Prizre Arkeoloji müzesi

Haber Girişi : 13 Şubat 2024 11:28
Prizre Arkeoloji müzesi

Prizre Arkeoloji Müzesi

 

Tarihçi-Yazar Eldar UKA yazdı

 

Küçük yaştan itibaren müzeleri gezmeye çok severdim. Balkanlarda birçok müzeyi gezmeye fırsat buldum. Onlar dan biri de Prizren Arkeoloji müzesidir.

 

M.Ö. 3500 yıllık bulunan eski kalıntılar, paleolit ve neolit dönemine ait donatılmış bü müze akabinde Genç Antik dönem ve Eski Orta Çağ la devam edip, Prizren ve etrafinda yapılan kazılarda bulunan kalıntılarla mevcuttur.

 

Osmanlı döneminde Rumeli beylerbeyi Şemsettin Ahmet bey tarafından yaptırılan Hamam bugün Prizren Arkeoloji Müzesi olarak kullanilmakatadır. Hamam birkaç yarım kubbeden ve ana kubbeden oluşmaktadir.

 

Yapılış tarihi 1500 lerde Osmanlın fethinden sonra yapılmıştir. Ayni yerde bir Sahat kulesi mevcuttur. Prizrenin Ak Nehir ve Beyaz Drim nehri havzasında M.Ö. 3500 yıllarına ait yaşam bulguları ve insanların brakmış olduğu kalıntılar bulunmakatadır. Bunların en meşhuru Vlaşna, Romaya, Naşents Hisarı, Kuşnin, Vırbniça, Pirana, Prizren Kalesinden elde edilen arkeoloji lokasyonlardan bulunan eserlerdir.

 

Arkeologlar 1960, 1970, 2003-2006 yıllar arasında ara ara itibaren bu lokasyonları tizilikle kazımışlar, Prizrenin en eski geçmişine dair kalıntıları gündüz ışığına çıkrtmışlardır. Prizren Arkeoloji müzesinde bir rölef kabartamalı bir arkeoloji haritası da bulunmaktadır.

 

Prizrende Farmakos bölgesinde M.S. II - III yy. ait bulunan beyaz mermer taşında yunanca kazınan harflerlerle bir mezar taşı bulunup Prizren Arekoloji müzesinde sergilenmektedir. Benim ençok dikkatimi çeken ayni zamanda Prizren kalesinde bulunan Osmanlıdan kalama Gül toplarıydı. Hem Fetih esnasında hemde savunma esnasında toplar önemli röl oynamıştır.

 

Roma döneminden kalma paralar, bayanların giyim ve takılarda kullanína küpeler, boynluklar, bileklikler, iğneler ve diğer süs ürünlerde sergilenmektedir. Topraktan yapılmış yemek kabları, su testileri, ve ihtyaç duydukları ürünlerde Prizrenin Antik dönemde yaşayan halkarın hem kültür seviyesini hemde ticari açısından Miken kültürüyle de yüksek bir irtibatta olduğunu görebiliyoruz.

 

Eski kitabeler, mezar taşları da özel bir bölümde sergilenmektedir. Müzeleri gezelim ve tarihimi öğrenelim...

Tarihçi-Araştırmacı Eldar Uka

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Müjgan Sayın 19 Şubat 2024 15:10

    Eldar bey Prizren kalesinde Osmanlı dan kalma gül topları nı anlayamadım. Top'u biliyoruz elbette ancak "gül topları " nı çözemedim. Selamlar. Paylaşımınız için teşekkürler.