MAHİR ÇAYAN KİMDİR?

SAMSUN'DA KİM KİMDİR?Haber Girişi : 14 Nisan 2012 18:14
MAHİR ÇAYAN KİMDİR?
Mahir Çayan, 15 Mart 1945 tarihinde Samsun'da doğdu. Sırasıyla, Üsküdar Halil Güçlü İlkokulu, Paşakapısı Orta okulu, Haydarpaşa Orta okulu, Haydarpaşa Lisesi'nde okudu. Lise eğitimini tamamladıktan sonra, bir süre Tıp ve Hukuk Fakültelerine devam
Mahir Çayan, 15 Mart 1945 tarihinde Samsun'da doğdu. Sırasıyla, Üsküdar Halil Güçlü İlkokulu, Paşakapısı Orta okulu, Haydarpaşa Orta okulu, Haydarpaşa Lisesi'nde okudu. Lise eğitimini tamamladıktan sonra, bir süre Tıp ve Hukuk Fakültelerine devam etti ve son olarak Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde okudu.

Siyasal Bilgiler Fakültesindeki öğrenciliği sırasında bir süre Fikir Kulübü'nün çalışmalarını izleyen Mahir Çayan, 8 Kasım 1965 günü üyeliğe girdi. 23 Aralık 1965 günü yapılan genel kurulda ikinci başkanlığa, Ocak 1966'da ise başkanlığa seçildi. 1970'lerde gelişen DEV-GENÇ Hareketi içerisinde yetişen Mahir Çayan, bu hareket içinde fılizlenen, Devrimci Hareket'in teorisyeni ve önderi oldu. 1969 ortalarında filizlenmeye başlayan ve

1970'in ikinci yarısında netleşen THKP-C'nin kurucusu ve yöneticisi oldu. Ülkemiz solunun, geleneksel, revizyonist kalıplarının parçalanmasında ve ülkemizde proleteryanın bağımsız siyasi eyleminin yaratılması doğrultusundaki gelişmelerde önemli bir rol oynadı. Türkiye Devrimi hakkındaki tespitleri Devrimci Yol'a ışık tuttu.

Ocak 1972'de THKO ile ortak eylem kararı alarak arkadaşları ile birlikte Fatsa'ya geçti. Mart 1972'de Ünye radar istasyonunda çalışan 2 İngiliz 1 Kanadalı teknisyeni kaçırdı ve karşılığında THKO (Türkiye Halkın Kurtuluş Ordusu) önderleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın serbest bırakılmasını istedi. Niksar'ın Kızıldere Köyü'nde muhtarın evinde askerler tarafından ablukaya alındı. Görevli komutanın megafonla yaptıgı teslim olun ihtarlarına devrimci sloganlarla karşılık verdi. Evi sarmış olan askerler ile silahlı çatışmaya girdi ve çatışma sonunda ölü ele geçirildi (30 Mart 1972).

Eserleri

- Aren Oportünizminin Niteliği
- Revizyonizmin Keskin Kokusu I
- Revizyonizmin Keskin Kokusu II
- Sağ Sapma, Devrimci Pratik ve Teori
- Yeni Oportünizmin Niteliği Üzerine
- ASD'ye Açık Mektup
- Yayın Politikamız
- Devrimde Sınıfların Mevzilenmesi
- Kesintisiz Devrim I

- Kesintisiz Devrim II-III
- Toplu Yazıları
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.