SEVEN TRT TRABZON RADYOSUNDA DAĞISTANLIYI ANLATTI

SAMSUN HABER Haber Girişi : 25 Mart 2021 13:55
SEVEN TRT TRABZON RADYOSUNDA DAĞISTANLIYI ANLATTI
TRT Trabzon Radyosu Köşe Bucak Karadeniz Programında Yaşar Doğu'nun talebesi 2 Olimpiyat 3 Dünya Şampiyonu MUSTAFA DAĞISTANLI'nın hayatı konuşuldu.
TRT Trabzon Radyosu Köşe Bucak Karadeniz Programında Yaşar Doğu'nun talebesi 2 Olimpiyat 3 Dünya Şampiyonu MUSTAFA DAĞISTANLI'nın hayatı konuşuldu. 


25 Mart 2021 Perşembe günü saat 12.30'da gerçekleşen programa  Samsun Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet Seven konuk olarak katıldı.


Seven: Dağıstanlının   Türk güreş tarihinde üst üste üç Dünya ve iki Olimpiyat şampiyonluğu kazanan ilk ve tek sporcu ünvanına sahip bir güreşçi olduğuna değinerek: "Ondaki azim gençlerimize örnek olmalıdır. Dağıstanlı Türk Güreşine Yaşar Doğu tarafından kazandırılmış yegane sporculardan birisidir" dedi.


Dağıstanlının kazandığı şampiyonlukları da sıralayan Seven:

1954- Dünya Güreş Şampiyonası, Tokyo Japonya 57 kg- Serbest Stil- Altın Madalya

1955- Akdeniz Oyunları, Barselona İspanya 57 kg- Grekoromen- Altın Madalya

1956- Olimpiyat Oyunları, Melbourne Avustralya 57 kg-Serbest Stil- Altın Madalya

1957- Dünya Güreş Şampiyonası, İstanbul Türkiye, 62 kg- Serbest Stil- Altın Madalya

1958- Güreş Dünya Kupası, Sofya Bulgaristan, 62 Kg- Gümüş Madalya ( Namağlup )

1959- Dünya Güreş Şampiyonası, Tahran İran- 62 kg- Serbest Stil- Altın Madalya

1960- Balkan Oyunları, Burgaz Bulgaristan, 62 kg-Serbest Stil- Altın Madalya

1960- Olimpiyat Oyunları, Roma İtalya, 62 kg- Serbest Stil- Altın Madalya

">Bu kadar kısa sürede yüzyıllık başarı diyerek söz etti.


Melbourne'de yaşadığı unutulmaz hatırasını da dinleyenlere aktaran Seven Dağıstanlının 200 gram kan aldırarak çıktığı maçı da anlattı. Bir çok yerde kayıt halinde bulunan bu anısını Mustafa Dağıstanlıdan bizzat dinlemiştim. Ve anlatmıştı: 


"Bir keresinde kilo düşemeyince kan verdim. Melbourne 1956… O zaman kilo düşmemiz gerekiyor. Yani tartıya çıkacağız, benim 57 kilo olmam gerekiyor ama o zamanki kilom 62. Tabii, bir takım oyunu bu olimpiyatlar. Ben aslında 62'de de birinci olurum ama, amaç çok madalya götürmek. 62 kiloda Bayram Şit var. Yaşar Doğu, Bayram da altın alsın istiyor. Bana diyorlar ki 'Kilonu düş'. Saunaya gittik, kilo düşüyoruz. Düştüm düştüm, 500 gramım kaldı. Ama mümkün değil düşemiyorum.


Celal Atik dedi ki: '200 gramın kaldı, ağzına bir şey koymayacaksın sabaha kadar bir şeyin kalmaz.' Ben kendimi biliyorum mümkün değil olmaz bu hesap. 'Olmaz hocam ben biraz daha kalayım' dedim. Yaşar Doğu araya girdi 'Adam senin yaşın kadar güreşmiş sen daha mı iyi bileceksin' dedi bana.


Bu durumu gören bir Rus güreşçisi bir ara gelip bana yardımcı olmak istedi. Masaj yaptı. Bunu gören Yaşar Doğu öfkeyle; bizim dediğimizi yapmıyor masajdan kaçıyorsun elin gavuruna ses çıkarmıyorsun diyerek çıkıştı.


Ertesi gün tartıya çıktım 200 gram fazlalığım devam ediyor. Doktorumuz Mahir Dermanver'e gittim ben bu işin yolunu buldum dedim. Nedir bu işin yolu diye sordu. Benden 200 gram kan alacaksın. Böylece kilo düşmüş olacağım dedim. Olmaz öyle şey dedi. Olur diyerek ısrar ettim. Sonunda benden 200 gram kan aldı. Benim çıktığım kantarın başında Alman Federasyonu yetkilileri vardı. Çıktım tamı tamamına kiloma düşmüşüm. Merak ettiler. kibrit çöpü koyarak kantarı denemek istediler. Ve bir oh çekerek kantardan indim. Nihayet kilomu vermiştim.


Aynı gün güreşlere çıktım rakiplerimi yene yene 1956 Melbourne Olimpiyatlarında şampiyon oldum.

Yaşar Doğu sevinçten beni kucağına aldı 'seni affettim'dedi. Ben, ‘ne yapmışım ki hocam’ diye sorunca, ‘daha ne yapacaksın elin gavuruna (Rus’a) masaj yaptırmıştın’ dedi.

Sovyet takımından Alimbek, benim saunada kilo düşemediğimi görmüştü. Tartıya itiraz ettiler. Ama Alman görevli kabul etmedi. “Kilosu tam, fazlası yok” dedi. O zamanlar, müsabakalar boyunca her gün tartı vardı.

Maçlarda karşıma çıkan Finliyi, Doğu Alman’ı, İranlı’yı yendim. Rus’u altıma aldım, sarma kle taktım ve sonra da tepe üstü mindere çakarak tuşla yendim. Şampiyon oldum"


Onlar işte böyle şampiyon oldular...




 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.