SAMSUN GIDA OSB İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPILDI

SAMSUN Haber Girişi : 10 Ağustos 2019 17:03
SAMSUN GIDA OSB İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPILDI
Samsun Gıda OSB Müteşebbis Heyeti, son zamanlarda bazı yayın organlarında yer alan iddialara yönelik bugüne kadar yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Samsun Gıda OSB Müteşebbis Heyeti, son zamanlarda bazı yayın organlarında yer alan iddialara yönelik bugüne kadar yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. 


        Samsun Gıda OSB Müteşebbis Heyeti, son zamanlarda Gıda OSB ile ilgili bazı basın-yayın organlarında yayımlanan iddialara yönelik açıklamada bulundu. Öncelikle 1. Etabı talep eden yeni yatırımcılara yer tahsis edilmediğine yönelik iddiaların doğru olmadığı belirtilen açıklamada, “Samsun Gıda OSB 1. Etabında tahsise yönelik boş yer bulunmamaktır. Gıda OSB’de yer tahsisi için 2009 yılında yerel ve ulusal gazetelerde periyodik aralıklarla ilanlara çıkılıp, tahsis başvuruları duyurulmuştur. Verilen süre içerisinde 58 adet yatırım başvurusu alınmış, tarımsal üretime ve tarımsal ürünlerin değerlendirilmesene yönelik, katma değeri, ihracat, istihdam ve yatırım tutarı gibi kriterler göz önüne alınarak sınırlı arsa büyüklüğü nedeniyle ancak 25 adet yatırımcıya arsa tahsisi yapılmıştır. Gelinen süreç içerisinde yatırım taahhütlerini OSB Uygulama Yönetmeliği gereği yerine getirmeyen dokuz firmanın tahsisleri Müteşebbis Heyet tarafından iptal edilerek, yeni yatırımcılara tahsisler yapılmıştır. İddia edildiğinin tersine, yukarıda görüldüğü gibi üretime geçmeyen firmalar kollanmamakta, aksine yatırım yapmayan firmaların mevzuat çerçevesinde tahsisleri iptal edilmektedir.” denildi.


        Depo olarak kullanım söz konusu değil


        Depo alanı olarak kullanıyor iddialarına da cevap verilen açıklamada, “Mevcut durumda, Gıda OSB 1. Etabında 23 firmaya tahsis firma tahsis yapılmıştır. Üretime geçmemiş ise sekiz firma vardır. Bunlardan dört firma OSB Uygulama Yönetmeliğinin geçici 6. Maddesi kapsamında Yönetim Kuruluna dilekçe vermiş ve yönetmelikten gelen iki yıl süre uzatım hakkını kullanmıştır. İki firmanın fabrika inşaatları bitmiş olup, yakın zamanda üretime geçmeyi planlamaktadır. Bir firma proje aşamasındadır, kalan bir firma ise, genişleme alanı olarak tahsis edilen 2. etabın imar planlarının onaylanması sonrası 1. Etaptaki eski arıtma tesisi alanının sanayi parselinin dönüşmesi sonrası projelerini uygulamaya geçirecektir. İddiaların aksine OSB alanında şu anda depo alanı olarak kullanılan bir tesis söz konusu değildir.” açıklamasında bulunuldu.


        Tamamen kamuoyuna açık ve şeffaf olacak


        1.Etaba yönelik halen yeni yatırımcı taleplerinin olması ve mevcut da tahsise yönelik sanayi parselinin olmaması dolayısıyla Gıda OSB’nin genişletilmesine yönelik 2016 yılında çalışma başlatıldığı kaydedilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Yürütülen çalışmalar akabinde imar planı hazırlanmaya başlanmış, ÇED raporu için başvuru ilgili bakanlığı yapılmıştır. 2. Etap diye tabir edilen 20.8 hektarlık genişleme alanının ilgili bakanlıktan imar planının onaylanması neticesinde Nisan 2019 tarihinde tapusu Gıda OSB’ye geçmiştir. Genişleme alanının yol, içme ve yağmur suyu, kanalizasyon, elektrik gibi alt yapı inşaatlarının bedeli için gereken ödenek temin edilememiştir. Bunun üzerine Müteşebbis Heyeti, OSB Uygulama Yönetmeliğinin 55. Maddesine istinaden onaylı parselasyon planına göre, altyapısı tamamlanmamış alanlarda; altyapının tamamlanmamış olmamasına rağmen 60. Maddede belirtilen sürelere de uyulacağına ilişkin muvafakat alınması koşuluyla arsa tahsisi yapılabilir hükmü de göz önünde bulundurularak, mevcut OSB genişleme alanının biran önce ilimiz ve ülke ekonomimize kaktı sağlanması amacıyla yer tahsis çalışmalarına yönelik karar almıştır.


        Ancak, ihtiyaç duyulan altyapıya yönelik keşif ve projelendirme çalışmaları devam ettiğinden henüz sanayi parsellerinin altyapı katılım bedeli belirlenmemiş, şu an itibariyle de herhangi bir firmaya tahsis söz konusu değildir.  Altyapı tamamlanmadan tahsisinin planlanmasındaki amaç, genişleme alanının biran önce yatırıma dönüşmesi, istihdama katkı sağlaması ve tahsislerden gelen parayla genişleme alanının biran önce bitirilmesidir. Keşif ve projeler bitmesi sonrası ortaya çıkacak, altyapı katılım bedelleriyle tahsis edilen sanayi parsellerinden elde edilecek gelirle, genişleme alanının altyapısının bitirilmesi hedeflenmektedir. Genişleme alanının tahsis süreci tamamen kamuya açık ve şeffaf bir şekilde üretime, istihdama ve ihracata yönelik yapılacağından hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Yönetim Kurulumuz, Gıda OSB’nin ilimiz ve ülke ekonomisine, yatırıma, istihdama katkısının artarak devam etmesi için bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da aynı şevk ve heyecanla çalışmalarına devam edecektir. Yapılan tüm iş ve işlemler Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının denetiminde kanun ve yönetmeliklerine uygun yapılmaktadır.” ifadelerine yer verildi.


        Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.