Koşarken Bir Mola Ve O Molada Biz

 

Koşarken Bir Mola  Ve  O Molada Biz

             Sağlık Bakanlığı önlemler alırken, doktorlarımız sürekli mesaiye geçmişken bizler de  virüs yayılmasın diye olabildiğince evimizdeyiz.

             Evimizdeyiz ama öylesine saatle yarışmaya alışmışız ki hayatımızı yavaşlamak bize zor geldi.  Sabah kalkıp işimize giderken birçok kişi halinden memnun değildi. İl dışına gidenler evlerini özlüyordu. Şimdi  dünya bir mola verdi. Hiç alışmadığı bir durum aslında birazda belirsizlik. Hal böyle olunca evde zaman geçirmek, dışarı çıkmamak bir sıkıntı oldu ve belirsizliğin getirdiği korku belki de panik.

           Fiziksel sağlığımızı korumaya çalışırken eğer çıkış yollarını bulamaz isek psikolojimiz bozulacak. Süreç  belki 2 hafta belki 2 ay sonra bitecek ve normale döneceğiz. Süreci geçirirken ve evden çıkmaya başlayınca psikolojimizin sağlam olması gerekir. İşte  konumuz tam da bu. Bunun  için neler yapabiliriz? Sorusu en önemli soru olmalı.

          Öncelikle sabah kahvaltı ile güne başlanacağı için kahvaltı saatini net olarak belirleyip ailecek o saatte kahvaltı yapmak kural olacak.  Kahvaltıya evde kim varsa oturacak taviz yok.

         Evinizin düzeni, misafir gelecekmiş gibi olsun.  Yani yatak odanızdan salon, mutfak ve diğer  alanlar tertipli ve düzenli olması için kahvaltı öncesi ya da sonrası elinizden geleni yapın. Yani yatak odası kapanıyor örtüsünü örtmeye gerek yok demeyin. Çünkü çok  yoğun ve düzenli bir tempodan rahat bir duruma geldik demek düzensizlik demek değildir. Unutmayın ki dağınık ortam dağınık bilinç demektir.

         Kıyafetlerinize, saçınıza,  özen gösterin. Evdeyim ne kıyafeti demeyin. Günün her saatinde eşofmanla oturursanız canınız sıkılır ve çok yemeye başlarsınız. Bunları beyler ve hanımlar diye ayırmıyorum.  Zaten hayatınızda belirsizlik varken,  kendinizi iyice bırakırsınız ve depresyona zemin hazırlarsınız.   Çok detaylı anlatıyorum evet.  Veli seminerlerim de beni izleyenler bilirler. Somut örneklerle ve detaylı anlatırım ki yanlış anlama olmasın.

        Çocuklarınızın TRT EBA TV den derslerini takip ediyorsa ders öncesinde onlarında kılık kıyafetine özen gösterin. Çünkü kendisini okulda gibi hissetmesi için önemli.

       Spor salonuna gidemiyorsunuz. Yürüyüşe çıkamıyorsunuz.  O halde  evinizde  canlı egzersiz derslerini takip edin ya da kendi hareketleriniz varsa onları yapın. Evde yapacağınız spor için saat belirleyin ve o saatte yapmaya özen gösterin.

           Boş vakit var diye kendinizi film izlemeye adamayın. Film izlemek güzel ama günde  en fazla 2 filmi izleyin. Radyo kanalınız  açık olsun ve siz işlerinizi müzikle yapın. Film sizi oturtur ama müzikle hareketlenirsiniz.

        Ailemizin büyükleri yaşlılarımız dışarı çıkmıyor. Bizler virüs bulaştırmamak için onlardan uzak duruyoruz. Burada unutmayalım ki yalnız yaşıyorlarsa yalnızlık onlar için ayrı bir problem. Bu konu hassas tabi. O nedenle yaşlılarımızın ihtiyaçlarını alıp kapıdan bırakalım. İki üç günde bir de kendi hijyeninize ekstra dikkat ederek yaşlılarınızla yarım saat ya da bir saat oturabilirsiniz.  Bu sohbette aranızda en az bir buçuk metre olmasına özen göstermeniz gerektiği biliyorsunuz.

        Bu süreç geçecek  ve sürecin sonunda  neler yapacağınızı düşünün. Aman bir bitsin de o zaman bakarız demeyin. İş arkadaşlarınızla haberleşin.  Onlarla birlikte yapmak istediğiniz planınız varsa bunun üzerine konuşun.  Evinizde süreçten sonra gitmek istediğiniz yerleri, ziyaret etmek istediğiniz dostlarınızı anlatın. Dostlarınızı telefonla arayın ve güzel anılarınızı yad edin. 

       Unutmayın ki:

      Hayat. Bir dönemini, bir virüse teslim edilecek kadar uzun değil.

         Sağlıcakla  günlere hep beraber  inşAllah.

        

      

25-03-2020

Bilsen ŞAHİN

Eğitimci-Yazar

Eğitim Dan. Öğrenci Koçu

 

 

        

Etiketler : bilsen şahin
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.