SEBAHATTİN DÜLGER’E VEFA GECESİ

SEBAHATTİN DÜLGER’E VEFA GECESİ

 

Sebahattin Dülger (Aşık Erdemli) 19 Şubat 1950 tarihinde Ardahan İli Göle ilçesi Orakilise köyünde doğdu. Babası Selahattin Dülger, annesi Şükran Dülger, kardeşi Cihangir Dülgerdir.

 

Savaş ve Aslı adında iki çocuk babası olan Sebahattin Dülger, 1962 yılında sınavını kazanıp öğrencisi olduğu Ladik Akpınar İlköğretmen okulundan, 1969 yılında mezun olmuş, 1994 yılında da öğretmenlikten emekli olmuştur. Aynı zamanda ilkokul öğretmeni de olan babası (Aşık İnani) kendisinin ustasıdır. Babasının şiirlerini ve türkülerini icra ederek babasına çıraklık yapmış, evlerine gelen aşıklarla babasının atışmalarını izleyerek kendisini geliştirmiştir.

 

1974 Yılında Konya Aşıklar Bayramı’na davet edilmiş, burada Aşık Reyhani, Aşık Feymani, Sefil Selimi, Aşık Şahbazoğlu, Aşık Efkari gibi değerli aşıkları yakından tanıma fırsatı bulmuştur. Kendisini sürekli geliştiren Erdemli, ilerleyen zamanlarda şiir, türkü, lebdeymez, muamma, dallarında birincilikler almıştır. Aşıklık geleneği çerçevesinde Aşık Mahsuni, Davut Sulari ve Neşet Ertaş hayranıdır.

En çok etkisinde kaldığı kişi ise Neşet Ertaş olmuştur. 19 Mayıs Üniversitesinin davetlisi olarak Samsun’a gelen Neşet Ertaş’ın çalması için kendisine uzattığı sazı ile Deryayı Besleyen Damlasın Neşet adlı doğaçlama çalıp söylediği türkü izleyenleri ve başta usta Neşet Ertaş’ı çok etkilemiştir. Şiire, sazına çok büyük saygı duyan Aşık Erdemli, şiirlerinde köylü, işçi, vatan sevgisi, ezilen insanlar, özlem, sitem, taşlama gibi konularda eserler vermiş, türkülerini genellikle doğaçlama olarak var etmiştir.

 

Cumhuriyeti kuran Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk onun her zaman tek önderi olmuştur. Aşık Erdemli’ye, Samsun Yazarlar Derneği ve Samsun Kavak Kadınlar Derneği tarafından, 27 Şubat 2024 tarihinde Acem Tekkesi Kültür ve Sanat Evi’nde 50. Sanat Yılı Etkinliği düzenlenmesi, Samsun halkının, yaşarken sanatçısına verdiği değeri göstermesi açısından önemli bir etkinliktir. Halka açık düzenlenen gecede, katılım yoğun olmuş, arkadaşları, dostları ve sevenleri Aşık Erdemli’yi yalnız bırakmamıştır. Aşık Erdemli 30 Ağustos 1998 tarihinde kaleme aldığı bir şiirinde, “Sor Beni” diyerek şöyle seslenmektedir.

 

SOR BENİ

Dönemessem şehit oldum bilesin,

Bir toprağa, bir bayrağa sor beni.

Başım dimdik ağlamayıp gülesin,

Bir toprağa, bir bayrağa sor beni.

Işığımdın şu gönlümde nur tanem,

Tek yürektik birlikteyken nar tanem,

Belki bir gün tek kalırsan bir tanem

Bir toprağa, bir bayrağa sor beni.

Yüreğini parça parça doğrama,

Gözü yaşlı mezarıma uğrama,

Hem yerdeyim, hem gökteyim arama,

Bir toprağa, bir bayrağa sor beni.

Belki oğlum belki kızım yanında,

Şehadetin eseri var kanında,

Bayram, düğün, cenazede anında

Bir toprağa, bir bayrağa sor beni.

Ben giderken bırakmıştım özümü,

Hatırlamaz unutursan yüzümü,

Adres belli sen takip et izimi,

Bir toprağa, bir bayrağa sor beni.

Babam, anam, evladımla, bir de sen,

Her an görürsünüz beni istersen,

Mehmetçikler yanındayken nerdeysen

Bir toprağa, bir bayrağa sor beni.

Ben bilirim inim inim inlersin,

Esen yeli uçan kuşu dinlersin

ERDEMLİ’yi dinledinse anlarsın

Bir toprağa, bir bayrağa sor beni.

 

Sanat Hayatının 50. Yılına ulaşmış olan Aşık Erdemli’yi yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.

Doğan KAN 27 Şubat 2024

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.