SALGININ ETKİLERİ ARAŞTIRILIYOR MU?

  • İHSANBAŞKAN

SALGININ ETKİLERİ ARAŞTIRILIYOR MU?


        Bu başlığa direk evet diyebilirsiniz. Ben bu başlığı geçtiğimiz eylülde bir başka yazarın kaleme aldığını görseydim bende evet derdim.  Ülkemizde mart ayı ile başlayan salgın sürecinde mayıs ayı itibariyle bütün guruplardan psikolojik dayanıklılığı ölçen anketler geldi. Bu anketler psikoloji bölümlerindeki araştırmaları içeriyordu. Anketler haziran ayı sonu hatta temmuz ortasına kadar gelmeye devam etti. Sonra yavaş yavaş basında ve da dijital ortamlarda sonuçlar yayınlandı. Bu kadar mıydı?


       Süreçte bir yüz yüze eğitim bir uzaktan derken zikzak çizen okullar, ekonomik anlamda sıkıntıda olan esnaf ve benzeri olumsuzluklar yaşanırken bir de üstüne yakınları kaybedenler ve virüse yakalanarak ağır geçirenler oldu. Süre ilerledikçe kısıtlamaların insanlar üzerindeki baskısı da arttı.  Bütün bunları göz önüne alınca asıl psikolojik problemlerin geçen mayıs ayından daha fazla  açığa çıkmaya başladığı kanısındayım.


         Hal böyleyken ülke olarak psikolojimiz şu ya da bu durumda diye farazi konuşmak yerine psikoloji alanında çalışan kıymetli arkadaşlarımızın  yeniden araştırmalar yapmaları gerektiğini düşünüyorum. Böylece gerçek veriler üzerinden konuşma şansımız  olacağı kasnısındayım. Ayrıca şimdilerde yapılacak araştırmanın salgın döneminin başlangıcı ile arada geçen süreçteki psikolojik farklılığı ortaya koyması bakımından da veri oluşturacağını düşünüyorum.


           Milletçe en az hasarla bu süreci atlatmak hepimizin dileği. Oluşan hasarları da bilerek hareket etmekte gerekiyor. Hiç şüphem yok ki mayıs ayından bu yana geçen sürede  psikolojik açıdan çok daha fazla yıprandık. Şimdi yıpranmanın tam olarak tespitini yapıp bu doğrultuda hareket etmek gerektiği düşüncesindeyim.  Belki de yeni araştırmalar yapılıyordur ve benim haberim yoktur. Böyle olmasını umuyorum. Yeni çalışmalarda virüsün insanımız üzerinde ki etkisinin az olması dileğiyle…


10-Mart-2021

Bilsen ŞAHİN

Eğitimci-Yazar-

Eğitim Danışmanı

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.