Şair Ersin Erge 30. sanat yılını Dünya Şiir Gününde kutladı

SAMSUN Haber Girişi : 21 Mart 2017 22:55
Şair Ersin Erge 30. sanat yılını Dünya Şiir Gününde kutladı
Samsunlu Şair Yazar Ersin Erge 30. sanat yılını Dünya Şiir Gününde yapılan bir etkinlikle kutladı.
Samsunlu Şair Yazar Ersin Erge 30. sanat yılını Dünya Şiir Gününde yapılan bir etkinlikle kutladı.


 Samsunlu Şair Yazar Ersin Erge 30. sanat yılını Dünya Şiir Gününde  kendisi için tertiplenen programda "Şiirimizde Akımlar ve 3.Yeni " konulu Konferans/Söyleşi sundu. Slayt gösteri eşliğinde sunumu gerçekleştirilen programın sunumunu  Şair ve Yazar Doğan Kan yaptı. 

Şair ve Yazar dostlarının katıldığı programa sanatçının şair arkadaşları da katılarak destek verdi.


Erge'ye üyesi olduğu Samsun Yazarlar Derneği tarafından sanat hayatının 30. yılını tebrik eden bir de plaket verildi.

Erge programın sonunda yazdığı şiir kitaplarından "Tut ki" ve " Vardiya" kitaplarını davetlilere imzaladı.


Ersin Erge Kimdir?

Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinde III. Yeni Şiir hareketinin öncü şairlerinden olan Ersin Erge 1963 Kavak Boğaziçi Köyü doğumlu olup; çocukluk yıllarını Ankara ve Samsun ile doğduğu köyde geçirdi. İşletme ön lisansla AÖF' den ayrıldı. Basında çalıştı. Vekil öğretmenlik ve özel bir şirketin muhasebesinde çalıştı. Samsun Büyükşehir Belediye Konservatuarı Tiyatro Bölümü'nden mezun oldu. Pedagojik eğitimini tamamladıktan sonra 14 yıl Konservatuar Tiyatro Bölümünde, Türk Tiyatro Tarihi alanında Öğretim Görevlisi olarak çalıştı.

Yunus Emre'nin: "Geliş danış olalım/ İşi kolay kılalım/Sevelim sevilelim/Dünya kimseye kalmaz" dizelerinin Birleşmiş Milletler Binasının duvarına İngilizce ve Türkçe yazılması için oynadığı "Ballar Balını Buldum Yunus" adlı oyun gibi irili ufaklı tiyatro oyunlarında görev aldı.

"Şerefiye", "Herhangi Bir Gece Yarısı" , "Taşbademleri", "Cephede Piknik" ve "Ders" adlı oyunların yönetmenliğini yaptı.

"Samsunda Sanat Sanatta Samsun" adlı televizyon programını, Türkiye'nin ilk yerel televizyonunda, bir yayın dönemince sundu.

"Samsun Göründü Paşam" adlı kısa metrajlı film senaryosunu Samsun Valiliğinin katkılarıyla, Atatürk'ün Samsun'a ilk adımının 80.yılında filme aldı. Film TRT Televizyonunda gösterildi.

Şair-Yazar Ersin Erge 1984 yılında başladığı Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yaşam Merkezi Müdürü olarak çalışmakta olup, Türkiye Halk Oyunları Federasyonu'nda "Gözlemci" olarak görev yapmaktadır.

"İnsanlığa katkısı olmayan sanat yok olmaya mahkumdur"  diyen Ersin Erge'nin sanatçı kişliği ve eserleri; Polonya'nın Krakow ilindeki "Unuwersytet Jagıellonskı Instytut Fılologu Orıentalnes Zaklad Turkologu" de Slwia Janas tarafından tez konusu yapıldı. Sanatçı hakkında 76 sayfalık kitap yazıldı. Söz konusu kitap Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kütüphane Daire Başkanlığındadır.

ERSİN ERGE'NİN ESERLERİ :

TEMELİMİZ KÜLTÜRDÜR Deneme : Samsun Sanat Yayınları ?(1996)
TÜRK TİYATRO TARİHİ 
Derleme Ders Kitabı (1997)
SAMSUN GÖRÜNDÜ PAŞAM 
Senaryo/Kısa Metrajlı Film (TRT-2 1999)
VARDİYA Şiir Barış Gazetesi Yayınları. 1.Baskı (2006)
TUT Kİ 
Şiir Barış Gazetesi Yayınları: 3.Baskı. (2007)
HERHANGİ BİR GECEYARISI 
Tiyatro Eseri (Sahnelendiği iller:Samsun, Sinop, Zonguldak, Amasya , Ankara,)



Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.