Günde 10 litre kola içen 30 yaşındaki Natasha Harris, kalp krizi geçirerek hayata veda etti.
20 DAKİKA:
40. DAKİKA:
45 DAKİKA:
60 DAKİKA:
BİR SÜRE SONRA...
Meşrubatçılar Derneği'nin (MEDER) açıklaması
MEDER konuyla ilgili olarak bir açıklama yaptı:
1. Kolalı içecekler tüketim için uygundur.
Kolalı içecekler yalnızca gıda sınıfı maddeler içerir ve Türkiye de dahil olmak üzere dünya çapındaki gıda mevzuatına uygunluk taşır.
Fosforik asit, onaylanmış bir gıda katkı maddesidir. Gazlı içeceklerde asitlik düzenleyici olarak kullanılır ve ürüne hoş bir mayhoşluk verir. İçecek, süt ürünleri, peynir, et ürünleri, tuz, şeker, kahvaltı gevrekleri, soslar, mayonez, sakız vs. imalatında sıkça kullanılır.
Fosforik asit gibi tüm gıda katkı maddeleri, Türk Gıda Kodeksine ve Gıda Katkı Maddeleri Müşterek Uzman Komitesi (JECFA) tarafından yayınlanan Gıda Katkı Maddeleri Spesifikasyonları Özetinde yer alan saflık ve tanımlama spesifikasyonlarına uygundur.
Günümüzde, bilim dünyasında, toplam şeker(ler)e yönelik olarak kılavuz günlük alım miktarı (GAM) belirlenmemiştir. Toplam şeker alımı hakkındaki görüşler ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir.
AB’de, toplam günlük enerji alımının %10’unun toplam şekerlerle sağlanması önerilmektedir. Bu, erkekler için yaklaşık olarak 120 gr, kadınlar için 90 gr ve çocuklar için 85 gr günlük şeker alım miktarına tekabül etmektedir.
Buna göre bir bardak kolalı içecek yaklaşık olarak, (ortalama 2000 kcal diyet bazında) günlük enerji ihtiyacının % 4.2’sinikarşılar.
2. Şeker insan vücudu için önemli bir yakıt kaynağıdır.
Ensülin şeker metabolizmasını düzenler. Şeker vücutta yanarak enerji üretir ve bu enerji vücuttaki sistem ve hücrelerin normal bir şekilde işlemesi için zaruridir. Fazla şeker, karaciğerde glikojen olarak depolanır ve yağa dönüştürülebilir ve hücrelerde yağ olarak depolanabilir. Vücut ek enerjiye ihtiyaç duyduğunda, glikojen ve yağ, enerji kaynakları olarak kullanılır.
3. Kolalı içeceklerdeki kafein sadece aroma maddesi olarak kullanılır.
Kolalı içeceklerde kullanılan kafein miktarı yaklaşık olarak aynı miktardaki çayın üçte birine ve aynı miktardaki Türk kahvesinin dörtte birine denk gelir. Bu kadar az miktardaki kafein, insan vücudu üzerinde fizyolojik etkilere yol açmamaktadır. Kafein insanlar üzerinde geçici olmak kaydıyla hafif bir uyarıcı etkisi bulunmaktadır. Farmakolojik etkileri kalıcı değildir ve genellikle birkaç saat içinde geçer.
4. Kolalı içecekler dopamin fazlalığına neden olmaz.
Dopamin, beyinde birçok işleve sahip bir hormon ve nörotransmitördür. Davranış ve anlama ve idrak yeteneği, motor aktivite,motivasyon ve ödüllendirme, ruh hali, dikkat ve öğrenme, zevk alma üzerinde önemli bir rol oynar. Beyindeki dopamin salgısı belirli davranışsal ve kognitif (bilişsel) eylemlerle artar. Tüketime dayalı zevkler ve yiyeceklerin lezzetliliği de dopamin tarafından ayarlanır. Bu, beynin işleyişinin ve insanların yeni faydalı davranışlar öğrenmelerinin normal bir yoludur.
5. Kolalı içecekler bağımlılık yapmaz ve diüretik değildir.
Kolalı içeceklerdeki kafein aroma maddesi olarak aynı miktardaki çay veya kahvede bulunandan çok daha az miktarlarda kullanılır. Kolalı içecekler diüretik değildir. Gerçekte, lezzetli sıvı kaynaklarıdır ve vücudu verimli bir şekilde hidrate ederler.
Kafeinin vücut üzerindeki etkileri ile sigara içmenin (nikotin) etkileri arasındaki herhangi bir ilişki bulunmamaktadır.