Kavak'ta Kafe Ellam Hizmete açıldı

SAMSUN Haber Girişi : 28 Ağustos 2015 09:33
Kavak'ta Kafe Ellam Hizmete açıldı
Kavakta açılışı yapılan Cafe Ellam isimli iş yerinin kurdelesini Kavak Kaymakamı Mevlüt Şekerci ve Kavak Belediye Başkan Yardımcısı Reşat Ayyıldız birlikte kestiler.
Kavakta Cafe Ellam Açıldı

Haber-Emrecan Arasan-Kavak


Kavakta açılışı yapılan Cafe Ellam isimli iş yerinin kurdelesini Kavak Kaymakamı Mevlüt Şekerci ve Kavak Belediye Başkan Yardımcısı Reşat Ayyıldız birlikte kestiler.

Samsunlu Fehmi olarak bilinen Samsunlu Ses Sanatçısına ait olan işletmede  Unlu gıda maddeleri satışının yanısıra gün içerisinde  vatandaşların dostlarını ağırlayabileceği iç mekan bulunuyor.  

Açılışa İlkadim Belediyesi Eski Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Kırkpınar Başpehlivanlarından Şaban Yılmaz, Ses ve Tiyatro sanatçısı Sedat Erdiş, Havza Belediyesi 
Personelleri ve Kayı Köy ve Saraykent Dernek Başkaları katıldılar.


Kavak Yemek Kültürüne katkıda bulunmak istiyoruz


Caf Ellam'da Kavak yemek kültürüne katkıda bulunmak istediklerini belirten Samsunlu Fehmi  özellikle yöremize ait pıtıl ve pişi ekmeği saatlik olarak pişirilmekte ve müşterilerimize sunulmaktadır. İlerleyen günlerde Kavak'a ait yemekleri de yapıp ikram etmeyi düşünüyoruz. Yöremizin damak zevkini Cafe Ellam'da tattırmak istiyoruz diyerek konuştu. 


Cafe Ellam ismini nereden alıyor?

NOT: Ellam Kavak'ta  sıkça kullanılan bir kelime


'Ellam' bu yörede sıkça kullanılan bir kelimedir. Mesela Çorum Yozgat Çankırı'da 'Heri' ne ise Kavakta'da 'Ellam' böyledir. Bu kelime Kavak'ta Ellam  veya Ellame diye kullanılmakta: 
Galiba,sanırım, herhalde, yani, belki, belki de, muhtemelen, ihtimal, gibi manalara gelmektedir.  Gagavuz Türkleri tarafından da kullanılmaktadır. Ayrıca İç Anadolu Bölgemizde de bazı şive değişikleriyle kullanıldığı bilinmektedir.

Bu kelime: 

Bazı yörelerde de Elif A olarak kullanılarak Allame'ye dönüştürüldüğü dikkat edilmektedir. Allame alim bilgin bilen anlamındadır ki...karşısındakine saygı ifade olarak ta kullanılmaktadır. 

Bu manada Ellame kelimesi kişinin muhatabına saygı ifadesi olarak: Sen iyi bilirsin, sen daha iyi bilirsin, konuya vakıfsın, bilginsin, alimsin manasında da kullanılmıştır. 
 

Ellam (Sanırım, Allah Bilir) bugün size misafir gelecek.
Kavak'tan gelirken helva almayı unuttun ellame.
gibi kullanılır.

Bu kelimenin esas manası :'Allahım Bilir' şeklindedir. 
Allahım bilir ifadesi zamanla şive farklarından etkilenerek Ellame-Allame olduğu sanılmaktadır. 


Kaynak: Samsun Yazarlar Derneği 



Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.