İnadına Darwin inadına evrin diyen birlik nesillerinin maymunluktan geldiğinde ısrar etmiş oldu.
Eylemciler, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı önüne gelerek, burada ortak basın açıklaması okudu. Bakanlık önündeki eylem, şiir, hiciv amaçlı şarkı okunması ve skeçle tamamlandı. 'İnadına Darwin, İnadına Evrim' gibi çeşitli sloganlar atılan eylemde, parasız, bilimsel eğitim talebi dile getirildi. Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı önünde okunan ortak basın açıklamasında, İlahiyat Koleji'nin açılma süreci anlatılarak, 'Türkiye'deki AKP'nin dayatmasıyla açılacak bu okulla amacın Kıbrıs Türk kültürünün aşındırılması, Kıbrıs'ın kuzeyinde var olan Türkiye'nin tahakkümünün yeniden yapılandırılması' olduğu ileri sürüldü.
Açıklamada, AKP'nin neo-liberal politikaların uygulayıcısı olduğu ifade edilerek, Hükümet'in İlahiyat Koleji'nin demokratik talep sonucu açıldığı yönündeki açıklamalarına dikkat çekildi. 'İlahiyat Koleji'yle yapılmak istenenin, AKP'nin kendi leo-liberal İslamcı kültürünün Kıbrıs'ın kuzeyinde kalıcılaştırmak olduğu' iddia edilen ortak açıklamada, toplumun yapısına bakıldığında İlahiyat Koleji ve diğer İslamcı ürünlerine rağbet gösterecek kesimlerin ilk etapta Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan göçmenler olduğu savunuldu. Açıklamada, bunun sebebi hem egemenler tarafından yaratılmakta olan suni Kıbrıslı-Türkiyeli ayrımı, hem de göçmen halkın daha çok toplumun daha çok yoksul kesimini oluşturması olduğu söylendi. Türkiye göçmeni halkın İlahiyat Koleji'ne rağbet göstermek isteyeceğinin açık olduğu belirtilen açıklamada, 'Bu durum erken dönemde mevcut Kıbrıslı-Türkiyeli ayrımına hizmet edecektir. Yani göçmen halk her asimilasyon politikasında olduğu gibi bu konuda da egemenler tarafından kullanılacaktır. Uzun döneme bakıldığında İlahiyat Koleji ve din temelli bir kültür sadece göçmenleri hedefleyen bir yapı değildir' denildi.
İlahiyat Fakültesi'nin resmi devlet koleji olarak eğitim sistemine dahil olmasıyla diğer okullara alternatif oluşturulmak istendiği ve bunun kabul edilemez olduğu kaydedilen 5 örgütün ortak açıklamasında, 'İlahiyat Koleji'ni açanların bunun demokratik talebin bir sonucu olduğunu' söylediğine işaret edilerek, UBP'den parasız, bilimsel eğitim talebinde bulunuldu.