Kendilerine hakaret ettirerek gelir elde ediyorlar

GÜNDEM Haber Girişi : 17 Kasım 2024 11:34
Kendilerine hakaret ettirerek gelir elde ediyorlar

Kendilerine hakaret ettirerek para kazanıyorlar

 

Son yıllarda birçok kişi kendisine hakaret ettirerek gelir elde etmeye çalıştıkları görülüyor. Yayınladıkları tepki çeken paylaşımlara yapılan yorumlar hakaret içerdiğinde mahkemeye veriyorlar. Aralarında siyasetçi ve ünlülerin de bulunduğu birçok kişi kendilerine hakaret ve küfür ettirerek para kazanıyorlar. Binlerce avukatın da bu yolla dosya hazırladığı gelen bilgiler arasında yer alıyor. 

 

Hakaret ettirip para kazanma yolu bir anlamda dolandırıcılıkla eşdeğer tutulması gerektiğini söyleyen vatandaşlar bu tür paylaşımların takip edilmesi ve halkı gerilim ve gerginliğe sevkettiği için cezalandırılmasını hatta kapatılmasını istiyor.

 

Peki bu konuda nasıl bir yol taktip edilmelidir.

Takipçilerimiz için hazırladık. 

 

Konuyu köşesinde irdeleyen gazeteci Zafer Şahin, düzenleme ile birlikte gelen yenilikleri ve bu alanda en çok dikkat çeken davaları aktardı.

"Sosyal medyadan hakaret suçunda artık mağdur ve failin uzlaştırılması yoluna gidilmeyecek. Şikayet olması durumunda Savcılık, günlük 100 TL’den para cezası verecek ve ön ödeme tebligatı çıkaracak." diyen Şahin, sosyal medya hakaretleri dolayısıyla en çok dava açan ünlüleri sıraladı.

 

Dava sayılarının çokluğu dikkat çekti.

 

Buna göre,

Cemal Enginyurt 11 bin

Barış Atay 10 bin

Levent Üzümcü 5 bin

Can Ataklı 4 bin

İlyas Salman 4 bin

Berna Laçin 2 bin

Ümit Özdağ 2 bin hakaret davası açtı.

 

Sosyal Medyada Hakaret İçeren Yorumlara Ceza

Sosyal medyada yapılan hakaretler, Türk Ceza Kanunu'na göre suç teşkil eder. Bir kişinin onur, şeref ve saygınlığını zedeleyen her türlü sözlü veya yazılı ifade, hakaret suçunu oluşturabilir. Bu durum, sosyal medya platformlarında yapılan yorumlar için de geçerlidir.

Hakaret Suçunun Cezası

Hakaret suçunun cezası, TCK madde 125'te düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, hakaret suçunun cezası;

Basit hakaret: 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası

Nitelikli hakaret: Cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz. (Örneğin; kamu görevlisine, dini inançlara karşı yapılan hakaretler)

Sosyal medyada yapılan hakaretlerde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar:

Aleniyet: Sosyal medyada yapılan hakaretler, çok sayıda kişiye ulaştığı için aleni sayılır. Bu durumda ceza, 1/6 oranında artırılabilir.

Kanıt: Hakaret suçunda en önemli kanıt, hakaret içeren yorumun ekran görüntüsü veya yazışmaların çıktısıdır.

Şikayet: Mağdur, hakaret suçundan dolayı şikayetçi olabilir.

E-tespit: Hakaret eden kişinin tespiti için savcılık tarafından e-tespit kararı verilebilir.

Hakaret Suçundan Korunma Yolları

Engelleme: Hakaret içeren hesapları engellemek

Şikayet: Platformun şikayet mekanizmalarını kullanmak

Kanıt toplamak: Hakaret içeren mesajları saklamak

Avukata başvurmak: Hukuki destek almak

Önemli Not: Sosyal medyada yapılan her olumsuz yorum hakaret suçunu oluşturmaz. Hakaret suçunun oluşması için, yapılan yorumun kişiyi aşağılayıcı, küçük düşürücü ve onurunu zedeleyici nitelikte olması gerekir.

Sonuç olarak, sosyal medyada yapılan hakaretler ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, sosyal medyada yapacağınız yorumlara dikkat etmeli ve başkalarının haklarına saygı göstermelisiniz.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.