Lovelet yeniden açılışa hazırlanıyor

EKONOMİ Haber Girişi : 13 Temmuz 2012 20:09
Lovelet yeniden açılışa hazırlanıyor
Samsun'da yaşanan sel felaketinden en çok zarar gören LOVELET OUTLET AVM 'nin yerinin 1990 yılında ticari imara açıldığı ve planın onaylandığı, Lovelet'ten önce de ihracat yapan bir firmanın faaliyet gösterdiği ortaya çıktı.
Karadeniz'in en büyük Outlet AVM'si olarak muhteşem bir törenle açılışını yapan ve çok kısa sürede  Samsun'un en önemli yerlerinden biri haline gelen Lovelet AVM, 4 Temmuz'da yaşanan ve 14 kişinin ölümü, Samsun'da 450 den fazla konut ve işyerinin yıkılması ve kullanılamaz hale gelmesi ile sonuçlanan sel felaketi sonrasında büyük hasar görmüştü.

Hasar sonrasında Lovelet'in yeri ve imarı ile ilgili tartışmalar başlamış, spekülasyonlar ortaya atılmıştı. Lovelet sel mağduriyetini gidermeye ve izleri silmeye çalışırken Lovelet'in bulunduğu alana imar ve yapı izninin 1990 yılında verildiği ortaya çıktı. Yaşanan selin felakete dönüşmesinin nedeninin de dere yatağının içme suyu hattının denize bağlantıyı daraltması ve  taşkınlarla ilgili gerekli önlemlerin alınmaması olduğu TMMOB ve teknik elemanlar tarafından hazırlanan raporda açıklandı. Kamuoyu şimdi sel felaketinin önlenebşilmesi için imara açılan bölge ile ilgili olarak alınmayan önlemleri tartışmaya başladı.

Yaşanan felaketin ardından  Lovelet AVM Yöneticileri ve işletmecileri sel felaketinin şokunu çabuk atlatarak elbirliği ve dayanışma içinde AVM'yi 15 Eylül'deki açılışa hazırlıyorlar. İşletme sahipleri ve İDOL İnşaat Yöneticileri  temizlik ve onarım çalışmaları ile bizzat ilgileniyorlar. AVM Yöneticisi ve İDOL İnşaat Eşbaşkanı Yalçın Sabırlı  ile birlikte işyerleri selden etkilenen işletme sahipleri de fiilen  çalışmalara katılarak AVM'nin yaralarının daha çabuk sarılması ve 15 Eylül'de yeniden yapılacak olan açılışa yetişmesi için çaba gösteriyorlar.

BİZDEN ÖNCE İHRACAT YAPAN FABRİKA VE BENZİNLİK VARDI

Yalçın Sabırlı, yaşanan felaketin doğal afet olduğunu, kamuoyunda LOVELET'i olayın mağduru iken , çeşitli gerekçelerle sorumlusu olarak gösterme çabaları olduğunu , bundan büyük üzüntü duyduklarını söyledi. Sabırlı, "Biz Samsun'u çok sevdik ve burada çok büyük bir yatırım yaptık. AVM'de bin 500'e yakın Samsunlu'yu istihdam ettik. Samsun Vergi Dairesi mükellefi olduk. Lovelet Samsun'un markası ve cazibe merkezi haline geldi. Merkezin dere yatağına yapıldığı söylendi ve Lovelet'in üzerine gelindi. Hiçbir yatırımcı risk olduğunu bilerek yatırım yapmaz. Biz Lovelet'in arsasına talip olduğumuzda burada ruhsat ve inşaat izni verilmiş ve ihracat yapan Taşocağı ve bir benzin istasyonu vardı. Benzin istasyonu hala faal durumda." dedi.

