Kırıkkale Emniyet Müdürlüğü, düğün ve kutlamalarda kazalara sebep olabilecek maganda kurşunlarını önlemek için hazırladığı proje kapsamında her düğüne bir sivil polis görevlendiriyor.
Kırıkkale Emniyet Müdürlüğü, düğün ve kutlamalarda kazalara sebep olabilecek maganda kurşunlarını önlemek için hazırladığı proje kapsamında her düğüne bir sivil polis görevlendiriyor.
"Sizin Mutluluğunuz Başkalarının Mutsuzluğu Olmasın Projesi'' kapsamında, muhtarlar, mahalli sanatçılar, düğün salonu işletmecileri ve ateşleyici belgesi olan hava fişekleri atmakla yetkili kişilerin bilgilendirilmesinin ardından sivil polis uygulamasıyla da ölüm ve yaralanmaların önüne geçilmesi amaçlanıyor.
İl Emniyet Müdürü Hasan Onar yaptığı açıklamada, Kırıkkale ve birçok kentte düğünlerde silahla havaya ateş etme olayları sonucunda yaralanmaların ve can kayıplarının olduğunu hatırlattı.
Özellikle mayıs ayında başlayan düğün törenlerinde maganda kurşunlarının acı olaylara neden olmaması için uyguladıkları projeyi daha da geliştirdiklerini ifade eden Onar, "İlk olarak mahalle muhtarları, yerel sanatçılar ve düğün salonu sahipleriyle toplantı yaptık. Konunun önemini anlattık. Düğünde bir kişi havaya ateş etmek istediğinde yanındaki çocuğunun, komşusunun veya yakınının 'ne yapıyorsun, ateş etme, başkasının yaralanmasına sebebiyet verebilirsin' uyarısını yapmasını sağlayabilirsek farkındalığı oluşturmuş oluruz" dedi.
"SİVİL EKİPLER DÜĞÜNE DAVETLİ GİBİ GİDİYOR"
Onar, sadece bunları anlatmanın yeterli olmadığını, kentin farklı yerlerine afiş ve broşürler astıklarını anlatarak, son olarak da her düğüne bir sivil polis vermek suretiyle tedbir aldıklarını dile getirdi.
Sivil polislerin de proje kapsamında düğünlerde görevlendirildiğini belirten Onar, şunları söyledi:
"Sivil polis, düğüne normal bir davetli gibi gidiyor. Bundan sonraki süreçte birisi silahla havaya ateş ediyorsa düğün sahibi uyarılıyor. Daha sonra sivil polisin çağırdığı ekipler şahsı etkisiz hale getirip silahı alıyor. Gerekli adli işlemler yapılıyor. Bu işlemler düğünü bozmadan, misafirleri rahatsız etmeden yapılıyor. Ayrıca birçok kişi uyarılarımızı dikkate alarak düğün davetiyelerine 'silah getirilmemesi' şeklinde küçük notlar yazdırıyor. Düğün törenlerinde meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı bu şekilde önlemler aldık."
Onar, 3-4 aylık süre içerisinde "6136 Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Kanun" kapsamına giren 42 olayda silaha el konulduğu, ateş edenler hakkında yasal işlem yapıldığını kaydetti.
"ÇALIŞMALAR SÜRECEK"
Şu ana kadar ölüm olayının yaşanmamasının sevindirici olduğunu, bundan sonra da düğün törenlerinde bu önlemleri alacaklarını aktaran Onar, "Bu çalışmalar düğünlerde silah atılması tamamen bitene kadar devam edecek. Bütün vatandaşlarımıza verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Bu kapsamda Kırıkkale 28 Eylül'de 'Bireysel Silahsızlanma Günü' kapsamında İstanbul'da düzenlenen programda Umut Vakfı tarafından plaketle ödüllendirildi. Bundan sonra da büyük bir şevk ve azimle çalışmalarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.