Samsunsporun 20 Ocak 1989 faciası 25 yıldır unutulmadı

SPOR Haber Girişi : 23 Ocak 2014 23:32
Samsunsporun 20 Ocak 1989 faciası 25 yıldır unutulmadı
Samsun'da İlkadım Belediyesi ve 55 TV işbirliğinde 20 Ocak 1989 yılında trafik kazası sonucu hayatlarını kaybeden Samsunsporlu teknik direktör, futbolcular ve kulüp personeli anısına "Unutmadık, Unutturmayacağız" adlı program düzenlendi.

20 Ocak 1989 faciası 25 yıldır unutulmadı

Samsun'da İlkadım Belediyesi ve 55 TV işbirliğinde 20 Ocak 1989 yılında trafik kazası sonucu hayatlarını kaybeden Samsunsporlu teknik direktör, futbolcular ve kulüp personeli anısına "Unutmadık, Unutturmayacağız" adlı program düzenlendi.
İlkadım Belediyesi Gazi Sosyal Tesislerinde bu yıl ikincisi düzenlenen ve 55 TV tarafından canlı olarak yayınlanan programa İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Samsunspor Başkanı Emin Kar, Samsunsporlu yöneticiler, oyuncular, trafik kazasında takım otobüsünde bulunan oyuncular ve yöneticiler ile spor yorumcusu Ömer Üründül ve Zeki Çol, köşe ve spor programcısı Ümit Aktan ile spor camiasından önemli isimler katıldı.
Program, Kur'an-ı Kerim'in okunmasıyla başladı. Daha sonra Samsunspor'un 20 Ocak 1989 tarihinde geçirdiği trafik kazasıyla ilgili yayınlanan sinevizyon gösterisinde Samsunspor Başkanı Emin Kar ve Spor programcısı Ümit Aktan başta olmak üzere birçok kişi gözyaşlarına hakim olamadı.
Ardından programda açılış konuşmasını yapan İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, "Ateş düştüğü yeri yakar ama bunu yaşayanlar çok daha ağır hisseder. 20 Ocak 1989 tarihinde o trafik kazası olmasaydı biz burada olmayacaktık. Hayattayken iz bırakanlar, hayatlarını kaybettiklerinde ölümsüzleşiyorlar. Şehirlerin isimlerinin büyük olması o şehirlerinin büyük olduğu anlamına gelmiyor. Büyük şehir olmak için ekonominiz, siyasetiniz ve sporunuz her zaman ülke gündeminde olmalı. Futbol takımınız her hafta spor programlarında gündem yapmalı ve konuşulmalı. Bu takımı oluşturmak zorundayız. Futboldan anlayan anlamayan parası olan olmayan herkes bu şehrin takımına sahip çıkmalıdır. Samsun'da görev yapan idareciler, teknik adamlar, futbolcular, masörler hepsi insan olan hepimiz gelip geçiciyiz. Kalıcı olan Samsun ve Samsunspor'dur. Hiç kimsenin Samsunspor'u sahiplenmediği birçoklarının gemiyi terk ettiği bir dönemde tekerlekli sandalyesiyle bu işe yüreğini koyarak sahiplenen o kazanan canlı örneği, hatta aday olma sürecinde 'ömrümün en güzel günlerini Samsunspor'da yaşadım, bu şehir beni kaptanı yaptı ama hayatımın en acı gününü de, 5 arkadaşım ve 2 bacağımı da kaybederek burada yaşadım' diyerek Samsunsporumuza küsmeden 'halen borcum var' diyerek Samsunsporumuzun kaptanı, şimdi ki başkanı Emin Kar'ı saygıyla selamlıyorum" dedi.

