• İHSANBAŞKAN

Komünistler Dünyanın her yerinde yakıp yıkmakla meşgul

DÜNYA Haber Girişi : 17 Ekim 2015 14:24
Komünistler Dünyanın her yerinde yakıp yıkmakla meşgul
Komünist Çin sözde kentsel dönüşüm kapsamındaki çalışmalar boyunca Tarihi Kaşgar şehrini yerle bir ediyor.

Sözde kentsel dönüşüm kapsamındaki çalışmalar boyunca Kaşgar sokaklarında yıkım ekipleri ve buldozerler hiç eksik olmadı. İpek Yolu'nun önemli kavşak noktası olan Kaşgar şehrinin Eski Şehir kısmı dozerlerle yıkıldı

Bu süreçte şimdiye kadar 65 bin ev yıkıldı. 

220 bin Türk yerlerinden göç ettirildi. Yüzlerce tarihi yapı yok edildi. Çinli yetkililer ise dönüşümün tarihi dokuya sadık kalınarak yapıldığını savunsa da yaşadıkları yerlerden zorla uzaklaştırılan Türkler söz konusu projenin Çin'in yeni bir aldatmacası olduğunu vurguluyor.

Komünist Çin devletinin Doğu Türkistanlı Müslümanlara uyguladığı katliam ve zulüm politikaları devam ederken şimdi de bu bölgede bulunan tarihi Kaşgar kentini yok ediyor. 

SÖZDE KENTSEL DÖNÜŞÜM

Türk-İslam tarihi açısından büyük öneme sahip şehrin yok edilmesinin arkasında yatan sebep ise, Doğu Türkistanlıların kültürleri, tarihi ve İslam ile bağlarını tamamen koparmak.  Çin devleti, 2010 yılında başlayıp 2015 yılının sonunda sona erdirmeyi planladığı kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Doğu Türkistan'ın tarihi Kaşgar kentini tahrip ediyor. 

TÜRK VE İSLAM İZLERİ SİLİNİYOR

Eski dönemlerde Orta Asya'daki Türk devletlerinin birçoğuna ev sahipliği yapan, Yusuf Has Hacib ve Kaşgarlı Mahmud gibi Türk tarihinin önemli isimlerinin de türbelerinin bulunduğu kentteki, Türk-İslam medeniyetlerine ait tarihi eserler sistematik şekilde yok ediliyor. 

Kentsel dönüşüm bahanesiyle Kaşgar'ın altını üstene getiren Çin, buradaki Türk ve İslam izlerini silerek Doğu Türkistanlı Müslümanların, geçmişi ile olan bağlarını koparmaya çalışıyor.  Orta Asya'da, en iyi şekilde muhafaza edilmiş geleneksel Türk ve İslam şehri, Çin eliyle tarih sahnesinden siliniyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.