• İHSANBAŞKAN

KREDİ KARTI OLANLAR DİKKAT!

EKONOMİ Haber Girişi : 25 Ekim 2012 18:08
KREDİ KARTI OLANLAR DİKKAT!
Kullanıcıların kazancı kadar kredi kartı limitini kullanmasını isteyen TÜDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, "Limitinizi aşarak duvara toslamayın" dedi
Kullanıcıların kazancı kadar kredi kartı limitini kullanmasını isteyen TÜDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, "Limitinizi aşarak duvara toslamayın" dedi.

Türkiye'deki 50 milyona yakın
kredi kartı kullanıcısına seslenen TÜDEF, bankaların kredi kampanyalarına karşı tüketicileri 'uyanık' olmayı davet etti. Bazı bankaların 'kredi kartı borcunuzu krediyle ödeyin' şeklindeki kampanyalarını değerlendiren TÜDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, "Bankaların faiz oranları ve masraflar kredi kartının faizinden daha uygunsa tabi ki tüketiciye 'bunu alın' deriz. Aldığı kredi kartı verdiği masraflarıyla aynı şekilde denk geliyorsa uygun olur. Burada tüketicilerin dikkat etmesi gereken konu kredilerin kendileri için ne faydası olduğudur. Ödemelerde ne türlü indirimlerin olduğu kolaylıklarla sağlandığını iyi öğrenmeliler. İnce eleyip sık dokumamalılar" dedi.

"KAZANCINIZ KADAR KREDİ ÇEKİN"

Bir borcu diğer borçla öderken buradaki uzun vadede tüketicinin ne çıkarı olduğunu iyi anlaması gerektiğini dile getiren Yılmaz, "Ödeme planında kendisine kolaylık getirip getirmediğini iyi öğrenmeli. Aksi takdirde kaş yapayım derken göz çıkartmamalı. Kredi kartı olanlar parasıyla alışveriş yapsın. Olmayan parayla kredi kartını kullanmak bütçeyi zorlar. Rastgele kredi kartını kullanmamalı. İhtiyaçlarını almalı. Var olan parasına göre alışveriş yapmalı. Bazı bankalar cazip tekliflerle kredi almaya yönlendirmesine rağmen 'yarın kriz olursa' diye davranmalı. Uzun soluklu borçlanmaları bu açıdan değerlendirmeli" diye konuştu.

17 Haziran 2011'den itibaren geçerli olmak üzere 5 bin TL ve üzeri limitli kredi kartlarında asgari ödeme tutarının yüzde 20'den yüzde 22'ye çıkarıldığını hatırlatan Yılmaz, yeni kredi kartlarında ise bu tutarın yüzde 40 olarak belirlendiğini vurguladı. "Aynı düzenleme kapsamında bir yıl içinde en fazla 3 kez dönem borcunun yüzde 50'sine kadar ödeme yapılan kredi kartlarının limitleri dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar arttırılmayacak" diyen Yılmaz, "Asgari limit üzerinden değil tam taksitlerini ödeyecek gibi tüketiciler borçlanmalı. Asgari ödemeye kimse güvenmemeli. Onu da en fazla 3 kere yapabilir. Onun dışında duvara toslar. Taksitli bir alışverişe girdiği zaman o taksitinin tamamını ödeyip ödeyemeyeceğine karar vermeli. Yeni düzenleme ile bu durumda kalan tüketicilerin kredi kartları da nakit kullanımına kapatıldı" şeklinde konuştu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.