OMÜ Arkeoloji Bölümü Van Kalesi ve Höyüğünde kazı faaliyetleri gerçekleştirdi.
OMÜ Arkeoloji Bölümü Van Kalesi ve Höyüğünde kazı faaliyetleri gerçekleştirdi. İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında, 750 metre uzunluğundaki alanda yürütülen kazılarda; OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Davut Yiğitpaşa ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. N. Tuba Yiğitpaşa, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan 57 kişilik bir ekip yer aldı.
Hıristiyan ve İslamî Dönem gömülerinin aynı anda izlenebildiği alanda son 2 yılda yaklaşık 307 mezar çukuru tespit edildi. Yapılan kazı çalışmalarında A ve B bölümü olmak üzere ikiye ayrılan alanda buluntu ve tabakalanmanın ön verileri, Höyüğün bu bölümünün İslamî dönem gömüleri açısından 13.–14. yüzyıldan sonra mezarlık olarak kullanıldığına işaret etmekle birlikte; mezarlık alanının kullanımının kronolojisi konusunda henüz net bilgiler elde edilemedi. Hıristiyan gömülerin daha erken olduğuna dair stratigrafik veriler ve buluntular da bu bölümde bulundu.
Ortaçağ çukuru içinden çıkan İlk Tunç Çağı seyyar ocağının ilgi çektiği kazıda; Elazığ-Malatya, Erzurum-Sos Höyük merkezlerinde de ortaya çıkarılan at nalı biçimli ocak, Van Gölü havzası için bir ilk oldu. Aynı alanda ortaya çıkarılan kırmızı astarlı çanak çömlekler, demirden ok uçları ile bir olta iğnesi Urartu karakterini yansıtan diğer buluntular arasında yer aldı. Ayrıca Van Kalesi’nde çok önemli bir Urartu çeşmesi de bulundu.