Amerika'da bulunan ve bilimsel açıklamalarda öncülük eden Emory Üniversitesi kitap okumanın beyne etkilerini araştırdı. Yapılan araştırma, ilginç sonuçlar ortaya koyuyor.
Amerika'da bulunan ve bilimsel açıklamalarda öncülük eden Emory Üniversitesi kitap okumanın beyne etkilerini araştırdı. Yapılan araştırma, ilginç sonuçlar ortaya koyuyor.
Üniversitedeki araştırmaların yayınlandığı Brain Connectivity isimli makaleye göre, okurun kurgusal bir hikayeye kendisini kaptırması, beyin fonksiyonlarının işleyişinde beş güne kadar değişiklik yaratabiliyor.
Emory Üniversitesi'nde yapılan araştırmada bilim insanları; teste katılanlardan, M.S. 79 yılında geçen ve aşık olduğu kadını Vezüv Yanardağı'nın patlamasından kurtarmaya çalışan bir adamı anlatan, 2003 yılında yayınlanmış tarihi gerilim kitabı Pompei'yi okumalarını istedi.
Teste katılan 21 kişinin temel beyin fonksiyonları, kitabın okunmasından önceki beş gün boyunca incelenip kaydedildi ve sonrasında da her bir katılımcı, romanı bölümler halinde okuyup dokuz gün içerisinde bitirdi. Sonrasında yapılan fMRI taramaları sonucunda her günün sonunda, beynin sol temporal lobunda aktivitenin arttığı tespit edildi. Ayrıca katılımcıların duyusal becerilerinde de artış olduğu görüldü.
Nörolog Gregory Berns, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Fiziksel hissetme ve hareket sistemlerinde gözlemlediğimiz nörolojik değişiklikler, roman okumanın, sizi, bir anlamda başkarakterin bedenine aktarabileceğini gösterdi. İyi okurların, kendisini mecazi anlamda bir başkasının yerine koyabildiğini zaten biliyorduk. Şimdiyse bunun yanında biyolojik değişikliklerin de gerçekleştiğini söyleyebiliriz."
İşin bir ilginç yanı da fMRI sonuçları, beyinde gerçekleşen değişikliklerin, kitabın bitirilmesinden beş gün sonra bile belirgin halde olduğunu gösterdi.