ve AYT ve YDT sınavlarının 18-19 Haziranda yapılacağının açıklanması birçok öğrenciyi silkeledi ve çalışmalarında yeniden eski hızına dönüş yaptırdı. Ancak bazı öğrenciler çalışmalarında aynı hızla devam etmekte zorlanmaktalar. İşte bu durumdaki öğrencilerin ailelerinde ders çalış sesi yükselmeye başladı.
Öğrenci yorgun hissederken bir taraftan anneden gelen ders çalış uyarılarını duyacak ya da dikkate alacak mı? Elbette ki duymayacak. Bunu ailelere seminerlerimde hep söyledim. Sık sık tekrar ettiğiniz uyarıları çocuklarınız duymayacak. Biliniz ki aile olarak sınava hazırlanan çocuğunuza çalışması için ortam hazırlamakla sorumlusunuz. Ders çalışmak ise çocuğunuzun sorumluluğudur.
Aileler olarak öncelikle sınava büyük bir hızla çalışmaya başlayan öğrencilerin ara ara yorulabileceklerini kabul etmek gerekir. Bu durum normal olmakla birlikte abartmamak gerekir. Durumu fark eden aile, toparlanması için çocuğuna zaman tanımalıdır. Çalışma programında dinlenmeye zaman ayırmayan öğrencilerde bu yorulmanın daha fazla görüleceği aşikar.
Çalışma programı hazırlarken dinlenmeye yer vermek gerekliliği işte bundan dolayı önemlidir. Çünkü çalışma programında dinlenme olan öğrenci ki bu dinleme bazen 1 saat sadece müzik dinleme, bazen 1 saat doğada yürüyüş gibi aktiviteler şeklinde olabilir. Programında dinlenme olan öğrencide bıkkınlık dolayısıyla yorgunlukta daha az görülecektir. Çalışma programında kısa dinlenmelere yer verilmeyen öğrencilerin ise yorulması kaçınılmaz.
Sınav tarihlerinin açıklandığı şu günlerde yorulan öğrencilerin yeniden motive olması için biraz zaman tanımak,telefonla zaman geçirmenin dışında doğada olmaları ya da okullarda yapılacak motivasyon seminerlerine dahil olmaları faydalı olacaktır.
Son olarak öğrencinin ve ailesinin bilmesi gereken şu; hava soğukta olsa, yorgunluk olsa da, virüsle mücadele devam etse de sınava hazırlanılacak. Seminerlerimde söylediğim gibi toplumca bu sene Covitle uğraşıyoruz,seneye kim bilir ne çıkacak. O nedenle mazeret üretmeye değil SINAVA EN İYİ NASIL HAZIRLANIRIM a odaklanmak gerekir.
16.12.2021
Bilsen ŞAHİN
Eğitimci-Yazar
bilsensahin.com
MUHTEŞEM .Tebrik ederim hocam.Mutlaka okuyun.