İMAR RUHSATI 1990'DA VERİLMİŞ

Lovelet'in arazisine  2010 yılında talip olduklarını belirten Sabırlı, " Ancak Lovelet'in arazisi 1987 yılında  ticari olarak imar planına işlenmiş. Büyükşehir Belediyesi'nden geçmiş ve 1/1000 lik planı hazır olarak o tarihte imara açılmış. Yani biz imar yönünden tüm yetkili kurumlarca onaylanmış ve belgelendirilmiş bir yere yatırım yaptık. Bize  bugün ortaya atılan spekülasyonlarla ilgili bir sorun iletilmedi. Yaptığımız işyerleri ve inşaatların betonarmelerinde tek bir çatlak ve hasar yok. İnşaat yönünden sıkıntı yaşamadık. Burada tam bir erozyon oldu. 11 köprü ve 17 box birden yıkılmış ve hepsinin ağaçları atıkları buraya geldi. Denize geçişi sağlayan kapaklar ve çıkışlar da yeterince geniş olmadığı için tıkanınca tüm atıklar ve çamurlarla su, Lovelet'te toplandı. Can kaybının olmaması en büyük tesellimiz. Biz morallerimizi bozmadık ve daha da büyük bir gayretle Lovelet'i eski haklinden daha güzel yaparak açılışa hazır hale getireceğiz." diye konuştu.

SASKİ SU VERMİYOR

Çok büyük felaket yaşanmasına rağmen yetkililerden yardım görmediklerini belirten Sabırlı açıklamasını şöyle tamamladı: " Burada temizlikte en büyük sıkıntımız su. SASKİ su vermiyor. Biz kimseden bir şey beklemiyoruz. Kendi olanaklarımızla bunu aşarız. Ancak kamunun yapması gerekenlerin de yapılması lazım. Samsun'u çok sevdik ve buraya yatırım yapmaktan mutluyuız ama, suçlu ilan etme çabalarına da anlam veremiyoruz. Samsun'a yatırım yapmak suç mu ? Önümüze bakacağız ve AVM'yi eski halinden daha iyi hale elbirliği ile getireceğiz." 

LOVELET'İN BULUNDUĞU BÖLGE PLANLI BÖLGE

TMMOB da sel felaketi ile ilgili olarak hazırladığı raporda Lovelet'in bulunduğu bölgenin planlı bölge olduğunu belirterek şu görüşlere yer verdi:" Lovelet'in bulunduğu Planlı  bölge olarak tarif edebileceğimiz söz konusu alanlarda  DSİ görüşleri doğrultusunda dere ıslah ve taşkın alanları planlara yansımıştır. Ancak görülüyor ki ; söz konusu projelerin dışında uygulamaların yapılması, taşkın sahalara önlem alınmadan iskan izni verilmesi, derelerin ve dere yataklarının üstünün kapatılması ve dere yatakları içerisinde suyun akış hızını engelleyici düzenlemelerin yapılması felaketleri de beraberinde getirmektedir.

İÇME SUYU HATTI DERE YATAĞINI DARALTTI

Öte yandan sel felaketi ile ilgili olarak Canik Kent Konseyi de hazırladığı raporda ve kamuoyu duyurusunda Lovelet'in bulunduğu yerde meydana gelen sel felaketi ile ilgili şu görüşleri  paylaştı :" Medyada adeta sel afetinin simgesi haline getirilen TOKİ konutlarının bulunduğu alan 1987 yılında , Lovelet alışveriş merkezinin bulunduğu alan ise 1990 lı yıllarda imara açılmıştır. İncirli Deresi üzerinde bulunan Lovelet AVM, bu derenin ıslahı SASKİ tarafından onaylandığı şekilde ve ölçülerde olmasına rağmen, Büyükşehir Belediyesi'ne ait ana içme suyu ishale hattı borusunun, dere yatağının denize bağlantısını önemli ölçüde daraltmasından ve suyun akışını kesmesinden dolayı, denize ulaşamayan su taşkına sebep olmuştur. 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Yasasının 7. Maddesi uyarınca 2004 yılından itibaren belediye sınırları içindeki dere ve ırmakların ıslahı Büyükşehir Belediyesi'ne aittir. Bu bağlamda ilçemiz sınırları içerisinde yer alan Yılanlıdere, Mert Irmağı ve İncirli Deresi ıslah çalışmaları da Büyükşehir Belediyesi'ne aittir. "

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.