KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ ÖNEMLİ UYARILAR

GÜNDEM Haber Girişi : 26 Eylül 2014 18:37
KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ ÖNEMLİ UYARILAR
Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kurban Bayramı öncesinde önemli uyarılarda bulundu.

Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven Kurban Bayramı öncesinde vatandaşları sağlıklı bilgilendirmek amacıyla bir basın açıklaması yaptı. 

İl Müdürü  Kadir GÜVEN yaklaşan Kurban Bayramı nedeni ile kurbanlık hayvan alıcı ve satıcılarının doğru bilgilendirilmesi, bulaşıcı hayvan hastalıklarının önlenmesi, kesim,  kurbanlık etlerin muhafazası ve kurban bayramı süresince İl/İlçe Gıda Tarım ve İlçe Müdürlüklerince alınacak önlemler hakkında bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada;

Kurban bayramı öncesi denetimlerimiz aralıksız devam ediyor

Kurban bayramı öncesi kurbanlık hayvan satış yerleri sürekli izlenerek salgın ve bulaşıcı hastalıklar yönünden sağlık taramalarımız aralıksız devam etmektedir. Şu ana kadar hayvan sağlığı ve halk sağlığını tehdit edecek bir sağlık problemi ile karşılaşılmamıştır. Bu kontroller bayram süresinde de devam edecektir. İlimizde özellikle Asarcık, Kavak, Havza ve Vezirköprü ilçelerinde sığırlarda görülen ve kamuoyunda Afrika hastalığı olarak bilinen hastalık yürütülen çalışmalarla ile kontrol altına alınmıştır. Riskli alanlarda yer alan 114 köyde 32 bin  sığır bu hastalığa karşı aşılanmıştır. Hastalığın hayvanlarda görüldüğü ve insan sağlığı için risk oluşturmadığının özellikle bilinmesinde fayda vardır.

Kurbanlık satıcı ve alıcılarına yönelik olarak bastırılan bilgilendirme materyalleri kurban satış yerlerinde dağıtılmıştır. Aynı zamanda web sayfamızda yayınlanan bu eğitim materyalleri ilgili herkes için iyi bir kurbanlık kılavuz niteliğindedir.

Kurban bayramı süresince İl/İlçe Müdürlüklerinde Nöbetçi Veteriner Hekim bulundurulacak

Kurban bayramı süresince kurbanlık kesim ve satış yerlerinden gelecek ihbarları müdahale etmek amacıyla İl/İlçe Müdürlüklerimizde nöbetçi veteriner hekim bulundurulacaktır. Nöbetçilerin çizelgesi ve iletişim bilgileri İl Müdürlüğümüz web sayfasında yayınlanacaktır.

Kurbanlık Hayvanların Nakli ve Kurbanlık Satış Yerleri

Kurbanlık nakledilecek hayvanlar küpeli, şap hastalığına karşı aşılı olmalıdır. Nakil araçları nakil öncesi ve sonrasında mutlaka temizlenip dezenfekte edilmelidir. Samsun il sınırları içinde nakil sırasında ve pazara girişte büyükbaşlarda pasaport ve küçükbaşlarda nakil belgesi; il dışına nakledilecek hayvanlarda ise bu belgelerin yanı sıra veteriner sağlık raporu bulundurulmalıdır. Küpesiz,pasaport/nakil belgesi/veteriner sağlık raporu olmayan hayvanlar nakledilemez ve kurbanlık pazara satışı yapılamaz. Hayvancılık işletmelerinde doğrudan yapılan satışlar hariç kurbanlık hayvanların Kurban Hizmetleri Komisyonunca belirlenen ve Müdürlüğümüz web sayfasında yayınlana yerlerden ve özel kurbanlık kesimi yapılacak işletmelerden alınmasına dikkat edilmelidir. Kurbanlık pazarlarda satılan hayvanların sağlık durumlarında görülen değişiklik derhal pazar yetkililerine, zabıtaya ya da İl/İlçe Müdürlüklerine ihbar edilmelidir. Kurbanlık satış yerlerinde satılmayıp il dışına götürülecek hayvanlar için mutlaka veteriner sağlık raporu alınmalıdır. İl içinde ise pasaport veya nakil belgesi yeterli olmaktadır.

 Kurbanlık Hayvan Alırken Dikkat

Sağlıklı, besili, kulak küpesi bulunan, pasaport/veteriner sağlık raporu/nakil belgesi olan, öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş olanlardan seçilmeli, çok zayıf, bakışları donuk,tüyleri karışık ve mat olan, salya ve gözde akıntı bulunan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanlar ile gebe veya yeni doğum yapmış, çok genç veya gelişimini tamamlamamış hayvanlar ile damızlık değeri yüksek dişi hayvanlar kurbanlık olarak seçilmemelidir.

Kurbanlık Kesim Yerleri

Kurban hizmetleri komisyonunca belirlenen kurbanlık kesim yerleri müdürlüğümüz web sayfasında yayınlanmıştır. Buna göre, şehir ve kasabalarda belirlenen bu yerlerin dışında kurbanlık kesimi yasak. Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında  kurbanlık kesime izin verilmeyecek. Önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerleşim birimleri ile daha önce köy statüsünde olan mahallerde ise kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak kesilmelidir. 

Kurbanlık Kesim

Kurbanlık kesimler ehil kişilerce yapılmalı, kesimlerde hayvan refahı ilkelerine göre hareket edilerek kesimin hayvana eziyet edilmeden tamamlanması, temizlik ve hijyene dikkat edilmesi, iç organlar karkasa bir bulaşma olmadan çıkarılması, kanın çok iyi akıtılması önemlidir. Kesim öncesi ya da sırasında hastalık şüphesi bulgularının görülmesi halinde Samsun Müftülüğü bünyesinde kurulan kurban hizmetleri komisyonuna ya da İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlünde görevli nöbetçi veteriner hekimlere bilgi verilmelidir. . Kurbanlık kesim yerlerinde atıkların, kan ve diğer organların her hangi bir çevre kirliliğine neden olmaması için gelişigüzel çevreye atılmamalı, sızdırmaz uygun bir poşet içinde temizlik görevlilerine teslim edilmelidir. Kurbanlık kesilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kulak küpeleri muhtarlıklara, Belediye yetkililerine ve İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine teslim edilmelidir.

Kurbanlık Etlerin Muhafazası

Kurbanlık etler, kesim sıcaklığında buzdolabına konulmamalıdır. 5-6 saat güneş görmeyen gölgelik yerde bekletildikten sonra buzdolabına konulmalıdır. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli atılmalıdır. Etin buzdolabı koşullarında 40C'de 4-5 gün muhafaza edilebilir. Kıyma da bu süre 2-3 gün kadardır. Daha uzun muhafaza edilecek et ve kıyma buzdolabının dondurucu bölümünde muhafaza edilmelidir. İyi muhafaza edilmeyen etler bozularak sağlık için tehdit oluşturur.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.