Kola can almaya devam ediyor

SAĞLIK Haber Girişi : 23 Nisan 2012 16:41
Kola can almaya devam ediyor
Günde 10 litre kola içen 30 yaşındaki Natasha Harris, kalp krizi geçirerek hayata veda etti.
Kolayı çoğumuz düşünmeden tüketiyoruz. Peki, kola içtikten sonra vücudumuzda ne gibi değişiklikler olur? Prof. Dr. Ayşe Akın bir bardak kola içtikten sonra vücudumuzda meydana gelen sürecin sağlığımıza etkilerini anlattı.
İşte bir bardak kolanın dakika dakika zararları...
İLK 10 DAKİKA:
  • 10 çay kaşığı şeker vücudunuza girer. (Günlük almanız gereken şeker miktarının tamamı kadar)
  • Fosforik asit tat alma duyunuzu keser.
  • Aşırı şeker yüklemesinden dolayı kusmanızı engeller.

20 DAKİKA:

  • Kan şekerinizde ani bir yükselme olur.
  • Yüksek miktarda insulin patlamasına neden olur.
  • Karaciğeriniz vücudunuzdaki şekeri yağa çevirerek buna bir yanıt verir.
  • Bu sadece bir kaç dakika içinde olur.

40. DAKİKA:

  • Kafein emilimi tamamlanır.
  • Göz bebekleriniz büyür.
  • Kan basıncınız yükselir.
  • Karaciğeriniz kana daha fazla şeker pompalamaya başlar.
  • Beyninizdeki adenozin reseptörleri rehaveti önlemek için bloke olur.

45 DAKİKA:

  • Beyninizde dopamin salgısı artar.
  • Bu tıpkı eroinin vücuta yaptığı tepkimelere benzer.


60 DAKİKA:

  • Kafeinin diüretik özellikleri baş gösterir (tuvalet ihtiyacı gibi).
  • Bu da vücutta depolanmış kalsiyum, magnezyum ve çinko'nun da beraberce dışarı atılması demek.

BİR SÜRE SONRA...

  • Şeker ihtiyacını tekrar duymaya başlayacaksınız
  • Kendinizi halsiz ve bitkin hissedeceksiniz.
  • Vücudunuzda kola ile aldığınız bütün su tekrar dışarı atıldığı için susuzluğunuzu tekrar hissedeceksiniz.
  • Şeker ihtiyacını takiben, kafein isteği de başlayacak (sigaradaki gibi)...

Meşrubatçılar Derneği'nin (MEDER) açıklaması

MEDER konuyla ilgili olarak bir açıklama yaptı:

1.      Kolalı içecekler tüketim için uygundur.

Kolalı içecekler yalnızca gıda sınıfı maddeler içerir ve Türkiye de dahil olmak üzere dünya çapındaki gıda mevzuatına uygunluk taşır.

Fosforik asit, onaylanmış bir gıda katkı maddesidir. Gazlı içeceklerde asitlik düzenleyici olarak kullanılır ve ürüne hoş bir mayhoşluk verir. İçecek, süt ürünleri, peynir, et ürünleri, tuz, şeker, kahvaltı gevrekleri, soslar, mayonez, sakız vs. imalatında sıkça kullanılır.

Fosforik asit gibi tüm gıda katkı maddeleri, Türk Gıda Kodeksine ve Gıda Katkı Maddeleri Müşterek Uzman Komitesi (JECFA) tarafından yayınlanan Gıda Katkı Maddeleri Spesifikasyonları Özetinde yer alan saflık ve tanımlama spesifikasyonlarına uygundur.

Günümüzde, bilim dünyasında, toplam şeker(ler)e yönelik olarak kılavuz günlük alım miktarı (GAM) belirlenmemiştir. Toplam şeker alımı hakkındaki görüşler ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir.

AB’de, toplam günlük enerji alımının %10’unun toplam şekerlerle sağlanması önerilmektedir. Bu, erkekler için yaklaşık olarak 120 gr, kadınlar için 90 gr ve çocuklar için 85 gr günlük şeker alım miktarına tekabül etmektedir.

