• İHSANBAŞKAN
SAMSUN HABER Haber Girişi : 11 Ekim 2021 21:31

Sanat yaş dinlemiyor Mehmet Pak tezgahının başından ayrılmıyor

Sanat  yaş dinlemiyor Mehmet Pak tezgahının başından ayrılmıyor
Sanata yaşın engel olmadığını gösteren Mehmet Pak (87) ilerleyen yaşı engel olamıyor. O hala oduna şekil vermeye devam ediyor.

Sanat aşkı yaş sınırı dinlemiyor. Samsunlu Mehmet Pak (87) ilerleyen yaşına rağmen sevdiği işten vazgeçemiyor.


SAMSUNBULTEN ÖZEL HABER


Sanata yaşın engel olmadığını gösteren Mehmet Pak'a (87) ilerleyen yaşı engel olamıyor. O hala oduna şekil vermeye devam ediyor. Yıllardır yakılacak odunları işleyerek sanat eseri haline dönüştürmeyi sürdüren Pak onlardan mini kağnı arabası, çocuk beşiği, yayık, ağaç kaşık gibi eserler meydana getiriyor.


En güzel minyatür kağnı arabalarını o yaptı


Sağlığını çalışmasına borçlu olduğunu söyleyen Samsunlu sanatkâr Mehmet Pak ahşabı sanat eseri haline getirerek yaşatmanın kendisine verdiği mutluluğu ifade etti. Mehmet Pak; “Özellikle yöresel kültürümüzü ahşap üzerinde yaşatmaya devam ediyorum. Tarihe karışan kağnı arabalarının maketlerini yapıp onları gelecek nesillere aktarmanın hevesi içerisindeyim. Kağnı arabaları deyip geçmemek lazım. Geçmişte onlarla ulaşım gerçekleştirildi. Tarımımızın vazgeçilmez araçlarıydı. Cepheye onlarla silah ve erzak taşındı. Bugün gerçek kağnı köylerimizde bile kalmadı. Hiç olmazsa maket olarak çocuklarımıza tanıtıp anlatmak ve unutturmamak gerekiyor. Yine buna benzer geçmişimizin izlerini taşıyan maket beşikler, yayıklar, sofralar yaparak varlıklarını yaşatmaya çalışmak bana güç veriyor. Keşke ilgili bakanlığımız bu konuda gereken çalışmayı yerine getirse. El sanatlarımızı yaşatsa. Bu işler sevgi işidir, aşk işidir. Para kazanmak çok zor. Bu yüzden yanımızda çırak çalıştıramıyoruz. En büyük üzüntüm bu sanatı öğretebileceğimiz insanların olmaması. Bizimle birlikte sanatta yok olup gidecek diye korkuyorum. Bu sadece bu sahada değil, birçok sahada yaşayan sanatkârlarımız öldükleri gün sanatlarıyla birlikte gömülüp gidecekler. Onca birikim de toprak olacak.  Bugün bu eserleri hobi olarak yapmak zorunda kalıyoruz. Bunlar bizim kültürel değerlerimizdir” dedi.


EL SANATI USTALARININ NESLİ TÜKENİYOR


Samsunda el sanatları ile uğraşanların varlıklarının her geçen gün azaldığı hatta yok olduğu gözlenirken bununla ilgili önlem alınmayışı da yakından ilgilenenleri üzdüğü görülüyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.