KAVAK İLÇESİNİ TANIYALIM

SAMSUN Haber Girişi : 06 Mayıs 2019 17:26
KAVAK İLÇESİNİ TANIYALIM
Orta Karadeniz'i İç Anadolu'ya bağlayan Samsun-Ankara Devlet Karayolu üzerindeki Kavak’ın Samsun'a uzaklığı 51 km Yaklaşık 22 bin kişi yaşıyor Kavak’ta. Nüfusun 13 bin civarı köylerde toplanmıştır.

KAVAK İLÇESİNİ TANIYALIM


Orta  Karadeniz'i  İç Anadolu'ya bağlayan Samsun-Ankara Devlet Karayolu üzerindeki Kavak’ın Samsun'a uzaklığı 51 km Yaklaşık 22 bin kişi yaşıyor Kavak’ta. Nüfusun 13 bin civarı köylerde toplanmıştır. Engebeli bir  arazi yapısına sahip Kavak. Asarcık, Havza, Samsun ve Bafra, Ladik ilçeleriyle çevrilmiştir. Hac Dağı’ndan doğan Murat ırmağı ile sulama amacıyla yapılan göletleri, ilçenin su ihtiyacını karşılıyor.

 

Kavak ilçesinin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanıyor. Tarım alanında en çok buğday, mısır, yulaf, arpa gibi tahıl ürünleri yetiştiriliyor. Yüksek kesimlerdeki köylerde yaşayan halkın geçim kaynağı ise büyük ölçüde orman ürünleri. Kireç, tuğla ve  kiremit  üretimi de gelişmiştir.

 

Kavak,  İlk  Tunç  Çağından bu  yana  yerleşim  yeri  1941 yılında yapılan kazı ve araştırmalarda MÖ 3500 MÖ 3000 yıllarına ait eserlere rastlanılmış, ilçe merkezinin kuzeyindeki   Kaledoruğu   Höyüğü’nde.   İlk   Tunç   Çağı’ndan bu yana yerleşim yeri olan Kaledoruğu Höyüğü’nde elde edilen buluntularda Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserlere rastlanmıştır. Osmanlılar döneminde ise Yıldırım Beyazıt Han Anadoluda birliği sağlamak için bölgeyi İsfendiyaroğullarından almıştır. 1410 Çelebi Mehmet döneminde  ilçe tamamen Osmanlıların eline geçmiştir.

 

Milli  gururumuz

Yaşar Doğu adına yapılan şenlikler Yaşar Doğu 1913’te Kavak’ta doğmuştur.Kavaklılar, Doğu’ya duydukları sevgi nedeniyle güreşe de büyük ilgi duyuyorlar.

 

Yaşar Doğu

1913 yılında Samsun’un Kavak ilçesine bağlı Karlı Köyü’nde dünyaya gelen Yaşar Doğu, ata sporumuz olan güreşte Türkiye’yi bir çok uluslararası yarışmada başarı ile temsil etmiş, Balkan ve Avrupa şampiyonalarında sayısız birincilik elde etmiş, 1948 Londra Olimpiyatları’nda serbest stil, 73 kg.da birincilik madalyasını almış milli güreşçimiz. Üzerinden yarım yüzyıl geçmesine rağmen bugün hala "Sembol Sporcu" olarak anılıyor.

 

Kaz eti Kavak mutfağında lezzetin doruğudur.

Kavak yöresinin en meşhur yemeği kaz etiyle yapılan selittir.

Kazın eritilen yağına batırılmış yufkalarla içinde kaz eti bulunan bulgur pilavı birlikte yeniyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.