SINAV VE SON DÜZLÜKTEKİ AİLE

SINAV VE SON DÜZLÜKTEKİ AİLE


           Aileler haftaya çocuğunuzu bekleyen sınav  var. Eminim ki heyecanlısınız. Bu 1 hafta bile kalmadığı için belki biraz da paniksiniz.  Relax  şimdi bu son 5 gün ve sınav günü neler yapacağınıza bakalım.


         Öncelikle  son günlerde çocuğunuz, hedefini düşürttüğünü söyleyebilir. Kazanamam diyebilir.  Kendinizi iyilik meleği ilan edip de, canın sağ olsun. Demeyin. Bu ve benzeri sözler çocuğunuzun kapasitesine güvenmediğinizi gösterir. Tabi bu durumu  kabullendiğinizi  de gösterir.  İlla bir şeyler diyecekseniz, bu durumun normal olduğunu, sınav öncesi  kişi bazen bir şey yapamam zannedebileceğini,  kendisinin çalıştığını ve elinden geleni yaptığına göre sorun olmadığını belirtip  geçin.  Uzun uzun anlatırsanız ‘kafamı ütüleme’ diyebilir.  


        Evde sürekli sınav var, sınav stresi ve kaygısı üzerine konuşmayın. En azından konuşmayı siz başlatmayın. Hayatta tek sınavın bu olmadığı vurgusu yapın. Okulda ne zor sınavların olacağını, işe girerken ya da Yüksek Lisans sınavının da olduğunu belirttin.


         Aman son günler, son bir tekrar  diye çocuğa söylenmeyin. Siz sadece tam sınav günü gibi sabah 7:30 sularında kalkmasına, hafif bir kahvaltı yapmasına ve saat tam 10:00 da masa başına geçip soru çözmesini takipte kalın ve destekleyin. ( Beden saati için önemli) Sonrasında artık ders çalışmasına gerek yok. Hatta son iki gün,  sadece sabah saatinde düzenli çalışsın yeter. Öğleden sonra ya da akşam bakmasa da olur. Kendi isterse bakabilir. Böylece sınav sabahını da anlatmış oldum.


          Sınavdan 1-2 gün önce arayıp başarı dileyen yakınlar var ki onlar sınav stresine sebep olduklarını bilmiyorlar.  Bu güzel dileklerle çocuğu muhattap  etmeyin.   Bu telefonlara siz bakın, hatta  sizde bakmadan geçiştirin. Rahat çocuğu gelen telefonlarla germeye başlarsınız. Benden söylemesi. Nazınızın geçtiği yakınlarınıza mesaj atarak aramamalarını belirtebilirsiniz.


         Sınavdan önce bu hafta içinde, sınav salonunu gidip görmek,  stresi azaltacaktır. Mutlaka gidip sınav salonunu görmesini sağlayın. Sınav sabahı,  her zaman yediklerinden oluşan hafifi bir kahvaltı yapması yeterli.

        Sınava girecek belki de sizden çok uzakta eğitim hayatına devam edecek çocuğunuzu, sülalece sınava götürmeye gerek yok.  Kim götürsün derseniz. Çok net cevabım var. Heyecanı en az olan anne ya da babası.  Okul etrafında beklenecekse 2. kişi olabilir.


        Sınavdan çıkan çocuğun her cümlesini dikkate almayın. Çünkü ya çok olumlu ya da çok olumsuz konuşabilir. Üzerinde durmayın. Şoku atlatıyor diye düşünün ve önemli olan bitti artık deyip geçin. Siz kendinizi onun ruh haline sokarsınız, o 6- 8 saat sonra şoku atlatır rahatlar siz hala o ruh da kalırsınız. Arkadaşlarıyla takılması için fırsat verin yeter.


       Çocuğunuzu daha fazla germeden geçecek bir hafta dilerken  başarılarda sizlerle olsun.


09/06/2019

Bilsen ŞAHİN

Eğitim Dan. Ve Öğrenci Koçu

Etiketler : SINAV
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.