KAZADA HAYATLARINI KAYBEDENLERE BU SENE KUPA HEDİYE ETMEK İSTİYORUM
Kazada hayatlarını kaybeden sporcular için birkaç tane projelerinin olduğunu belirten Samsunspor Kulübü Başkanı Emin Kar, "Bunların bir kısmını yaptık, bir kısmını da yapacağız. Bunlardan bir tanesi stadın kapılarına isimlerini vermek olacak. Bunu da en yakın zamanda hayata geçireceğiz. 25 yıl oldu ama onları özlüyorum. İnşallah onlara futbolculukta 2 kere şampiyonluk yaşamış bir kardeşleri olarak bu sene onlara süper lig yaşatmak istiyorum. Allah bize o günleri nasip ederse bizde onlara o gün mezarları başına kupayı hediye ederek bir görevimizi daha yerine getirmiş oluruz" diye konuştu.
Dün sahada 20 Ocak tarihindeki futbolcuların takım kadroları okunurken ısınan arkadaşlarının ağladığını ifade eden Samsunspor takım kaptanı Musa Aydın, "Dün Samsunsporlu taraftarlar çok anlamlı koreografiler sundular. Sahada 20 Ocak tarihindeki futbolcuların isimleri okununca sahada ısınan futbolcu arkadaşlarımız birbirlerinin yüzüne bakamadılar. Çünkü herkes ağlıyordu. İnşallah bu sene bir şampiyonluk yaşatıp yaraları biraz daha dindirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.
Samsun'a yapılması planlanan Samsunspor anıtı hakkında bilgi veren OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Metin Eker, "Samsun'da görev yapan bir takım gazeteciler Güzel Sanatlar Fakültesine geldiler. 'Bizim anıt projemiz var bize böyle bir şey tasarlar mısınız' dediler. Biz de bu projeyi seve seve aldık ve bu seneye yetiştirmeyi düşünüyorduk ama olmadı. İnşallah 20 Ocak 2015 yılına yetiştireceğiz. İnşallah bu konuda da destek alacağımızı düşünüyoruz. Anıtımızı Kırmızı Beyaz'ı Siyah'ın katıldığı anıt olarak sembolleştirdik" ifadelerini kullandı.
Vefa duygusunun çok önemli olduğunu belirten futbol yorumcusu Ömer Üründül, "Bugün 25 sene önce hepimizi derinden yaralayan elim trafik kazasının 25. yıl dönümünü anıyoruz. Vefa duygusu çok önemlidir. Onun için böyle bir anma gecesinin her gece düzenlenecek olması gerçekten çok önemlidir. 'Unutmadık, Unutturmayacağız' sloganı da yerinde olmuş."

BU OLAY BENİ SAMSUNSPOR'A BİRAZ DAHA YAKLAŞTIRDI
Samsunspor'un evlatlarını kaybettiğini ifade eden futbol yorumcusu Zeki Çol, "Kazadan sonra röportaj için Samsun'a geldim. Burada rahmetlilerin eşleriyle ve yakınlarıyla röportaj yaptık. Burada farklı dostluklar kurduk. Bu olay beni Samsunspor'a biraz daha yaklaştırdı. Rahmetlileri sevgi ve saygıyla anıyorum. Bu tür acıların tekrar yaşanmamasını diliyorum. Emin Kar'ın biraz daha dayanmasını ve Samsunsporlu dostlarımın da Emin Kar'ın yanında olmasını diliyorum"

BİRİNİN HEYKELİ DİKİLECEKSE O EMİN KAR OLMALI
Köşe yazarı ve spor programcısı Ümit Aktan ise şöyle konuştu:
"Böyle bir anma törenini 2 senedir gelenekselleştirmeye çalışan İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş'ın ve ucundan tutan herkese teşekkür ediyorum. Ölenler unutulduklarında ölürler. Siz hepiniz saygıyla anılması gereken, onları unutmayan ve unutturmamaya çalışan insanlar olarak gerçek Samsunspor sevdalısı olarak bizim alkışımızı ve sevgimizi kazanıyorsunuz. Dünkü statta yapılan gösteri muhteşemdi. Eğer bir gün Türkiye'de bir kulüp adına birisinin heykeli dikilecekse, birisi CEO olacaksa, bir sporcunun heykeli dikilecekse o Emin Kar olmalı."
Konuşmaların ardından İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Samsunspor Başkanı Emin Kar'a, spor yorumcusu Ömer Üründül, Zeki Çol ve köşe yazarı ve spor programcısı Ümit Aktan'a, kazada otobüste olan diğer sporculara ve emeği geçen herkese Samsunspor forması ve plaket hediye etti.
Daha sonra Ümit Aktan'ın 22 Ocak doğum günü olması nedeniyle sürpriz doğum günü pastası kesildi.
Etiketler : Samsunspor
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.