• İHSANBAŞKAN

OLİMPİYAT ŞAMPİYONU İSMAİL OĞAN'A ZİYARET

SPOR Haber Girişi : 07 Haziran 2020 19:39
OLİMPİYAT ŞAMPİYONU İSMAİL OĞAN'A ZİYARET
TGF Antalya Güreş İl Temsilciliği 1964 Tokyo Olimpiyatları Şampiyonumuz İsmail Oğan’ı evinde ziyaret ederek eşofman hediye ettiler.
İSMAİL OGAN'I ZİYARET ETTİLER


TGF  Antalya Güreş İl Temsilciliği 1964 Tokyo Olimpiyatları Şampiyonumuz İsmail Oğan’ı evinde ziyaret ederek eşofman hediye ettiler.


Yaşar Doğu'nun keşfedip Ankara'ya getirdiği İsmail ogan kimdir?

 

*İsmail Oğan: (Hayatı)

     1933 Yılında Antalya’nın Aksu Beldesinin Macun Köyünde dünyaya geldi. Baba adı Halil, anne adı Fatma’dır. Evli ve beş çocuk babasıdır.  İlkokula dokuz yaşında başladı ve ilkokul çağlarında defter yaprağı ve kalem için güreş yaparak güreş hayatına başladı. Yıl 1942 savaş zamanı olduğu için maddi imkansızlıklardan dolayı defter ve kalem sahibi olması çok zor olan İsmail Oğan arkadaşlarının teşviki ile üst sınıflarla güreş tutardı. Güreşte kazandığı defter yapraklarını annesi dikerek birleştirir, küçük kalemleri kargıyla uzatırdı. İlköğretimini on beş yaşında bitirdi. Honamlı Yörüklerinden olan ailesi hayvancılık ile uğraştığı için babasının davarlarını güderek hayatına devam etti. On yedi yaşında davar çobanlığı yaparken o zamanlar yapılan köy düğünlerinde tertiplenen yağlı güreşlere katılmaya başladı. Babası tarafından davarları bırakıp güreşe kaçtığı için defalarca dayak yiyen İsmail Oğan; bir gün bir köy düğününde deste boyunda bir miktar para kazanıp bu parayı da babasına verince gerçek güreş hayatı başlamış oldu.

 

1955 yılı tarihi Elmalı yağlı güreşleri Ogan’ın hayatının dönüm noktası oldu

 

Elmalı güreşinde Kırkpınar’da güreş tutan rakiplerle karşılama fırsatı bulan Ogan Kırkpınar pehlivanlarından Kör Sezai’yi yendi. Finalde İrfan Atan ile berabere kalarak Baş pehlivanlığı paylaştı.

 

     O zaman güreş milli takımını Elmalı’ya getiren Yaşar Doğu tarafından güreşleri izlenen Ogan ünlü güreşçi tarafından beğenildi. Yaşar Doğu tarafından Minder güreşi ile Yağlı güreş arasındaki farkı göstermek amacıyla; Minder güreşçileriyle Yağlı güreşçiler arasında gösteri amaçlı bir güreş tertip edildi. Yaşar Doğu, İsmail Oğan’ın o yıl dünya şampiyonu olan İsmet Atlı ile güreşmesini isteyerek denedi. İsmet Atlı ile sıkı bir güreşe tutuşan Ogan herkesi hayrete düşürdü. Başa baş geçen güreş sonrası Yaşar Doğu tarafından beğenilen İsmail Ogan’ın Minder güreşi hayatı başlamış oldu. 

 

    Ankara’ya dönen Yaşar Doğu; Antalya valisi ile temasa geçerek İsmail Ogan’ın Ankara’ya gönderilmesini istedi. Vali, Ogan’ı bularak Ankara’ya gönderdi. Yaşar Doğu; Ogan’ı Ankara Güreş Kulübüne getirdi ve lisanslı güreşçi olarak kaydını yaptırdı. Bu kulüp güreşçisi olarak katıldığı Türkiye Şampiyonasında ilk yılında birinci oldu.

 

 

Şampiyonlukları:

1957 – İstanbul da Serbest stil 73 Kg’da Dünya 2.si.

1959 – Tahran, İran da Serbest stil 79 Kg’da Dünya 3.sü.

1960 – Roma Olimpiyatlarında Serbest stil 73 Kg’da 2.si.

1961 – Yokohama, Japonya da 79 Kg’da Dünya 4.sü.

1965 – Sofya, Bulgaristan’da Serbest stil 78 Kg’da Dünya 3.sü.

1964 – Köstence de Serbest stil 78 Kg’da Balkan 1.si.

1964 – Tokyo Olimpiyatları’nda Serbest stil 78 Kg’da 1.si.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.