Modern Avrupanın Doğuşu Orta çağın Mirası

SEÇME YAZILARHaber Girişi : 01 Şubat 2023 16:48
Modern Avrupanın Doğuşu Orta çağın Mirası

Modern Avrupanın Doğuşu Orta çağın Mirası

 

Elder UKA -Tarihçi Yazar

 

 

Roma Imparatorluğunun 395 te ikiye ayrılmasından, II Mehmetin 1453 te Istanbulu fetih ederek Doğu Roma (Bizans) Imparatorluğuna son vermesine kadar geçen dönem Orta Çağ olarak adlandırılır.

 

Bazı Batı kaynakları Orta Çağın Kristof Kolumbonun 1492 de Amerika kıtasının keşfetmesi ile sona erdiğini kabul ederler. Bu dönemin ilk beş yüzyılı çoğu kaynakta "Karanlık Çağlar" adı verilir. Oertaçağ daha sonra ki dönemlerde Avrupa siyasetinde bir güç merkezi halini gelemsini sağlayacak birçok gelişmeye sahne olmuştur.

 

Dolayısıyla modern uluslar arası ilişkilerin başlangıç noktası sayılan Whestpahlia düzenini , Ortaçağin önemli gelişmeleri üzerinde kısaca durmakta fayda vardır. Batı Romanın 476 da yıkılmasının takiben Kuzey Afrika ve Italyada kurulan Vandal ve aostogot kırallikları VI yy. Doğu Roma Imparatoru Justinyan tarafından kaldırılmıştır. Ispanyada kurulan Vizigot Kırallığı ise VIII yy. Cebel-i Tarık boğazını geçerek Avrupa kıtasına çıkan Islam orduları tarafından oratadan kaldırıldı.

 

Böylece Avrupanın doğusunda Doğu Roma Imparatorluğu nufus alanını genışleterken, kıtanın batısında Müslümanlar Pirene dağlarını geçerek bugünkü Fransa topraklarında ilerlemeye başladılar.

 

Avrupanın güneyinde ise 590 da Papalık tahtı a oturan I Gregory zamanında, Romadan intikal edebilen sosyo-Kültürel miras Hıristiyanlık çerçevesinde yeniden biçinlendirip Franakların yaşadıkları bölgelere nispeten daha gelişmiş bir uygarlık düzeyini ulaştırmıştır.

 

768 de Frank tahtına oturan Charlemange 814 te ölümüne kadar batı Avrupada yürütüğü başarılı siyaset açısından "Avrupanin babası" (Rex Pater Europe) unvanını almiştır. Bir yandan Almanya, Kuzey Ispanya ve Italyaya düzenlediği başarılı askeri seferlere devletinin sınırlarını genişletmiş, diğer yandan da Hıristiyanlığı başarılı askeri seferleri devletinin sınırlarını genışletmiş, diğer yandan hristıyanlığı çoğu zaman kılıç zoruyla yaymiştır.

 

Frank topraklarına getirdiği Benedikten keşişleri yoluyla halkın okuma yazma ögrenmesini sağlamış, ayrica Karolejn alfabesini geliştirerek Latin harflerini tamamen unutulmakatan kurtarmıştır.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.