Samsun çarpık kentleşme kurbanı

SAMSUN Haber Girişi : 06 Mayıs 2015 10:21
Samsun çarpık kentleşme kurbanı
Çarpık kentleşme artan nüfus yoğunluğuyla birlikte son yıllarda kendisini daha çok hissettiriyor. Bunlar arasında göze batan şehirlerden birisi de Samsun olarak görülüyor.
SAMSUN ÇARPIK KENTLEŞME KURBANI
Çarpık kentleşme artan nüfus yoğunluğuyla birlikte  son yıllarda kendisini daha çok hissettiriyor. Bunlar arasında göze batan şehirlerden birisi de Samsun olarak görülüyor.
Özellikle şehir içerisinde trafiği rahatlatacak yolların bulunmaması var olanların da trafiğe elverişli  olmayışı Samsuna zor günler yaşatıyor. 
Hızlı bir şekilde kentleşen Atakum İlçesi ile Samsun merkezi bağlantı yolunun ihtiyaca cevap veremez duruma geldiği görülüyor.
Sık sık Turizmden söz edilen Samsunda trafik sorunu çözülmeden konuşulanların karşılığının bulunamayacağı belirtiliyor.
Samsunun en önemli sorunlarından birisi de araç parkı sorunu
Türkiye'nin incisi denince akla gelen ilk yerlerden biri olan Karadeniz dünyanın sayılı doğal bitki örtüsüne sahip yapısı ile cennet diye tabir edilen bir bölge. Dereleri, yaylaları, doğal gölleri, uzun sahil şeridi, yeşilin her tonu ile doğal yaşamın en farklı örneklerini içinde barındıran bir yer Karadeniz. Bütün bunların yanında öyle bir olumsuzluk var ki bazen tüm bu saydığımız güzellikleri alıp götürüyor. Karadeniz'in kanayan yarası "Çarpık kentleşme"

Doğal Yaşam Mücadelesi ve Çarpık Kentleşme

Son yıllarda küresel enerji politikalarının yansıması ile yaşadığı doğal yaşam mücadelesinde karşılaştığı güçlükleri yenmede bütün olmakta zorlanan Karadeniz çarpık kentleşme konusunda da her şehirde kendi çirkinliğini büyüten şehirler konumunda diyebiliriz. Artvin'den Sinop'a uzanan sahil şeridi ve iç kesimlerde kentlerin en büyük sorunu plansız yerleşim ve şehir bilinçsizliği.

Arazi Yapısı Bahane Değil

Arazi yapısının engebeli olması, şehir planlamada düz arazı bulamama nedenleri ile açıklanmaya çalışılan kentleşme sorunu buna cevap olmakta yetersiz kalıyor. Dar bir sahil şeridi üzerine kurulan birçok Karadeniz kenti çarpık yerleşimi ve giderek daralan plansız arazi ile daha kötüye gidiyor.

Dik yamaçların dibinde kurulan Karadeniz kentleri, günlük politikaların kurbanı olarak yine kaderine teslim. Kent alanları yaratma çabası ile kendi doğal güzelliklerinin içinden alınan hafriyat ve dolgu malzemeleri ile hem doğal güzelliğine zarar verirken, kendi yarattığı yapay duvarlarla kentlerin denizlerle olan bağını da koparıyor.Tüm bu olumsuzluklar içinde bir çıkar yol arayan Karadeniz'de umutlar turizme bağlanırken, çarpık kentleşme ve doğal yaşamdan giderek uzaklaşan yapılarla bu hedefine kendi elleri ile darbe vuruyor.

Bakımsız Binalar

Çarpık kentleşmenin yanı sıra var olan yerleşim alanlarının doğal yapı ile bütünleşmeyen şekil ve durumları var olan handikaplara eklenince durum daha da vahim oluyor. Karadeniz boyunca herkesin gözünün önünde büyüyen bakımsız binalar, hatta sıvasız boyasız evler Karadeniz'in o şirin ve otantik yapısına kendi elleriyle vurulan bir darbe gibi duruyor.

Oy kaygısı Etkili

Tüm Türkiye'nin ortak sorunu olan çarpık kentleşmede Karadeniz'in sorunu genelin dışında değil. Günü kurtarma politikaları, Oy kaygısı ve bilinçsiz kent yöneticileri, merkezi hükumet ile yerel yöneticilerin uyumsuz çalışmaları? Ekonomik sıkıntı bahaneleri arkasına saklanan yöre sakinleri ve çirkinlikle büyüyen bir Karadeniz ise konunun özeti. 

kaynak:patika.com
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.