Olimpiyat oyunlarında yaşadığımız başarısızlık elbette masaya yatırılmalı, spora ve sporcuya bu kadar yatırım yapılan bir dönemde alınan bu kötü sonuç neyin nesi diye düşünülmelidir.
Olimpiyat sonuçlarından alınması gereken dersler
AHMET SEVEN - SAMSUN BÜLTEN
Olimpiyat oyunlarında yaşadığımız başarısızlık elbette masaya yatırılmalı, spora ve sporcuya bu kadar yatırım yapılan bir dönemde alınan bu kötü sonuç neyin nesi diye düşünülmelidir.
Karpuz değil, kafa çatlatılmalıdır.
Paris Olimpiyatlarında aldığımız kötü sonuçla bundan tam kırk sene evveline yani 1984'e geri döndük.
Gençlik ve Spor Bakanı Federasyonlara adeta ihtar çekmiş ve bunun hesabı sorulacak demiş.
Olimyipatları başarılı birkaç sporcu üzerine inşa ederseniz binanız yıkılır.
Türkiye'de bu vesile ile spor ve sporla ilgili her türlü yatırım yeniden ele alınmalı gözden geçirilmelidir.
Telaffuzu güç rakamlar harcanmakta ancak karşılığı görülmemektedir.
Neden?
1- İdealist sporcular yetiştirilmelidir.
2- Sporcuya milli şuur verilmeli veya öyle sporcular tercih edilmelidir.
3- Spor camiasında yer alanlar vatan millet bayrak sevgisi taşımalıdir.
4- Spor camiası efe değil, efendi olmalıdır.
5- TOHM'lar yan gelip yatma yeri olmamalıdır.
6- Spor salonları gösteriden gösteriye açılmamalı haftanın her günü çeşitli branşlarda hizmet vermelidir.
7- Spora felsefe kazandırılmalıdır.
Elbette iyimserliği ve umudu elden bırakmamak gerek ancak: Kendi çalıp oynayan köçek durumuna da düşmemek gerek.
Hatta: "Kendi kendini gıdıklayanlar he zaman gülebilirler" gerçeğiyle hareket etmek. Gerçeklerin görmezlikten gelinmemesi lazım diyorum.
Şimdi bir durum değerlendirmesi yapalım:
Türkiye 2024 Paris Olimpiyat Oyunlarına şu kategorilerde katıldı: Atıcılık, Atletizm, Badminton, Bisiklet, Boks, Cimnastik, Eskrim, Güreş, Halter, Judo, Kürek, Masa Tenisi, Modern Pentatlon, Okçuluk, Taekwondo, Voleybol, Yelken, Yüzme olmak üzere 18 dalda katıldı.
Oyunları 40 yıl aradan sonra altın madalyasız kapatan Türkiye, 8 (3 gümüş ve 5 bronz) madalya ile 64.cü sırada kaldı ve Tokyo 2021'in (2 altın, 2 gümüş ve 9 bronz) madalya açısından gerisinde kaldı.
Türkiye, 2024 Paris Olimpiyatları’nda altın madalya kazanamadı. Bu en son 1984 Olimpiyatları’nda yaşanmıştı. Olimpiyat tarihinde en çok madalyayı ise 2020’de Tokyo’da kazandı. Peki dört yılda ne oldu? Altın madalya alamamak bir başarısızlık mı?
Paris’te yüksek atlamada dünya rekoru kıran İsveçli Duplantis’in ardından ikinci olan ABD’li Sam Kendricks rakibiyle ilgili “Uzun zamandır harika bir koçu var, harika ekipmanları var” dedi. Toplamda 126 madalya kazanan ABD’nin sporcularına iyi imkanlar sağladığı bilindiği için, Kendricks’in antrenör ve ekipman yorumu aslında Olimpiyatlar’ın nasıl bir “kurtlar sofrası” olduğunu gösteriyor.
Türkiye, ikisi boks ve biri atıcılık olmak üzere üç gümüş madalyanın yanı sıra bir okçuluk, bir boks, bir taekwondo ve iki güreş olmak üzere beş bronz madalya kazandı. Böylece Türkiye oyunları 64. sırada tamamladı.
Olimpiyatlar’ı izleyenler, Türk sporcuların ne kadar çabaladığını ve farklı dallarda madalyaya ne kadar yaklaştığını gördü. Ancak kürsüye sadece sekiz dalda çıkılabildi.
Bunu bir “başarısızlık” olarak görenler oldu ve gelen eleştiriler üzerine Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Türkiye’nin spor federasyonlarına “en üst düzey imkanları sunduğunu” ve bunun “hesabının sorulacağını” söyledi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı 21 ilde faaliyet gösteren Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri'nde (TOHM) 17 branşta toplam 857 sporcu hazırlıklarını sürdürüyor.
22 olimpik branşta 1166 sporcunun eğitim gördüğü Olimpiyat Hazırlık Merkezlerinde; atıcılık, jimnastik, judo, karate, okçuluk, atletizm, eskrim, curling, buz pateni, badminton, kano, kayak, tekvando, bisiklet, güreş, kış sporları, tenis, boks, halter, kürek, yüzme ve paralimpik spor dallarında eğitim veriliyor.
TOHM'lar yeniden göztden geçirilmelidir.
Federasyonlar gerekli cevabı almalı, birilerinin çiftliği olmaktan kurtarılmalıdır.
Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri uyarılmalıdır.
Yani spora yeni bir güncelleme gerekiyor.
Bunun için tam sırası.
Pas geçmeyin.