Türk yazınında, Kurtuluş Savaşı’na ilişkin göz ardı edilmiş cephelerden biri durumunda olan İmalatı Harbiye çalışmaları kitap oldu.
MUSTAFA KEMAL’İN İMALATI HARBİYECİLERİ
Mustafa Kemal’in İmalatı Harbiyecileri Adlı Kitap Yayımlandı.
İstiklal Harbi’ne ilişkin ihmal edilmiş bir alan daha aydınlandı.
Türk yazınında, Kurtuluş Savaşı’na ilişkin göz ardı edilmiş cephelerden biri durumunda olan İmalatı Harbiye çalışmaları kitap oldu.
Araştırmacı yazar Cevdet Cantürk:
“Uzun süredir üzerinde çalışılmamış bir konu olan Kurtuluş Savaşı'nda harp sanayii hakkında bir kitap hazırladım. Çalışmamı yaparken 70 yıllık dergiler ve bir o kadar eski gazetelerdeki anıları derledim. Bu alanda sadece birkaç makale ve tez ile 20. asrın ortasında yazılmış 2 kitap vardı. Ben bunlara, döneme ilişkin hatıra kitaplarını didik didik ederek yeni bilgiler ekledim, resmi belgelerdeki bilgilerle takviye ettim” dedi.
Etkin Yayınevi tarafından çıkarılan kitapta, Kurtuluş Savaşı’nın perde arkasındaki fedakarlıklara dikkat çekiliyor. Zaferin mayasında alın teri bulunan harp sanayii ustalarının insan üstü gayretleri ifade ediliyor, onların gurur veren hikayesi gelecek kuşaklara aktarılıyor.
İstiklal Harbi Araştırmacısı Cevdet Cantürk:
“İmalatı Harbiye’de çalışan subaylar, uzmanlar, ustalar ve işçilerin başardıkları iş yabana atılamaz. Bu, vatan savunmasında çalışanların, imkânsız sanılan engellerle imtihanıydı. Bu, Türk sanatkârlarının alın teriyle yazdığı destandı. Onların fedakârlıkları ve başarıları, bizim örnek alacağımız iftihar abideleri değil midir?
İmalatı Harbiye, bin bir yokluk ve zorluk içinde Türk Mucizesi diye adlandırılan Milli Mücadele’nin ihtiyaç duyduğu cephane ve savaş malzemesini üretti. Böylece zaferin mayasına alın terini kattı" diyerek konuştu.