Osmanlı modern şehirciliği 550 sene önce çözmüş

TARİH Haber Girişi : 29 Eylül 2013 20:54
Osmanlı modern şehirciliği 550 sene önce çözmüş
Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Mustafa Özer başkanlığında yapılan çalışmalar da sonuç verdi.
 Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Mustafa Özer başkanlığında yapılan çalışmalar da sonuç verdi. Sarayın Kum Kasrı bölümüne ait hamamlarda ve mutfaklar bölümünde devam eden kazılarda günümüzün modern şehircilik altyapısının yaklaşık 550 yıl önce Osmanlı tarafından uygulandığı ortaya çıktı.

Şehir şeklinde inşa edilen Edirne Sarayı'nın temiz su ihtiyacını karşılayan ve atık suyu uzaklaştıran altyapı şebekesinin kurulduğu belirlendi. 
550 yıl önceki kullanılan su nakil sistemini günümüzün su şebekesinden ayıran özelliği kullanılan malzemenin farklı olması. Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özer, yapılan kazıların Osmanlı'nın altyapı hususunda ciddi ilerlemeler kat ettiğini gösterdiğini belirtti. Kazı çalışmalarının kum kasrına ait hamam ile saray mutfağının bulunduğu alanda devam ettiğini ifade eden Özer, bu çalışmalar sırasında pek çok altyapı izine rastladıklarını söyledi. 
Özer, "Edirne Yeni Sarayı'nın Kum Kasrı Hamamı Matba-ı Amire'de yaptığımız arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkarılan altyapı sistemlerinin günümüzde belediyelerin yaptığı altyapı sistemleriyle ilişkili olduğunu görüyoruz. Aslında mantık olarak aynı olan atık su, temiz su bağlantıları ve bunların yapılardan uzaklaştırılması, yakınlara getirilmesi yöntemleri aynı olduğunu, sadece kullanılan malzemelerin farklı olduğunu görüyoruz." diye konuştu. 
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özer, 1450'li yıllarda yapıldığını bildikleri her iki yapıda ve çevresindeki mekânlarda karşılaştıkları bu alt yapıya ait izlerin kendilerine Osmanlı mimarisi ve şehircilik anlayışını gösteren önemli veriler sunduğunu ifade etti. 
Özer, "Bu veriler Osmanlı şehirciliğinin önemli bir göstergesi durumda. Ve altyapısı hususunda çok ciddi ilerlemeler kat ettiğini bizlere göstermektedir." dedi.
Etiketler : ŞEHİRCİLİK
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.