Orta ve ağır laktoz intoleransına sahip kişilerin beslenmelerinden süt ürünlerini çıkarmak yerine laktozsuz süt ürünlerini tüketmeleri, kolon kanserinden diyabete, kalp hastalıklarından hipertansiyona kadar birçok kronik hastalığın gelişmesine kalkan oluy
Orta ve ağır laktoz intoleransına sahip kişilerin beslenmelerinden süt ürünlerini çıkarmak yerine laktozsuz süt ürünlerini tüketmeleri, kolon kanserinden diyabete, kalp hastalıklarından hipertansiyona kadar birçok kronik hastalığın gelişmesine kalkan oluyor
Laktoz intoleransı dediğimiz özel durum sütün doğal yapısında bulunan laktozun sindirilememesi sonucunda oluşur. İlk defa 1963 yılında tanımlanmıştır. Genelde bebeklik döneminde anne sütünden kesildikten sonra her bireyin bağırsaklarında laktaz adlı bir enzim bağırsaklarda çalışmaya devam eder. Fakat nadir durumlarda sütten kesilme sonrasında büyüme ile birlikte ince bağırsaklarda süt ürünleri içinde bulunan laktozu parçalayan laktaz enziminin üretimi azalarak kaybolma eğilimi gösterir.
Birçok kronik hastalığın gelişmesine kalkan oluyor! Sindirim sistemi konforu için öneriler...
İşte bu kişilerde laktoz içeren süt ürünleri tüketiminin ardından ortaya çıkan ishal, karın ağrısı, gaz birikmesi, şişkinlik sendromu ve kusma gözlenir ki bu durum yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Ayrıca laktoz malabsorbsiyonu dediğimiz bazı enfeksiyon durumları sonrasında ince bağırsaklarda laktaz enzimi aktivitesinde kaybolma sıklıkla görülebilir. Bu durumda süt ürünlerini beslenmeden çıkartma zorunluluğu doğar. Diğer yandan gastrointestinal bazı hastalıklar ve irritabl bağırsak sendromu hastalarında mikrobiyotadaki dengesizlik sebebiyle laktoz malabsobsiyonu yani laktozun emiliminde bozulma gözlenir. Bu durumda da süt ve süt ürünlerinden arınmış bir beslenme uygulanması sindirim sistemi konforu için önemlidir.
Birçok kronik hastalığın gelişmesine kalkan oluyor! Sindirim sistemi konforu için öneriler...
ENDÜSTRİNİN ÖNEMLİ BULUŞU
Laktozsuz süt, besin endüstrinin en büyük buluşlarından biridir. Süt ve sütten yapılan peynir, yoğurt, ayran, cacık gibi temel besinlerin kesilmesinin önüne geçecek kadar değerli bir gelişmedir. Sütün içinde bulunan laktoz miktarına göre süte eklenen laktaz enzimi doğal olarak sütün içinde bulunan laktoz molekülünü süt ortamında galaktoz ve glikoz adlı iki basit karbonhidrata dönüştürerek hem süte biraz tatlımsı tat verir hem de laktoz molekülünün yaratacağı klinik sorunlardan uzaklaşmayı sağlayan antijen etkili bu molekülün ortadan yok olmasına neden olur.