• İHSANBAŞKAN

MEMURA ZAM GELİYOR

EKONOMİ Haber Girişi : 06 Kasım 2012 22:28
MEMURA ZAM GELİYOR
Mehmet Şimşek, yılın ikinci yarısında enflasyon rakamlarının yüzde 4'ü aşabileceğini, bunun da memur maaşlarına yansıtılacağını söyledi.
Mehmet Şimşek, yılın ikinci yarısında enflasyon rakamlarının yüzde 4'ü aşabileceğini, bunun da memur maaşlarına yansıtılacağını söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gündemdeki gelişmeleri NTV canlı yayınında değerlendirdi. Şimşek, enflasyonun yılın ikinci yarısında yüzde 4'ü aşabileceğini bunun da memur maaşlarına ilave artış olarak yansıtılacağını söyledi.

MEMURA ENFLASYON FARKI GELEBİLİR

Enflasyonun iki katından fazla ilk yarıda memura maaş zammı verdiklerini kaydeden Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü: "6 aylık bazda enflasyonla maaş artışı arasında fark oluşursa ilave veriyoruz. Şu an ikinci yarıda 3.35 puan. Enflasyon 0.65 puanın altına düşmezse ilave gelebilir. Her 1 puanın bütçeye yükü 1 milyar lira. Bir miktar enflasyon yılın ikinci yarısında yüzde 4'ü aşabilir. Bu da memura ilave artış olarak dönecektir."

HER MEZUN OLANI ATAYAMAYIZ

Atanamayan öğretmenlerle ilgili değerlendirme yapan Maliye Bakanı, "Orta vadede öğretmen açığını sıfırlayacağız. Her mezun olanı öğretmen olarak atayacağız diye bir şey yok. Bizim sıfırlayacağımız alan öğretmen açığıdır. 'Biz herkesi atayacağız' demedik" dedi.

Fitch'in not artırım kararını yorumlayan Şimşek şunları söyledi: "Bu Türkiye için olumlu bir adım. Son 10 yıldaki başarının tescillenmesi anlamına geliyor. Türkiye ilk notu aldığında yatırım yapılabilir kategoride değerlendirilmiş. 20 yıllık özlemin tekrar giderilmesidir. Fitch 2002 sonundan bu yana Türkiye'nin notunu beş kademe artırdı. Bu küresel krize rağmen oluyor. Bu başarının tescillenmesidir. Bu kararın iki yıl içinde 32 milyar dolar çekme olasılığı var.

Her şeyden bunun herkese olumlu yansımasını bekliyoruz. Şirketler daha ucuz finansman bulabilecek. Bu çok önemli bir eşik, bu eşik aşıldı. Dünkü karar çok cesaret verici. Faizlerin düşmesi, Türkiye'nin risk algısının düşmesi, vatandaşların finansmana ulaşmasının kolaylaşması, refah artışı. İşin özü bu, daha başındayız.

YUMUŞAK İNİŞİ BAŞARDIK

Türkiye yumuşak iniş sürecini başarıyla yürüttü. Türkiye yumuşak inişi geçmişte başaramadı, bu dönem başardı. Bir yandan cari açık daralırken, yüzde 3 civarında büyüme ve enflasyonist baskılar azaltıldı. Türkiye borcun milli gelire oranını düşürdü ve güçlü bankacılık sistemi korundu. Türkiye makul sürdürülebilir büyüme ile cari açığın yönetilebilir patikada tutulması önemli. Orta vadeli program bunu hedefliyor. Son dönemde yakalanan başarı tesadüf değil. Türkiye'nin halen bir kırılganlığı var ona yardımcı olmamız lazım. Merkez Bankası'na desteğe devam etmemiz lazım."

Şimşek, enflasyonun seyri hakkında "Dünkü rakamlar beklenenden daha iyiydi. Yüzde 7.8'lik enflasyon var, MB'nin tahmini yüzde 7.4. O çerçevede bakıyoruz" dedi.

MAKTU VERGİDE ARTIŞ GÜNDEMDE

Vergi artışına temel olarak alınan yeniden değerleme oranının yüzde 7.8 olması hakkında konuşan Şimşek "Yüzde 7.8 civarında bir rakam olması bekleniyor. Bütün kamu harcamaları en az enflasyon kadar artıyor. Vergi ve harçları en az enflasyon kadar artırmazsak reel değer eriyor. 2013 yılında bazı maktu vergilerin artırılması gündemde" diye konuştu.

SIRA SERBEST MESLEK ERBABINDA

Maliye Bakanı Şimşek, asgari ücrete vergi konusuna da değindi. Şimşek, "Şimdi asgari ücretliler gelir vergisi ödemiyor. Güneydoğu hariç çok istisnai sektörlerde asgari ücretli çalıştırılıyor. Birçok sektörde asgari ücretten fazla önerilmesine rağmen işçi bulunamıyor. Bu ciddi bir prim kaybı demek. Ödenenin altında ücret gösterildiği için vergi kaybı söz konusu. Biz kira geliri elde edenleri tespit ettik. Beyannamelerini hazırladık. 370 bin üzerinde yeni mükellef kazandık. Şimdi aynı şekilde serbest meslek erbabı üzerine çalışma yapıyoruz. Serbest meslek erbabının gelirlerine ilişkin bilgi var. Kredi kartı harcamaları, banka hareketleri, seyahatleri var. Devlet olarak biz birçok veriyi topluyoruz. Bu konularda yeni bir adım atabilir miyiz diye bakıyoruz. Bu konuda veriler analiz edilerek adım atılacak."

Emeklilik yaşı tartışması hakkında konuşan Şimşek, "2013'te bütçeden toplam yatırımlara ayırdığımız para 40 milyar lira. 72 milyarın üzerinde sosyal güvenlik sistemine transferde bulunacağız. Çok açık ve net bir şekilde sosyal güvenlik sistemini daha iyileştirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

NTV

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.