• İHSANBAŞKAN

Kredi kartında tek limit uygulaması

EKONOMİ Haber Girişi : 07 Ekim 2013 11:53
Kredi kartında tek limit uygulaması
Kredi kartı limitleri ve asgari ücretlerine düzenleme getiren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ( BDDK) sorunun köklü çözümü için radikal bir düzenlemeye gidiyor.
 Kredi kartı limitleri ve asgari ücretlerine düzenleme getiren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ( BDDK) sorunun köklü çözümü için radikal bir düzenlemeye gidiyor. İki yıldır üzerinde çalışılan 'tek limit' uygulamasında sona gelindi.

10 TANE KREDİ KARTIN OLSA DA...

Kısa sürede devreye alınacak tek limit uygulaması ile 10 farklı kredi kartı olsa bile tüketici kendisi için belirlenen limiti aşamayacak. Örneğin bir vatandaşın aylık limiti 2 bin TL ise farklı bankalardan üç tane kredi kartı olsa bile bu rakamın üzerine çıkamayacak. Belirlenen limiti ister tek bankadan isterse farklı bankalardan alacağı kartlar ile kullanabilecek. Düzenleme ile kredi kartı borçlu sayısının azaltılması ve konuyla ilgili yaşanan mağduriyetlerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

ÇALIŞMALAR TAMAMLANMAK ÜZERE

Bankacılık çevrelerinden edinilen bilgilere göre BDDK konuya ilişkin çalışmasını büyük ölçüde tamamladı. Önümüzdeki günlerde gerekli düzenlemenin yapılacağını belirten üst düzey bir banka yetkilisi, 'Kaleme alınma aşamasına gelindi. Birkaç gün içerisinde konuyla ilgili değişiklik yapılacak' dedi. Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre Türkiye'de 9 milyonun üzerinde banka kartı, 57 milyon da kredi kartı bulunuyor.

RİSK ANALİZİ YAPILACAK

Star'ın haberine göre, BDDK'nın kredi kartına tek limit çalışmasında vatandaşların gelirleri göz önünde bulundurulacak. Bankaların, limit hesaplaması için müşterinin kira, tahvil, bono gibi gelirini bir arada görebileceği, riskleri analiz edebileceği bir sistemin hayata geçirilmesi üzerinde de duruluyor. Her kart sahibinin gelirlerinin toplanarak, harcama tutarının belirlenmesi üzerindeki çalışmalar sürüyor. Merkez Bankası verilerine göre kredi kartı borcunu düzenli ödemeyenlerin sayısı 1.5 milyonun üzerinde. 30 Eylül 2013 itibariyle toplam kredilerin takibe düşme oranı yüzde 2.72 iken aynı oran kredi kartında yüzde 5'in üzerinde bulunuyor.

Etiketler : Kredi kartı
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.