Sosyal paylaşım sitelerindeki ölenlerin hesabı ne olacak?

TEKNOLOJİ Haber Girişi : 13 Mart 2012 00:33
Sosyal paylaşım sitelerindeki ölenlerin hesabı ne olacak?
İnternetteki dijital mirasımız olan sosyal medya hesaplarımız, bloglarımız, elektronik mesajlarımız ne olacak?
İnternetteki dijital mirasımız olan sosyal medya hesaplarımız, bloglarımız, elektronik mesajlarımız ne olacak?

Dünyanın en yaygın sosyal medya ağı olan Facebook'ta 5 milyondan fazla hesabın vefat etmiş kişilere ait olduğu tahmin ediliyor. Peki kullanıcının hayatını kaybetmesi durumunda tüm sosyal medya platformları ne yapıyor?

"Kimse ölmek istemez. Hatta cennete gitmek isteyen insanlar bile oraya gitmek için ölmek istemez. Ama ölüm hepimizin ulaşacağı son menzil. Kimse ondan kaçamaz. Olması gereken de bu, çünkü ölüm kesinlikle bu hayatın en iyi icadı. Çünkü ölüm hayatı değiştiren en büyük araç." Bu sözler Apple ve Pixar gibi milyar dolarlık teknoloji şirketlerinin efsanevi kurucusu Steve Jobs'a ait. 2005 yılının Haziran ayında Stanford Üniversitesi'nin mezuniyet töreninde bu sözleri sarf eden Jobs, bu konuşmayı yaptıktan yaklaşık 6 yıl sonra hayata veda etti. Jobs gibi kapitalizmin tam merkezinde yaşayan bir insanın bile bu düşünceleri ifade etmesi, ölümün ne kadar kaçınılmaz bir durum olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.

Evet ölüm hepimiz için kaçınılmaz ve ölümün ardından hepimiz iyi kötü bir miras bırakacağız. Peki ya internetteki dijital mirasımız olan sosyal medya hesaplarımız, bloglarımız, elektronik mesajlarımız ne olacak?

'Aman canım, tek derdimiz de o mu kaldı?' demeyin. Türkiye'de Facebook kullanıcı sayısının 31 milyonu, Twitter kullanıcılarının 4 milyonu geçtiğini düşündüğümüzde oldukça önemli bir kitleden bahsettiğimizi söyleyebiliriz. Bugün dünyada yedi insandan biri sosyal medya araçlarını kullanıyor ve bu sayı her gün giderek artıyor. Sosyal medya aracılığıyla hayatımızdaki birçok özel ânı internete taşıdığımızı da unutmayalım. Bu paylaşımlar, vefat edenlerin ardında kalan dostlar ve aile fertleri için acı bir hatıra olabilir.

Vefat eden yakınınızın Facebook ya da Twitter hesabını nasıl kapatabilirsiniz?

Dünyanın en yaygın sosyal medya ağı olan Facebook'ta 5 milyondan fazla hesabın vefat etmiş kişilere ait olduğu tahmin ediliyor. Peki kullanıcının vefat etmesi durumunda sosyal medya platformları ne yapıyor? Acaba bir vefat durumunda aile fertleri o kişinin sosyal medya hesaplarını kapatabilir mi? Veya vefat eden kişilerin sosyal medya sayfaları bir sanal mezarlık gibi dizayn edilebilir mi? Dijital çağda giderek önem kazanan sorular bunlar.

Eğer vefat eden kişinin yakınları, kullanıcı adı ve şifresini biliyorsa birtakım önlemler alabilirler. Ama bu bilgiler yakınlarının elinde yoksa, sosyal medya platformları çeşitli seçenekler sunuyor.

Bu seçeneklerin işleme konulması için ilgili şirketlere bazı resmi belgeleri göndermek gerekiyor. Sosyal medya şirketlerinin birçoğunun merkezi ABD'de olduğu için başvurunun İngilizce yapılması gerek. Eğer resmi belgelerin orijinali İngilizce değilse noter tasdikli İngilizce çevirisinin hazırlanması şart. Aksi takdirde yapılan başvurunun gerçek olup olmadığı tespit edilemiyor. Başvurunun değerlendirilmesi ise belgelerin incelenmesine bağlı olarak birkaç haftayı bulabiliyor.

Facebook, vefat eden yakınlarının hesabını kaldırmak isteyen birinci dereceden akrabaların isteklerini bir başvuru formuyla işleme alıyor. Bu işlem sonunda vefat eden kişinin profili ve ilişkili tüm içerikler Facebook'tan tamamen kaldırılıyor. Veya vefat edenlerin profilleri bir anı sayfasına dönüştürülebiliyor. Başvuru formuna http://on.fb.me/wa02ok adresinden ulaşılabilir.

Vefat etmiş bir Twitter üyesinin hesabının kaldırılması için Twitter'a e-mail veya posta yoluyla başvuru yapılabiliyor. Başvuru dosyasında vefat eden kullanıcının Twitter kullanıcı adı, vefat belgesinin bir kopyası, başvuruyu yapan kişinin kişisel bilgileri ve bir başvuru dilekçesi olması gerekiyor. Twitter'ın iletişim bilgilerine ve konu ile ilgili daha detaylı bilgiye http://bit.ly/wbME0g adresinden ulaşılabilir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.