Buna göre bir bardak kolalı içecek yaklaşık olarak, (ortalama 2000 kcal diyet bazında) günlük enerji ihtiyacının % 4.2’sini karşılar.

 2.      Şeker insan vücudu için önemli bir yakıt kaynağıdır.

Ensülin şeker metabolizmasını düzenler.  Şeker vücutta yanarak enerji üretir ve bu enerji vücuttaki sistem ve hücrelerin normal bir şekilde işlemesi için zaruridir. Fazla şeker, karaciğerde glikojen olarak depolanır ve yağa dönüştürülebilir ve hücrelerde yağ olarak depolanabilir. Vücut ek enerjiye ihtiyaç duyduğunda, glikojen ve yağ, enerji kaynakları olarak kullanılır.

3.      Kolalı içeceklerdeki kafein sadece aroma maddesi olarak kullanılır.

Kolalı içeceklerde kullanılan kafein miktarı yaklaşık olarak aynı miktardaki çayın üçte birine ve aynı miktardaki Türk kahvesinin dörtte birine denk gelir. Bu  kadar az miktardaki kafein, insan vücudu üzerinde fizyolojik etkilere yol açmamaktadır. Kafein insanlar üzerinde geçici olmak kaydıyla hafif bir uyarıcı etkisi bulunmaktadır. Farmakolojik etkileri kalıcı değildir ve genellikle birkaç saat içinde geçer.

4.      Kolalı içecekler dopamin fazlalığına neden olmaz.

 Dopamin, beyinde birçok işleve sahip bir hormon ve nörotransmitördür. Davranış ve anlama ve idrak yeteneği, motor aktivite, motivasyon ve ödüllendirme, ruh hali, dikkat ve öğrenme, zevk alma üzerinde önemli bir rol oynar. Beyindeki dopamin salgısı belirli davranışsal ve kognitif (bilişsel) eylemlerle artar. Tüketime dayalı zevkler ve yiyeceklerin lezzetliliği de dopamin tarafından ayarlanır. Bu, beynin işleyişinin ve insanların yeni faydalı davranışlar öğrenmelerinin normal bir yoludur.

5.      Kolalı içecekler bağımlılık yapmaz ve diüretik değildir.

Kolalı içeceklerdeki kafein aroma maddesi olarak aynı miktardaki çay veya kahvede bulunandan çok daha az miktarlarda kullanılır. Kolalı içecekler diüretik değildir. Gerçekte, lezzetli sıvı kaynaklarıdır ve vücudu verimli bir şekilde hidrate ederler.

Kafeinin vücut üzerindeki etkileri ile sigara içmenin (nikotin) etkileri arasındaki herhangi bir ilişki bulunmamaktadır.


KOLA İÇTİ KALP KRİZİ GEÇİRDİ

Günde 10 litre kola içen 30 yaşındaki Natasha Harris, kalp krizi geçirerek hayata veda etti.
Yeni Zelanda’nın Invercargill kentinde yaşayan Natasha Harris 2010 yılında kalp krizi geçirerek hayata veda etti.

8 çocuk annesi Harris’in ölüm nedenini araştıran Patolog Dr. Dan Mornin genç kadının kötü beslendiğini ve günde 8-10 litre arası kola tükettiğini, bunun da vücudundaki potasyum oranının düşmesine neden olduğunu söyledi.

UYANDIĞINDA İLK İŞİ KOLA İÇMEK


Harris’in eşi Chris Hodgkinson konuyla ilgili yetkililere bilgi vererek şunları söyledi: “Sabah uyandığı zaman ilk iş olarak kola içerdi. kola bağımlısıydı.”

Otago Üniversitesi’nden beslenme uzmanı Lisa Te Morenga herhangi bir içeceği aşırı miktarda tüketmenin vücudun doğal dengesini bozacağını belirtti.

Coca-Cola şirketinin sözcülerinden Karen Thompson da konuyla ilgili bir açıklama yaparak şunları söyledi: “Ürünlerimiz güvenlidir. Adli tıp kurulunun “Su dahil herhangi bir içeceğin ya da yiyeceğin aşırı tüketilmesi sağlığa zararlıdır” şeklinde yaptığı açıklamaya katılıyoruz.”
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.