• İHSANBAŞKAN

Orman yangınına çözüm kesin yasaklar getirilmeli

ŞİKAYET VAR Haber Girişi : 14 Aralık 2014 00:06
Orman yangınına çözüm  kesin yasaklar getirilmeli
Orman yangınlarının önlenebilmesi için alınması gereken kesin yasakların başında mangal geliyor.
Ormanları tehlikeye sokan etkenlerin başında yangınlar gelmektedir. Özellikle yaz aylarında ormanlarımız için büyük tehdit oluşturan yangınlar, yüzlerce yılda yetişen ağaçların bir anda elden gitmesine, doğal dengenin bozulmasına, ormanda yaşayan canlı türlerinin ve doğal yaşam ortamlarının yok olmasına, topraktaki organik maddelerin yitirilmesine neden olmaktadır.
Gelişmiş ülkelerdeki yangınlarda insan unsuru görece daha düşük bir oranda iken, ülkemizde çıkan orman yangınlarının yüzde 98'inde insan unsuru yer almaktadır. Son 60 yılda 1,5 milyon hektarın üzerinde ormanın yandığı Türkiye'de yangınların, yüzde 97'si insan eliyle çıkmakta, yüzde 3'ü ise doğal nedenlerden kaynaklanmaktadır. İnsan kaynaklı yangınların yüzde 68'i ihmal, yüzde 32'si kasıt sonucu çıkmaktadır. İhmalden doğan yangınların başlıca nedeni ise "anız yakma"dır. Ormanlık alanların yakınında bulunan tarlalarda başlatılan anız yangını ihmal sonucu yakınındaki ormana sıçrayarak çok büyük felaketlere yol açmaktadır. Bunun yanında kasıtlı olarak çıkarılan yangınlar da ülkemizde önemli bir yer tutmaktadır. 
ORMAN YANGINLARINI ÖNLEMENİN YOLU 
Ormanlık alana girenler kontrolden geçirilmeli kimlik sorgulaması yapılmalı
Orman yangınlarının önlenebilmesi için alınması gereken kesin yasakların başında mangal geliyor. Ağaçlık alanda kesinlikle mangal yakılmaması yakıldığı takdirde cezasının ağır ve caydırıcı olması isteniyor. Ayrıca ağaçlık alanda sigara içilmesi, sigara paketi, çakmak ve kibrit taşınmasının da yasaklar çerçevesini içerisine girmesi aksi takdirde orman yangınlarının önünün alınamayacağı vurgulanıyor. 
İlgililerin veya motorize ekiplerinin uyarılarının temenniden öte gidemediğini vurgulayan çevreciler yukarıda sayılan eşyaların ormanlık alanda bulundurulmaması aksi takdirde bunların suç unsuru olarak görülmesi gerektiğinin altını çiziyorlar. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.